Home » Life & Style » Cine a scris Tatăl Nostru. Când a fost rostită prima oară cea mai cunoscută rugăciune creștină

Cine a scris Tatăl Nostru. Când a fost rostită prima oară cea mai cunoscută rugăciune creștină

Manolică Anca / 23.03.2021, 12:08
Cine a scris Tatăl Nostru. Când a fost rostită prima oară cea mai cunoscută rugăciune creștină

O rostim zi de zi. Este una din rugăciunile de bază pentru orice creștin, însă nu mulți știu și cine a scris Tatăl Nostru ori când a fost rostită pentru prima oară. Fiecare creștin ar trebui să știe acest lucru.

Cine a scris rugăciunea Tatăl Nostru

Rugăciunea Tatăl Nostru este una dintre rugăciunile de bază ale creştinătăţii, comună tuturor confesiunilor creştine. Sute de milioane de oameni din întreaga lume o rostesc de fiecare dată când de închină, fie înainte de culcare, fie la biserică ori în diferite situații când simt că au nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul lui Dumnezeu. Această rugăciune are o putere foarte mare, căci este ruga în care ne amintim de Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Cu toate acestea, nu mulți știu cine a scris rugăciunea Tatăl Nostru sau când a fost rostită pentru prima dată.

Ei bine, Tatăl Nostru sau Rugăciunea domnească este una din cele mai vechi rugăciuni. Aceasta a fost rostită prima oară de către Iisus Hristos în timpul Predicii de pe munte, atunci când apostolii și ucenicii L-au rugat să îi învețe să se roage. Ea apare în forme ușor diferite la Matei 6, 9-13 și Luca 11, 2-4. În cultul ortodox se folosește textul rugăciunii din Evanghelia după Matei, la care se adaugă invocarea Sfintei Treimi.

„Tatăl nostru
Carele ești în ceruri,
Sfințească-Se numele Tău,
Vie împărăția Ta,
Facă-se voia Ta,
Precum în cer, așa și pe pământ.
Pâinea noastră cea de toate zilele (în alte variante: Pâinea noastră cea spre ființă)
Dă-ne-o nouă astăzi.
Și ne iartă nouă greșalele noastre,
Precum și noi iertăm greșiților noștri.
Și nu ne duce pe noi în ispită,
Ci ne izbăvește de cel rău.
Că a Ta este împărăția și puterea și slava:
A Tatălui și-a Fiului și-a Sfântului Duh,
Acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.”

Tatăl Nostru este una dintre rugăciunile de bază ale creştinătăţii
Tatăl Nostru este una dintre rugăciunile de bază ale creştinătăţii

Prin ce se deosebeşte Tatăl Nostru de celelalte rugăciuni

Rugăciunea Tatăl Nostru, cea mai de seamă dintre toate rugăciunile, se deosebeşte prin puterea ei, prin bogăţia cugetărilor ei și prin uşurinţa de a fi înţeleasă. Marea putere a rugăciunii constă în faptul că prin ea nu numai că ne rugăm împreună cu Iisus Hristos, ci ne rugăm chiar cu cuvintele Mântuitorului. „Dumnezeu singur a putut să înveţe cum ar vrea să fie rugat”. Așadar, acestei rugăciuni i se potriveşte cel mai bine cuvântul Domnului: „Orice veţi cere de la Tatăl întru numele Meu, vă va da vouă” (Ioan 16, 23).

Rugăciunea Tatăl Nostru este cea mai uşoară de înţeles dintre toate celelalte. Este rugăciunea oricui crede în Dumnezeu. „Pe cât este de restrânsă în cuvinte, pe atât este de cuprinzătoare în sens”. În rugăciunea Tatăl Nostru sunt cereri pentru toate trebuinţele sufleteşti, dar şi trupeşti. Biserica întrebuinţează încă din cele mai vechi timpuri Rugăciunea Domnească la Sfânta Liturghie, precum şi la toate slujbele, fiindcă ea cuprinde tot ce trebuie să conțină o rugăciune.