Rețete de bulz din Oltenia, Dobrogea, Moldova și Ardeal. Ne aflăm în perioada perfectă a drumeţiilor la munte, iar printre produsele tradiţionale pe care le putem încerca se regăseşte şi bulzul. Acesta este un preparat al oierilor, însă, de-a lungul timpului, a fost preluat şi diversificat ca reţetă prin toate regiunile din România.
În prezent, există mai multe tipuri de bulz, cu diferite denumiri, iar acesta se deosebeşte şi în funcţie de zonele pe care le vizitaţi. În acest articol vă vom prezenta câteva reţete de bulz din care să va inspiraţi şi să încercaţi să le puneţi în practică atunci când aveţi poftă de ceva autentic românesc.
Pentru început, se prepară o mămăligă, în funcţie de câte porţii doriţi. Aceasta se lasă peste noapte să se răcească bine. A doua zi se face preparatul. Se ia brânza de burduf şi se sfărâmă bine.
Slănina sau kaiserul, în funcţie de preferinţe, se taie felii subţiri, iar untul se ţine la temperatura camerei. Mămăliga se modelează cu mâna până ce se formează o bilă. În această bilăse formează un spaţiu prin care să punem umplutura.
Prima dată se introduce untul, apoi feliile de slănină şi brânza de burduf. După ce am terminat cu compoziţia, se închide bine bila şi se pun pe grătar până când se topeşte brânza şi mămpliga prinde crustă. În final, bulzul este gata şi se serveşte cald cu smântână. Pofta bună!
Punem apa la fiert pentru mămăliga, iar, între timp, tăiem felii cârnaţii şi costiţa. Când am observat că apa începe să dea în clocot, se toarnă treptat mălaiul şi se amestecă bine cu telul aproximativ cinci minute. Mămăliga pentru bulzul ardelenesc trebuie să fie potrivită, nici prea tare, nici prea moale. Apoi, se adaugă sarea şi mămăliga se lasă să fiarbă bine până este gata. După aceea se toarnă pe un fund de lemn şi se lasă la răcit.
După ce am finalizat preparatul de bază al bulzului, din acesta se fac bile cât mai mari sau mai mici, depinde de preferinţe. Se ia brânza de burduf şi se sfărâmă bine. În fiecare bilă se face o gaură mai mică, unde se pune treptat carnea prăjită şi, ulterior, brânză.
Apoi, acestea se pun într-o tavă unsă cu unt şi se bagă la cuptor circa 15 minute. Între timp, se prăjesc ouă ochiuri pentru câţi bulzi au ieşit. După ce s-a format o crustă, îi scoatem de la cuptor. Apoi, se presară brânză deasupra pune pe fiecare bulz câte un ou ochi. Acum preparatul este pregătit pentru servire. Poftă bună!
Mămăliga se prepară cu mălai, sare şi apă. Dar, atenţie, deoarece pentru acest tip de bulz, mămăliga trebuie să fie puţin mai tare. După preparare se lasă să se răcească. Apoi, se face umplura. Pentru început, se taie costiţa în formă de cuburi şi se pune la prăjit într-o tigaie. După aceea se adaugă şunca şi cârnaţii şi amestecul se mai lasă la prăjit câteva minute. Între timp, se rade brânza şi se amestecă cu ouăle bătute. Acestea se pun peste carnea din tigaie. Când am observat că ouăle s-au legat, umplutura este pregătită.
În bucăţile pe care le formăm din mămăligă se adaugă umplutura. Bilele formate se ung cu puţin ulei şi se pun la prăjit pe ambele părţi. În final, se pune unt topit şi caşcaval pe fiecare bulz. Totul este gata! Sună delicios, nu-i aşa? Poftă bună!
În interiorul bile de mămăligă se introduce pastrama de somn afumată tăiată în felii mici. Gălbenuşul de ou se amestecă cu două linguri de smântână şi cu mărarul verde tocat mărunt. Compiziţia se toarnă peste pastrama de somn. Luăm o tavă pe care o ungem cu ulei de măsline, aşezăm bila de mămăligă şi peste ea stropim câteva picături de ulei. Se lasă la cuptor aproximativ 30 de minute. Poftă bună!