Home » Life & Style » Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pește. 7 motive să-l incluzi în meniul tău

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pește. 7 motive să-l incluzi în meniul tău

Alexandru Cazacu / 14.03.2021, 12:49
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pește. 7 motive să-l incluzi în meniul tău

Potrivit oamenilor de știință, consumul de pește poate reduce riscul unor afecțiuni grave, precum cele cardiovasculare. Mai multe studii au arătat faptul că persoanele care sufereau de boli cardiovasculare au redus riscul acestora consumând pește.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pește

Potrivit specialiștilor, persoanele care mănâncă pește regulat au un risc mai scăzut cu 16% de a suferi de un atac de inimă sau infarct în următorii 10 ani. Experții sunt de părere că peștele gras aduce mai multe beneficii pentru organismul uman. Asta datorită faptului că, un conținut mare de acizi grași ajută la prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare.

Un conținut bogat de nutrienți

Peștele conține mulți nutrienți de care organismul nostru are nevoie. Printre aceștia se numără și proteinele, iodul și nenumărate vitamine și minerale. De obicei, speciile mai grase sunt considerate cele mai sănătoase (somonul, păstrăvul, sardinele, tonul sau macroul). Acestea sunt bogate în vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi de care corpul uman are nevoie.

Scade riscul de atacuri de cord

Potrivit multor studii, persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc mai scăzut cu aproximativ 16% de boli de inimă. Oamenii de știință sunt de părere că peștele gras este mai benefic pentru sănătatea inimii, datorită conținutului bogat de omega 3.

Benefic pentru dezvoltare

De asemenea, acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare. Acidul docosahexaenoic cu grasimi omega-3 este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului și a ochilor. Acesta fiind și unul dintre motivele pentru care se recomandă adesea femeilor însărcinate și care alăptează să mănânce destui acizi grași omega-3 .

Unii pești au un conținut bogat de mercur, ceea ce este legat de probleme de dezvoltare a creierului. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să mănânce numai pește cu mercur scăzut, cum ar fi somon, sardine și păstrăv, și nu mai mult de 12 uncii (340 grame) pe săptămână.

Ce se întâmplă în organism atunci când mănânci pește
Ce se întâmplă în organism atunci când mănânci pește

Poate preveni depresia

Potrivit studiilor, persoanele care mănâncă pește în mod regulat sunt mai puțin predispuse să devină depresive. Se pare că acizii grași pot combate depresia și cresc semnificativ eficacitatea medicamentelor antidepresive.

O sursă bună de vitamina D

Peștele și produsele din pește sunt printre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. În special, peștele gras, precum somonul și heringul, conține cele mai mari cantități. Mai exact, o porție de aproximativ 100 g de somon gătit ambalează aproximativ 100% din aportul recomandat de vitamina D.

Reduce riscul bolilor autoimune

Bolile autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 apar atunci când sistemul imunitar atacă greșit și distruge țesuturile sănătoase ale corpului. Potrivit specialiștilor, aportul de omega-3 sau ulei de pește este asociat cu un risc redus de diabet de tip 1 la copii, precum și o formă de diabet autoimun la adulți.

Poate preveni astmul la copii

De asemenea, potrivit studiilor, consumul regulat de pește poate scade riscul de astm la copii cu până la 24%. Mai mult de atât, s-a dovedit faptul că copii care consumă mai mult pește au un risc mai scăzut de a avea această afecțiune.