Home » Cum să faci orice » Cum se scrie corect un pomelnic. Sfaturi și recomandări prețioase de la preot

Cum se scrie corect un pomelnic. Sfaturi și recomandări prețioase de la preot

Alexandru Cazacu / 14.04.2021, 11:19
Cum se scrie corect un pomelnic. Sfaturi și recomandări prețioase de la preot

De obicei, atunci când vin la biserică, credincioșii aduc la altar și un pomelnic pe care scriu atât numele lor, dar și numele rudelor, prietenilor și cunoscuților. Însă, cum se scrie corect un pomelnic? Mai departe, vă prezentăm câteva sfaturi și recomandări în acest sens.

Cum se scrie corect un pomelnic

Părintele Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor și preot la Biserica ”Sfântul Spiridon” din Iași, a explicat pentru doxologia.ro cum se scrie un pomelnic și la ce slujbe ale Bisericii se pomenesc cei vii sau adormiți.

Potrivit părintelui, de multe ori se întâmplă ca un credincios să aducă la biserică un pomelnic și să considere că a făcut tot ceea ce era de făcut. Însă, este nevoie și de rugăciunea personală, unde ar trebui să existe un pomelnic. Acesta (chiar dacă este scris sau nu) trebuie să cuprindă cât mai multe nume, de la familie și prieteni până la cei necăjiți.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

”Când vă rugați, rugați-vă pentru toți și pentru fiecare. Şi adaugați: Pentru rugăciunile lor, pentru rugăciunile lui, Doamne miluiește-mă și pe mine. Astfel, puțin câte puțin, conștiința voastră se va lărgi”, ne îndeamnă părintele Sofronie Saharov, potrivit doxologia.ro.

Ce nume trebuie scrise în pomelnic

Credincioșii trebuie să știe că în pomelnic se trec doar numele de botez ale celor pe care doresc să-i pomenească (Andrei, Ioan, Maria etc.). De asemenea, în pomelnic nu se trec numele prescurtate sau poreclele.

Potrivit părintelui, în cazul clericilor, numele va fi însoțit de denumirea treptei preoțești (”preotul Ioan”, ”diaconul Grigore” etc.). La fel se va proceda și pentru monahi sau monahii (de exemplu: ”monahia Olimpiada”). Totodată, în pomelnic, cei vii vor fi grupați împreună, la fel și cei adormiți, menționându-se deasupra fiecărui grup, vii sau adormiți.

La ce slujbe sunt pomeniți cei vii și la ce slujbe, cei adormiți

Părintele Bogdan Dedu spune că atât cei vii, cât și cei trecuți în neființă, se pomenesc la Sfânta Liturghie. Este bine ca fiecare credincios care aduce jertfă la altar să aibă pomelnic și pentru vii și pentru morți, deoarece sunt situații în care creștinii aduc pomelnice fie doar pentru cei care au decedat, fie numai pentru cei care trăiesc.

De asemenea, potrivit părintelui, atât la Taina Sfântului Maslu, cât și la slujba Acatistului, se aduc pomelnice doar pentru cei vii. Iar la slujba Parastasului se aduc pomelnice doar cu numele celor adormiți.

Cum se scrie corect un pomelnic. Ce sfaturi ne dă preotul
Cum se scrie corect un pomelnic. Ce sfaturi ne dă preotul

Se trec în pomelnic necazurile sau dorințele?

Părintele Bogdan Dedu este de părere că cel mai bine este ca într-un pomelnic să fie scris doar numele de botez, cu o eventuală însemnare a celor care suferă sau sunt într-o situație specială (”Ioan, bolnav). Asta deoarece, uneori detaliile care însoțesc numele celor din pomelnic pot fi de folos, pentru că astfel preotul poate realiza o raportare mai personală față de cei care sunt pomeniți. Însă, potrivit părintelui, numele de botez este suficient: ”Dumnezeu știe mai bine decât omul însuși ce anume îi este acestuia de folos”.

Pe de altă parte, nu pot fi trecuți în pomelnic cei de altă credință (heterodocşi sau adepți ai altor religii), vrăjitorii, descântătorii sau persoanele cunoscute ca trăind în păcate grave (ucidere, adulter etc.).

În cazul celor adormiți, nu pot fi trecuți în pomelnic cei care s-au sinucis deoarece, luându-și viața, au refuzat darul vieții primit de la Dumnezeu și L-au refuzat pe Dumnezeu. De asemenea, nu pot fi trecuți în pomelnic nici copiii morți nebotezați sau pruncii avortați.