Home » Știri » Calendar creștin ortodox, 2 februarie. Ce înseamnă Întâmpinarea Domnului – cruce roșie

Calendar creștin ortodox, 2 februarie. Ce înseamnă Întâmpinarea Domnului – cruce roșie

Alexandru Cazacu / 02.02.2021, 14:42
Calendar creștin ortodox, 2 februarie. Ce înseamnă Întâmpinarea Domnului – cruce roșie

La 2 februarie, credincioșii creștinii din întreaga lume prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare se arată în Calendarul Creștin Ortodox marcată cu cruce roșie. Dar, ce înseamnă și ce tradiții sunt în acestă zi sfântă?

Calendar creștin ortodox, 2 februarie. Întâmpinarea Domnului

Astăzi creștinii de peste tot sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Aceasta este prăznuită de obicei la 40 de zile de la nașterea Mântuitorului și semnifică un eveniment important din viața Lui. Mai exact după aceste 40 de zile de la nașterea Sa, Sfânta Fecioară Maria și Iosif îl duc pe Iisus Hristos la Templul Ierusalimului.

Potrivit Leg iudaice, după 40 de zile de la naștere, toți copii de parte bărbătească erau duși de către mamele lor la Templul Ierusalimului. Odată ajunși, au fost întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana.

”Simeon Iubitorul de Dumnezeu l-a luat pe prunc în brațe și mulțumind Domnului, a rostit cuvintele pe care le auzim repetate la fiecare slujbă a vecerniei: „Acum slobozește pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel.” (Luca 2:29-32). Sf. Simeon i-a spus Sfintei Fecioare:

”Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” (Luca 2:34-35).”, scrie calendar-ortodox.ro.

Date istorice despre Întâmpinarea Domnului

Potrivit datelor istorice, Papa Gelasiu a fost cel care a introdus la Roma Sfânta Sărbătoare a Întâmpinării Domnului. În felul acesta a fost înlocuită străvechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor, de la începutul lunii februarie, când oamenii de la acea vreme ieșeau cu făclii țineau ceremonii religioase în jurul orașelor cu făclii aprinse, în cinstea zeului Pan sau Lupercus.

În Est, Întâmpinarea Domnului a fost introdusă în anul 526, iar generalizarea acestei sărbători a fost făcută în secolul VI, începând din anul 534. Atunci, când împăratul Justinian a schimbat data sărbătorii de la data de 14 la 2 februarie. Adică 40 de zile de la 25 decembrie.

Sărbătoare de Întâmpinarea Domnului

Cu ocazia Sărbătorii a Întâmpinării Domnului, care a rămas ca pildă și la noi, mamele își aduc copii la biserică, la 40 de zile după ce s-au născut, pentru molifta de curățire a acestora și închinarea lor la icoane. Mama pășește pragul bisericii în această zi ca să aducă în numele familiei pruncul ca ofranda lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

În biserică, preotul însemnează cu semnul sfintei cruci atât mama, cât și copilul, apoi pune epitrahilul și mâna dreaptă pe capul mamei. După ce preotul rostește începerea liturghiei de binecuvântare, rugăciuni începătoare și tropar (al Întâmpinării Domnului), citește cele cinci molifte din Aghiazmatar. Mama și pruncul întruchipează în acel momente pe Sf. Fecioară Maria cu Iisus în Templul din Ierusalim, notează crestinortodox.ro.

Calendar creștin ortodox. Ce reprezintă Întâmpinarea Domnului
Calendar creștin ortodox. Ce reprezintă Întâmpinarea Domnului

Obiceiuri de Întâmpinarea Domnului

În tradiția populară data de 2 februarie mai este cunoscută și ca Ziua Ursului. În această zi pruncii erau unși cu grăsime de urs, deoarece se credea că așa puterea animalului era transmisă către copil. De asemenea, cei care erau sperioși erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.