Home » Știri » Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Şapte frumuseți uimitoare

Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Şapte frumuseți uimitoare

Violeta Badea / 13.01.2021, 16:49

Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Şapte frumuseți uimitoare. România este una dintre puţinele ţări din Europa unde se pot găsi toate formele de relief respectiv munte, mare, delta. Astfel, unul dintre avantaje este că avem sezon turistic deschis în tot timpul anului. În acest articol vom discuta despre locurile minunate pe care le găsim în judeţul Dobrogea.

Regiunea reprezintă un habitat istoric și geografic dintre Dunăre și Marea Neagră. În zilele noastre, din punct de vedere administrativ cuprinde în România județele Tulcea și Constanța. Oraşele principale ale Dobrogei sunt Constanța, Tulcea, Medgidia și Mangalia, inclusiv staţiunile de vacanță de pe litoralul românesc: Mamaia, Eforie, Costinești și stațiunile din zona Comorova a Mangaliei. Regiunea cuprinde în partea de nord-est Delta Dunării, habitat aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

  • Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Cheile Dobrogei

Dacă plănuieşti o vacanţă în Dobrogea şi vrei să ieşi puţin din cotidian, o plimbare în Rezervaţia naturală a Dobrogei este locul ideal. Te aşteapă un loc plin de natură, un peisaj suberb, o linişte de nedescris  şi un loc încărcat de istorie.

Stâncile pe care le zăreşti încă de la depărtare sunt superbe, iar locul este încântător. Acest loc îl găseşti la doar 40 de km de Constanţa. Şi dacă nu te-am convins încă, sigur o va face curiozitatea ta. Aici au fost găsite urme ale unor animale preistorice precum mamuţii şi rinocerii spinoşi. Locul reprezintă dovada vie că dinozaurii chiar au existat!

Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Pestera Liliecilor
Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Pestera Liliecilor
  • Peştera Liliecilor

Peştera Liliecilor, cunoscută şi ca Peştera „Gura Dobroge” este puţin cunoscută, nefiind inclusă în circuitul turistic, dar dacă vă încumetaţi să ajungeţi până la ea nu veţi regreta. Are trei ntrări şi mai multe galerii. Peştera oferă condiţii optime pentru coloniile de lilieci, care au dat şi numele peşterii, Peştera Liliecilor.

Astfel, cele mai multe galerii şi încăperi ale peşterii sunt zone de adăpostire a liliecilor în timpul verii şi de hibernare în timpul iernii. Peştera, formată de-a lungul timpului într-o formaţiune de tip atol, măsoară o lungime totală de peste 400 de metri.

  • Cetatea Histria

Cetatea grecească Histria reprezintă cel mai vechi oraş atestat de pe actualul teritoriu al României. Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.Hr.  sau 630 î.Hr. , ca port la Marea Neagră. În secolul al VII-lea d.Hr. a fost distrusă de invaziile avaro-slave.

Cetatea se află la 60 de km nord de Constanţa, în dreptul localităţii Istria. Numele său vine de la Istros, numele dat de greci Dunării. Aceasta fost prima colonie grecească din vestul Mării Negre, iar în timp a devenit un important centru comercial.

Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Muntii Macin
Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Muntii Macin
  • Cele mai frumoase locuri din Dobrogea. Munţii Măcin

Aţi fost vreodată la munte şi la mare în acelaşi weekend? Dacă nu, aveţi ocazia! Munţii Măcin se află aproape de oraşele Brăila şi Galaţi. Aceştia sunt munţi jos, dar nu veţi resimţii deloc lipsa înălţimii, deoarece peisajele sunt de o frumueţe rar întâlnită, traseele au o frumuseţe aparte şi dacă alegeţi să le parcurgeţi nu veţi regreta niciun moment.

Cu toate că zona este puţin dezvoltată din punct de vedere turistic, obiectivele pe care le puteţi admira sunt numeroase. Priveliştea este fantastică şi peisajele vă vor face să uitaţi de problemele cotidiene. În munţii Măcinului exista mai multe trasee ce pot fi parcurse în circa jumătate de zi fiecare. Trebuie menţionat faptul că cele şase trasee marcate au amenajate inclusiv locuri de campare si popas.

  • Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal se află în apropierea localități Turcoaia, județul Tulcea. Reprezintă un lac antropic care s-a format într-o veche carieră de granit exploatată în urmă cu zeci de ani. Interesant este că dinamitarea uneia dintre galerii, a făcut ca apa din pânza freatică să inunde locul și aşa s-a format lacul. Acesta are o adâncime de peste 20 de metri.

Lacul are o culoare de smarald şi este limpede. Frumuseţea pe care o emană taie respiraţia oricărui vizitator care ajunge aici. Iubitorii de pescuit au motive de bucurie, deoarece, între timp, lacul a fost populat cu crap. Menţionăm, însă, că lacul este privat.

Cu ani în urmă, scafandrul profesionist Marcel Ţăranu a cumpărat acest colţ de rai. Cu toate acestea, lacul poate fi vizitat de oricine doreşte. Mai mult de atât, proprietarul nu percepe nici o taxă celor ce doresc să facă o baie în apa cristalină, sau celor care vor să simtă senzițiile tari și să folosesc trambulina.

Cele mai tari locuri din Dobrogea. Plaja Vadu
Cele mai tari locuri din Dobrogea. Plaja Vadu
  • Vadu

Dacă doriţi să scăpaţi de aglomeraţia de pe plajele obişnuite, Vadu este locul perfect! Aici se află una dintre cele mai pustii plaje de pe litoralul nostru. Putem descrie Vadu ca o definiţie a liniștii, cu oameni care merg acolo pentru relaxare, fără muzică, fără petrecere și fără haos.

Cei care iubesc marea se pot relaxa liniştiţi, fără să fie deranjați de nimeni. Prețurile sunt decente aici, oricum mult mai mici în comparaţie cu o stațiune de pe litoralul românesc. Nisipul este foarte fin. La fel se întâmplă şi când intri în mare poți înainta zeci de metri, călcând pe un nisip la fel de fin, fără ca apa să-ți treacă de mijloc.

Dacă vrei ceva de băut este indicat să cumperi din Contanţa, deoarece ăn Vadu nu găseşti magazine. Astfel, daci ai nevoie de relaxare aici chiar o găseşti fără probleme.

  • Pădurea Babadag

Dacă ai nevoie de o gură de oxigen, aici găseşti aerul perfect! Rezervaţia naturală pădurea Babadag se întinde pe o suprafaţă de 524,6 hectare şi este situată pe un platou calcaros cu versanţi slab înclinaţi. Pădurea este formată din sute de specii de plante. De asemenea, se găsesc numeroase animale ocrotite sau pe cale de dispariţie.

Plantele sunt de o diversitate rar întâlnită în România, fiind prezente specii de orhidee dar şi alte specii rare de plante. Dintre micile vieţuitoare, sunt prezente reptile precum: ţestoasa de uscat dobrogeană, vipera cu corn şi multe altele. Aşadar, aceasta nu este o simplă pădure în care ne bucurăm de natură, ci un loc pe care ni-l vom aminti mereu.