Home » Life & Style » Timp liber » Cum se scrie un acatist pentru a fi citit de preot la biserică

Cum se scrie un acatist pentru a fi citit de preot la biserică

Violeta Badea / 05.04.2021, 13:03
Cum se scrie un acatist pentru a fi citit de preot la biserică

Cum se scrie un acatist pentru a fi citit de preot la biserică. De multe ori, credincioșii merg la biserică pentru a scrie acatiste, dar mulți nu știu exact ce reprezintă acestea și ce elemente trebuie să conțină. În acest material veți afla cum se scrie corect un acatist pentru a fi citit de preot la biserică.

Ce este un acatist

Chiar dacă nu mergi prea des la biserică, cu siguranță, ai auzit de la bunicii tăi de acest termen, dar ce reprezină mai exact un „acatist”? Ei bine, un acatist este un imn de laudă, închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți. Prin această rugăciune ne confesăm Lui Dumnezeu, îi cerem sănătate și să ne scape de necazuri. Însă, Acatistul nu trebuie să se transforme într-un pomelnic încărcat doar de nevoile noastre personale.

Termenul provine din grecescul „ahatistos” care se traduce „a sta jos”. Acest lucru indică faptul că în timpul acestor rugăciuni nu stăm jos în strane, ci în picioare sau în genunchi în fața icoanei sfântului spre care ne îndreptăm rugăciunile. Slujba Acatistului unui sfânt se citeşte de obicei în ziua prăznuirii sale, fie dimineaţa, înaintea săvârşirii Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei.

Aşadar, trebuie să reținem că Acatistul se referă în primul rând la o slujbă specială de laudă, alcătuită întru cinstirea Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a unui sfânt şi abia după aceea la pomelnicele în care sunt înşirate toate nevoile şi dorințele vieţii noastre personale. În Biserica Ortodoxă, cel mai cunoscut acatist este Acatistul Maicii Domnului sau al Bunei-Vestiri. Acesta cuprinde nu mai puțin de 25 de cântări de laudă către Sfânta Fecioară.

Cum se scrie un Acatist
Cum se scrie un Acatist

Cum se scrie un acatist

Un acatist trebuie să conțină anumite date importante precum data. Aceasta se menționează în partea de sus a foii, iar la mijlocul acesteia se trece ca un titlu „Acatist”. Următorul pas este să treceți numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile etc).

Sub cuvântul Acatist precizați dacă acesta este pentru vii sau morți. De asemenea, pentru a scrie corect un acatist este necesar să păstrați ordinea în care treceți prenumele persoanelor pentru care vrei ca preotul să se roage. Iată cum trebuie să procedați.

  • Preotul care te-a botezat
  • Preotul care te-a cununat
  • Preotul care îții este duhovnic
  • Naşii de botez
  • Nașii de cununie
  • Părinţii şi fraţii
  • Socrii și cumnații
  • Tu, soțul și copiii
  • Finii de cununie
  • Finii de botez
  • Bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.
  • Prieteni

Dacă vrei să te rogi mai mult pentru o anumită persoană, atunci trebuie să-i scrii prenumele la început. În caz contrar, ordinea nu are o așa mare importanță. La finalul Acatistului pentru vii trebuie să precizezi și formula „Multumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…”, iar apoi treci toate dorințele pe care le ai.

Acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: „Cu tot neamul lor cel adormit”. Ambele acatiste trebuie să conțină ultimul cuvânt: „Amin”.