Calendar creștin ortodox. Ce mari sărbători sunt în luna martie. Mai sunt doar câteva zile care ne despart de luna martie și începutul anotimpului de primăvară. În acest articol veți afla care sunt cele mai importante sărbători de care creștinii ortodocși trebuie să țină cont și ce reprezintă acestea.
Martie este cea de-a treia lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni cu o durată de 31 de zile. Numele lunii Martie vine de la Marte, zeul războiului în mitologia romană. Sub conducerea împăratului Romulus, martie era prima lună a anului și abia în anul 45 î. Hr., sub conducerea lui Iuliu Caesar a fost introdus calendarul iulian, iar anul începe cu luna ianuarie.
În România, luna martie mai este cunoscută și ca: Mărțișor, Mart, Marțiu, Germănar sau Făurel. În calendarul creștin ortodox al acestei luni regăsim o sărbătoare de cruce neagră și o sărbătoare de cruce roșie, și anume: pe data de 9 martie sărbătorim cei 40 de mucenici, in Sevastia Armeniei, iar pe data de 25 martie se regăsește Buna Vestire și este dezlegare la pește.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Cei 40 de mucenici” pică într-o zi de marți și este notată ca o sărbătoare cu cruce neagră, iar „Buna Vestire” pică într-o zi de joi și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
„Sfinții 40 de Mucenici” se sărbătorește pe data de 9 martie, iar poveste lor începe în anul 320. Aceștia reprezentau un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata (Înarmată cu fulger) care a fost martirizat în acel an din cauza credinței creștine și este menționat în martirologiile tradiționale.
Soldații au fost uciși în localitatea Sevastia din Armenia, în timpul domniei împăratului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Pentru că și-au recunoscut credința în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuși la multe chinuri groaznice, iar în cele din urmă au fost scufundați într-o apă aproape înghețată din apropierea cetății.
Cei 40 de mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.
În țara noastră,în această zi de sărbătoare femeile fac mucenici în formă de opturi, iar aceștia sunt duși la biserică pentru sfințire, iar apoi sunt consumați de toți membrii familiei.
Calendar creștin ortodox. Ce mari sărbători sunt în luna martie. „Buna Vestire” se sărbătorește pe data de 25 martie și este o zi închinată Maicii Domnului. Această zi amintește de momentul în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Isus din Nazaret. În popor este numită și „Blagovestenia”.
În trecut, anumite persoane sărbătoreau acest eveniment pe data de 5 ianuarie, adică în Ajun de Bobotează, în timp ce alții o celebrau la data de 18 decembrie. Până la urmă s-a decis ca această sărbătoare să se țină pe data de 25 martie. Această hotărâre a venit după stabilirea datei de 25 decembrie ca sărbătoare a Nașterii Domnului, aproximativ în secolul al V-lea. Sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea, începând din secolul al IX-lea.
„Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine!”