Home » Sănătate » Peștele, prieten sau dușman pentru organism? Ce crede nutriționistul despre consumul de pește

Peștele, prieten sau dușman pentru organism? Ce crede nutriționistul despre consumul de pește

Violeta Badea / 04.03.2021, 12:56
Peștele, prieten sau dușman pentru organism? Ce crede nutriționistul despre consumul de pește

Peștele, prieten sau dușman pentru organism? Ce crede nutriționistul despre consumul de pește. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o nouă postare pe Facebook, cât de important este consumul de pește pentru sănătatea noastră și a combătut toate zvonurile legate de acest produs. 

Cat de bun este carnea depeste pentru sanatatea noastra
Cat de bun este carnea de peste pentru sanatatea noastra

Peștele, prieten sau dușman pentru organism?

Peștele este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă. Acesta ar trebui să fie consumat cu regularitate cel puțin de 2-3 ori pe săptămână. Carnea de peste este recunoscută ca fiind o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine și minerale. Bineînțeles, cantitățile în care se regăsesc aceste substanțe diferă în funcție de tipul peștelui.

Mihaela Bilic demontează totae zvonurile legate de acest aliment. De exemplu, mulți specialiști au spus că acesta ar putea fi contaminat cu mercur sau că ar reprezenta vreun pericol pentru sănătate. Potrivit medicului nutriționist, zvonurile legate de carnea peștelui sunt complet false, aceasta numindu-le „grozăvii spuse cu seriozitate”.

”Beneficiile aduse de consumul regulat de pește sunt infinit superioare riscului de contaminare cu metale grele”, a precizat Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist ne recomandă să consumăm pește de cel puțin două sau trei ori pe săptămână, fiind bogat în uleiuri și proteine foarte benefice sănătății organismului nostru. Aceasta ne-a enumerat și trei motive pentru care nu ar trebui să ne facem griji atunci când mâncăm pește:

  • orice lot de pește care ajunge la vânzare trebuie să fie însoțit de acte/analize doveditoare pentru zona de pescuit și conținutul de metale grele;
  • risc de contaminare au numai peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urmele de mercur prezente în cantitățile mari de pește cu care aceștia se hrănesc;
  • o alimentație sănătoasă presupune alternarea speciilor de pești pe care le consumăm, iar dacă este vorba de pești mici, atunci nici urmă de risc!
Ce spune Mihaela Bilic despre consumul de peste
Ce spune Mihaela Bilic despre consumul de peste

Ce crede nutriționistul despre consumul de pește

Mihaela Bilic a spus că consumul de pește este esențial pentru sănătatea organismului nostru. De asemenea, medicul spune că oamenii nu ar mai trebui să aibă rețineri în ceea ce privește consum de pește de acvacultură, deoarece nu se mai folosesc antibiotice în acvacultură, iar mai nou peștii sunt hrăniți inclusiv cu insecte și ulei de alge – pe lângă proteine din pește și ulei de pește, concentrat de soia și de mazăre, uleiuri vegetale.

Aceasta ne sfătuiește să verificăm eticheta de fiecare dată când cumpărăm pește pentru a vedea de unde provine. De asemenea, Mihaela Bilic ne dă garanții și în ceea ce privește peștele congelat și spune că acesta nu își pierde deloc din proprietățile nutritive.

„Peștele posedă calități nutriționale prețioase care nu pot fi înlocuite de niciun alt aliment de aceea trebuie introdus în meniul întregii familii de 2-3 ori/săptămână. Propun autorităților ca în completarea sloganurilor legate de consumul de apă, fructe și legume, sare, zahăr și grăsimi, să introducem o nouă recomandare legată de consumul regulat de pește și fructe de mare. Iar pe consumatori îi sfătuiesc să nu mai plece urechea la zvonuri și știri nefondate, fără pește sănătatea are numai de suferit”, a mai subliniat medicul nutriționsit.