Home » Life & Style » Mănăstirea Râmeț, Grădina Raiului din Apuseni. Ce mare minune s-a petrecut aici

Mănăstirea Râmeț, Grădina Raiului din Apuseni. Ce mare minune s-a petrecut aici

Alexandru Cazacu / 15.04.2021, 10:47
Mănăstirea Râmeț, Grădina Raiului din Apuseni. Ce mare minune s-a petrecut aici

Construită în Munții Trascăului, Mănăstirea Râmeț sau ”Grădina Raiului din Apuseni”, este unul dintre cele mai vechi lăcașuri călugărești din Transilvania. Situată pe lângă valea Geoagiului, în ”Valea Mănăstirii, bisericuța ascunde multe mistere.

Mănăstirea Râmeț, Grădina raiului din Apuseni. Care este minunea care s-a petrecut aici

După cum spuneam, acest lăcaș se numără printre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania, potrivit unor istorici chiar de la începutul secolului al XIII-lea. Aceasta ar fi fost întemeiată de călugării care s-au retras în sihăstrie. În anul 1506, mănăstirea a fost luată sub ocrotirea lui Radu Vodă, domnitor al Țării Românești. De asemenea, atât mănăstirea, cât și biserica, au fost protejate de-a lungu vremii și de alți domnitori precum, Matei Corvin sa Mihai viteazul.

Renumele mănăstirii Râmeț este legat în mare măsură de cel al episcopului Emilian Birdaş de Alba-Iulia. În timpul episcopatului său a fost realizată o operație de ridicare a bisericii vechi cu 2 metri și 8 centimetri, (fiind astfel salvată de la distrugere) și concomitent a fost construită biserica nouă cu Hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, numită și Catedrala Munților Apuseni.

Minunea de la mănăstirea Râmeț

În urmă cu mai mulți, în spațiul mănăstiri Râmeț a avut loc o întâmplare despre care se poate spune că este un miracol. Există oameni care au asistat la minuni pe care nu le vor uita toată viața, iar unul dintre aceștia este Maica stareță de la Mănăstirea Râmeț.

”Era sfârșit de săptămână, într-o vineri. A doua zi, sâmbătă, trebuia să plătim lucrătorii care executau lucrări de reparații la clădirile mănăstirii. Ne trebuia suma de 5.100 lei. ”Ce facem, Prea Cuvioase?”, mă tânguiam eu. ”Mâine este zi pentru plata lucrătorilor și noi nu avem nici un ban în casă”. ”Nu fi necredincioasă”, îmi zise Părintele Dometie. ”Maica Domnului, care ne-a ajutat de atâtea ori, nu ne va lăsa nici acum!”, își amintește Maica stareță Ierusalima, potrivit doxologia.ro.

Așadar, Maica stareță a mers și s-a închinat la icoana Maicii Domnului după care și-a văzut de treburi. Ulterior, Maica Ierusalima a mers iarăși la Părintele Dometie, care a întrebat-o dacă s-a închinat la Maica Domnului. ”M-am închinat, dar rugăciunea mea este slabă și nu s-a întâmplat nimic”, i-a răspuns ea cu jumătate de gură.

Donația femeii necunoscute

În timp ce Maica stareță stătea de vorbă cu părintele Dometie, în fața mănăstirii a oprit o mașină din care a coborât o doamnă care voia să facă o donație bisericii. Ulterior, femeia a scos un plic și le-a spus celor doi să îl deschidă doar după plecarea sa. Maica i-a mulțumit, după care femeia s-a urcat în mașina cu numere de București și a plecat.

”Am avut mari greutăți în familie. M-am rugat lui Dumnezeu cum am putut, ca să-mi ajute, făgăduind să dau o sumă de bani unei biserici dacă voi scăpa din necaz. Dumnezeu a fost bun și m-a ajutat și lucrurile s-au aranjat bine. Mă gândeam ca suma făgăduită să o dau Mănăstirii Cernica din preajma Bucureștilor. Noaptea, însă, mi s-a arătat în vis o Doamnă frumos îmbrăcată și mi-a zis: ”Nu la Cernica, ci la Râmeț să dai banii, că acolo au nevoie de ei”. Nu auzisem de Râmeț până atunci, dar m-am interesat unde sunt Râmeții și am venit să-mi împlinesc făgăduința!”, le-a spus femeia celor doi.

Mănăstirea Râmeț, Grădina raiului din Apuseni. Care a fost minunea care s-a întâmplat aici
Grădina raiului din Apuseni. Care a fost minunea care s-a întâmplat aici / Foto: Facebook Mănăstirea Râmeț

Atât Maica stareță, cât și Părintele au intrat înapoi în Biserică, au pus plicul lângă icoana Maicii domnului și s-au rugat. Când au terminat rugăciunea și au deschis plicul, mare le- fost mirarea să găsească suma de 5.000 de lei.

”Cu lacrimi am mulțumit Maicii Domnului pentru ajutorul trimis. Aveam cu ce plăti lucrătorii. Ne mai trebuiau doar 100 de lei. Nu după mult timp însă a venit un credincios din sat și a adus un pomelnic cu 100 de lei și, până seara, am avut în casă suma de 5.100 lei, adică exact cât ne trebuia pentru plata lucrătorilor”, povestește Maica Ierusalima Ghibu.