Home » Știri » Știri sociale » Cel mai mare pește din România – care e recordul recent și cui îi aparține

Cel mai mare pește din România – care e recordul recent și cui îi aparține

Pană Emanuela / 21.01.2021, 19:38

Pescari din întreaga lume își dau întâlnire la noi în țară, grație Dunării – raiul celor pentru care pescuitul reprezintă o activitate aducătoare de satisfacție. Cei mai mari pești de apă dulce din Europa se găsesc în Delta Dunării, unde a fost înregistrată și cea mai mare captură. Află câte kolograme cântărea peștele și cine a reușit să-l prindă, aflați în rândurile de mai jos.

Cel mai mare pește din România

Lăsând la oparte legendele pescărești potrivit cărora moruni de până la două tone au fost prinși în Dunăre, al doilea fluviu ca lungime din Europa, un documentar realizat de o televiziune britanică în Deltă, cu aproape 60 de ani în urmă, surprinde capturarea unui pește cu greutatea de aproape 900 de kilograme, mai exact 882. Cu toate că nu există rezultate omologate oficial, cel mai mare somn prins vreodată în România ar fi de 400 de kilograme, în vreme ce cel mai greu șalău a fost evaluat la 21 de kilograme.

Aceasta este o altă parte a frumuseţii naturii. Aici omul pare să fie un intrus. Ne aflăm pe legendarul fluviu Dunărea, sau mai degrabă marea Deltă din România, unde râul de 1.725 de mile întâlneşte Marea Neagră, se arată în reportajul realizat de britanici.

Morunul, cea mai mare specie de pește capturată în apele din țara noastră este, din păcate, și una dintre cele mai periclitate. Acest pește nu o duce prea bine nici pe plan mondial, deoarece carnea de morun, dar mai ales icrele sale, îl fac o specie extrem de căutată peste tot în lume. De menționat că această specie este una extrem de longevivă, ajungând la maturitate abia la vârsta de 15 ani. Indivizii bătrâni au ajuns chiar și la vâsta de 100 de ani.

Fără a avea intenția de a tranforma materialul într-o poveste pescărească, trebuie să menționăm că cel mai mare exemplar de morun captivat vreodată a fost prins în Marea Caspică. „Monstrul“ cântărea 1.571 kilograme şi avea o lungime de peste 7 metri. Pielea sa a fost conservată și expusă într-un muzeu din Rusia.

Citește și: Cea mai scumpă carne de pește – cât costă 100 de grame și ce calități are

Revenind pe plaiurile românești, captura despre care am menționat anterior a fost realizată în anul 1890, pe brațul Sfântul Gheorghe, iar specialiștii sunt de părere că pentru a ajunge la o asemenea greutate, 882 de kilograme, un morun ar trebui să trăiască mai bine de 100 de ani. Aproximativ 600 de kilograme erau carne, iar icrele (reumitele icre negre) purtate de pește în pântece câtăreau 127 de kilograme. Imaginați-vă că doar capul morunului avea 143 de kilograme.

Din nefericire, în acea perioadă nu existau aparate de fotografiat, astfel că morunul – este cel mai mare peşte de apă dulce din lume – a rămas personaj principal doar în istorisirile pescărești.

Care e recordul recent și cui îi aparține

În prezent, capturile de morun sunt din ce în ce mai rare, dacă nu chiar foarte rare. Peștele este protejat prin lege, fiind considerat o specie pe cale de dispariție în stadiul „critic“ – cel mai ridicat grad de pericol de extincţie.

Tocmai de aceea, morunul mai poate fi pescuit doar în scop științific. În cazul în care vă întrebați de unde provin icrele negre disponibile în magazinele de specialitate și restaurante, ei bine, răspunsul este: din crescătoriile de sturioni, nu din capturile de exemplare sălbatice.

Cel mai mare somn prins în amonte pe teritoriul României cântărea 99 de kilograme și a fost capturat acum 13 ani, de un cetățean german ajuns pentru prima dată la pescuit, la Porțile de Fier. În ceea ce privește recordul național la somn (și în același timp mondial), cel mai spectaculos pește prins în Delta Dunării cântărea 400 de kilograme.

Cel mai mare șalău pescuit în Dunăre ar fi avut 21 de kilograme, însă nu există dovezi în acest sens.