Home » Life & Style » Ce este Buna Vestire și ce e bine să faci în această zi. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Ce este Buna Vestire și ce e bine să faci în această zi. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Violeta Badea / 24.03.2021, 13:06
Ce este Buna Vestire și ce e bine să faci în această zi. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Ce este Buna Vestire și ce e bine să faci în această zi. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri. Buna Vestire sau Blagoveștenia se sărbătorește, an de an, pe data de 25 martie. Sărbătorea amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiului lui Dumnezeu, Isus din Nazaret. În acest articol veți afla care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri legate de această zi sfântă.

Buna Vestire mai este denumita si Ziua Cucului
Buna Vestire mai este denumita si Ziua Cucului

Ce este Buna Vestire și ce e bine să faci în această zi

Pe data de 25 martie, creștinii celebrează una dintre cele mai importante sărbători de peste an: Buna Vestire. Pe timpuri, Blagoveștenia se sărbătorea în ajunul Bobotezei, pe data de 5 ianuarie, iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire se celebra pe data de 18 decembrie.

Potrivit tradiției, Biserica acordă dezlegare la pește indiferent de zi, chiar dacă pică în perioada Postului Mare. Ce s-a întâmplat în această zi sfântă? Ei bine, se spune că Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil, în Nazaret, din cetatea Galileei. La o fecioară creştină, Maria, logodită cu un bărbat pe nume Iosif.

Aceasta a fost aleasă să nască un fiu, ce va purta numele Iisus: „Sfântul care se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema”. Această sărbătorea a vestirii nașterii lui Iisus a început să fie celebrată așa cum se cuvine abia în secolul al VI-lea, în Imperiul Roman de Răsărit. A fost introdusă oficial la Roma în secolul al VII-lea.

Buna Vestire a primit în tradiția populară și denumirea de „Ziua Cucului”. Se spune că în această zi, oamenii așteaptă cântecul cucului cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de prosperitate în anul ce va urma. Dacă cântecul cucului se aude pe stomacul gol, atunci e semn rău și persoana respectivă va muri.

De Buna Vestire este dezlegare la peste
De Buna Vestire este dezlegare la peste

Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

În această zi sfântă, oamenii din popor obișnuiau să respecte cu strictețe unele tradiții și obiceiuri. Una dintre tradiții se referă la pasărea de mai sus. Astfel, craca pe care a cântat cucul era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că își vor găsi partenerul de viață.

De asemenea, se spune că nu este bine să dormi prea mult în această zi, deoarece vei fi somnoros de-a lungul anului. Tot în această zi, gospodinele nu trebuie să caute păsările de ouă sau să le pună cloșcă, deoarece puii vor ieși bolnavi sau cu două capete. În sate trebuie să fie veselie, se spune că nu este bine să te cerți în această zi, deoarece vei avea parte de conflicte în tot timpul anului.

În unele regiuni, oamenii aveau obiceiul de a face un foc în curte, în dreptul ușii, iar în jurul acestuia așezau trei strachini cu apă, sare și pâine. După terminarea ritualului, acestea erau date de pomană oamenilor săraci. În alte zone, tradițiaspune că se așează pe pragul ușii trei farfurii cu pâine și sare pentru a potoli foamea îngerilor. Aceștia, în schimb, vor păzi și veghea la bunăstarea locului.

De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul „ca peștele în apă”, pentru a avea sănătate și de înțelegere în familie. De asemenea, în ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă. O altă superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.