Home » Life & Style » Paște 2021. Cea mai puternică rugăciune care se spune în Postul Mare

Paște 2021. Cea mai puternică rugăciune care se spune în Postul Mare

Alexandru Cazacu / 24.03.2021, 16:02
Paște 2021. Cea mai puternică rugăciune care se spune în Postul Mare

Pentru creștinii ortodocși din lumea întreagă Postul Paștelui este o perioadă de rugăciune și de căință în fața lui Dumnezeu. Este bine ca în Postul Mare să spui o rugăciune atribuită Sfântului Efrem Sirul, considerată a fi cea mai puternică.

Paște 2021. Cea mai puternică rugăciune care se spune în Postul Mare

În Postul Paștelui se citește în biserică o rugăciune specială pentru această perioadă, de două ori la sfârșitul fiecărei slujbe din timpul Postului Mare. Mai exact, este vorba despre rugăciunea atribuită Sfântului Efrim Sirul.

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. Aşa Doamne, împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.“

Rugăciunea care este citită în fiecare post

Creștinii ortodocși, pe lângă faptul că țin postul alimentar, trebuie să țină și un post spiritual prin rugăciune și credință. Aceștia se pregătesc în această perioadă de smerenie atât trupește, cât și sufletește. Este indicat ca în Postul Mare să facem cât mai multe fapte bune și să ne rugăm la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. De asemenea, o altă rugăciune se citește în postul mare este pentru păcatele proprii.

Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, așa încât mintea noastră, atrasă cu desăvârșire de luarea-aminte faţă de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greșelile aproapelui și să-i vadă pe toți, într-acest chip, buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să își unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăției și sfințeniei poruncite și gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăși: ea a fost deja spălată prin apele botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor. Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputințele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbușind în inimă mișcările duhovnicești, aducând în ea mișcările sângelui și trupului care sunt potrivnice Împărăției lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinței, înaintea căruia merge și pe care îl naște marele dar al vederii păcatelor noastre.

Păzește-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine, care apare în suflet din pricina păcătoșeniei sale neluate în seamă și neînțelese, și se naște din lucrările patimii dulceții și slavei deșarte care trăiesc în el neluate în seamă și neînțelese. Păzește-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, și dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-și recunosc păcătoșenia și lepezi pe cei ce se socot drepți, ca să Te slavoslovim în veci, întru veșnica Ta fericire, a Singurului Dumnezeu Adevărat, Răscumpărătorul celor robiți și Mântuitorul celor pierduți. Amin.

Cea mai puternică rugăciune care se spune în Postul Paștelui
Cea mai puternică rugăciune care se spune în Postul Paștelui

Rugăciunea care este citită în fiecare post

Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche și cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruința asupra păcatului,- că împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Ca Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursă: doxologia.ro