Puterea rugăciunii. Rugăciunea este absolut vitală pentru oameni, este modul care putem vorbi cu Dumnezeu, prin care îi putem cere ajutor și, totodată mulțumi pentru faptul că ne protejează. Iată, mai exact, ce efect are rugăciunea asupra noastră și cum poate vindeca omul.
Rugăciunea, împreună cu postul și milostenia, sunt cei trei stâlpi de bază ai evlaviei, după cum arată Mântuitorul Iisus Hristos în predica de pe muntele fericirilor (Matei 6, 1-18). Biserica ne învață că toate virtuțile și harurile lui Dumnezeu se obțin în primul rând prin rugăciune.
Valentin Berechet a fost medic militar vreme de 20 ani, apoi s-a hotărât să lase halatul alb de doctor pentru veșmintele preotești. Acum este preot ortodox, slujitor la o biserică din Constanţa. Devenit doctor de suflete, știe foarte bine ce efect are puterea rugăciunii asupra noastră
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Rugăciunea lucrează pe principii. Omul se vindecă întreg, iar rugăciunea îl ordonează. Îl pune în armonie cu creaţia lui Dumnezeu. Nu există rugăciunea X pentru afecţiunea Y. Pur şi simplu, omul se resetează prin rugăciune, revine la starea iniţială, se recrează – corect spus. Boala este o dezordine, care pleacă din gândire, afectează morala şi deformează biologicul. Eroarea în gândire trebuie îndreptată înainte să apuce organismul să doară, ceea ce e puţin cam târziu de multe ori”, spune preotul, conform Adevărul.
Preotul consideră rugăciunea ca fiind „simplă“ în sensul în care trebuie să fie sinceră, curată, spusă din inimă. Rugăciunea este o stare profundă în care trebuie să intrăm pentru a crea acea legătură intensă cu Dumnezeu. În tradiția spirituală a Bisericii, cuvintele lui Iisus Hristos „intră în cămara ta” au fost interpretate atât literal, cât și pentru a însemna că omul când se roagă trebuie să intre în sine însuși, în propriul suflet, unindu-și mintea cu inima.
„Rugăciunea nu e poezie, să o spui din buze. Esenţa: cu cât este mai scurtă, cu atât permite minţii concentrare, interiorizare, scufundare în sine. Mintea trebuie să coboare în inimă. Rugăciunea îţi dă putere pentru că te pune în ordine, aşa cum te-a lăsat Creatorul nostru, Hristos“, mai spune Valentin Berechet.
De asemenea, nu există timpul „potrivit” pentru ca ruga ta să fie ascultată. Poți să te rogi oricând, pentru că Dumnezeu te ascultă oricând. Însă, rugăciunea nu trebuie făcută cu jumătăţi de măsură. În plus, simplul mers la biserică nu este totul. Dacă nu faci și rugăciuni individuale, participarea la Sfânta Liturghie este considerată doar un act de prezenţă.
„Rugăciunea are două mari forme: una este cea făcută sub forma slujbelor bisericeşti, care se fac la anumite momente. A doua este cea personală, care este recomandabil să fie liniştită şi neîncetată. «O stare de prezenţă», cum spunea părintele Arsenie Papacioc. Oricât te-ai ruga acasă, Hristos e tot pe Altarul bisericii. Şi oricât te-ai ruga la biserică, dacă nu se vede în viaţa ta personală, te rogi degeaba“, atrage atenţia părintele Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“.
Acesta rezumă filosofia rugăciunii într-o propoziţie: „Rugăciunea vindecă pe om de cea mai mare toxină a vieţii sale: păcatul“. Cum? Punându-l pe om în legătură cu Dumnezeu. Rugăciunea poate schimba în întregime viața unui om. Ne vindecă de cele mai grele boli, „vindecă rănile trecutului, ajută trăirea cu demnitate şi frumuseţe a prezentului şi arată drumul corect pentru viitor, adică previne apucarea pe căi greşite“.