Home » Life & Style » Motivul pentru care luna februarie are doar 28 de zile. Detalii necunoscute din istoria calendarului modern

Motivul pentru care luna februarie are doar 28 de zile. Detalii necunoscute din istoria calendarului modern

Violeta Badea / 23.02.2021, 12:50
Motivul pentru care luna februarie are doar 28 de zile. Detalii necunoscute din istoria calendarului modern

Motivul pentru care luna februarie are doar 28 de zile. Detalii necunoscute din istoria calendarului modern. Februarie este a doua lună a anului și cea mai scurtă din tot anul, având 28 sau 29 de zile. Pentru a afla care este motivul va trebui să ne întoarcem în timp. În continuare veți afla câteva detalii necunoscute din istoria calendarului modern.

Motivul pentru care luna februarie are doar 28 de zile

Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian, dar în urmă cu ceva timp a fost ultima. Mai mult decât atât, în secolul al VIII-lea î. d. Hr. nici măcar nu exista. La vremea aceea, romanii foloseau calendarul lui Romulus (771 î. d. Hr. – 717 î. d. Hr.), care avea doar 10 luni. Astfel, acesta începea în luna martie și se termina în decembrie, iar lunile ianuarie și februarie nu existau.

În calendarul lui Romulus un an avea 304 zile, iar iarna era o perioadă din an care nu avea denumire și despre care nu se vorbea foarte mult. În momentul în care erau întrebați ce lună e, spuneau că nu e niciuna. Majoritatea oamenilor se ocupau cu agricultura, iar atunci era o perioadă de stagnare, iar iarna nu le folosea la nimic. În restul anului, calendarul era de folos pentru că în acest fel se putea măsura timpul pentru culturi agricole și recoltare.

Regele Numa Pompilius (753-673 î. d. Hr.), succesorul lui Romulus, a intervenit asupra acestui calendar și l-a modificat pentru a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. Regele a adunat numărul de zile şi a ajuns la 355 de zile pe an. Astfel, lunile aveau 31 de zile sau 29 de zile, iar februarie, fiind adăugată mai târziu în calendar şi fiind considerată ultima lună din an, a rămas cu 28 de zile.

O data la 4 ani, luna februarie are 29 de zile
O data la 4 ani, luna februarie are 29 de zile

Detalii necunoscute din istoria calendarului modern

Din cauza calendarului de 355 de zile anotimpurile și lunile s-au desincronizat. Astfel, romanii și-au dat seama că ceva nu este în regulă din moment ce vara pica în luna octombrie, iar iarna începea în luna iunie. Pentru a se organiza puțin, din când în când, adăugau o lună suplimentară de 27 de zile, numită Mercedonius. Astfel, februarie se încheia pe data de24 și imediat începea Mercedonius.

Iulius Caesar (100 î. d. Hr. – 44 î. d. Hr.) este cel care a schimbat complet calendarul. Împăratul le-a ordonat experților să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare. Astfel, luna Mercedonius a fost eliminată, iar calendarul denumit ulterior iulian a mai primit 10 zile și luna februarie a mai primit o zi o dată la patru ani. În 45 î. d. Hr., pentru prima dată în istorie, anul a început la 1 ianuarie.

O dată la patru ani, luna februarie are 29 de zile

Așa cum știm cu toții luna februarie are 28 de zile, fiind cea mai scurtă din an. O dată la patru ani însă de întâmplă minunea și se prelungește cu o zi. Astfel, se întâmplă ca luna februarie să aibă 29 de zile şi anul să cuprindă 366 de zile.

Acest lucru se datorează anumitor calcule astronomice care au demonstrat că mişcarea revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore, iar o dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară la luna februarie. De asemenea, ziua de 29 februarie a fost introdusă ca parte a reformei iuliene a calendarului.