Home » Life & Style » Rețeta de tobă cu aspic și castraveți murați. Veți descoperi diferența față de toba clasică, cât și cel mai bun aspic

Rețeta de tobă cu aspic și castraveți murați. Veți descoperi diferența față de toba clasică, cât și cel mai bun aspic

Ileana Mladinoiu / 28.11.2020, 13:31
Rețeta de tobă cu aspic și castraveți murați. Veți descoperi diferența față de toba clasică, cât și cel mai bun aspic

Rețeta de tobă cu aspic și castraveți murați. Alături de răcitură toba se bucură de mare popularitate fiind produse gustoase și foarte apreciate. Gospodinele de toate vârstele cât și bărbații, cunoscuți în ultima vreme ca buni bucătari, se gândesc de pe acum la preparate speciale de Crăciun. Din meniu, ar vrea să nu lipsească toba, dar gustul celei din comerț nu mai satisface pe nimeni.

De aceea, trebuie să știe că nu-i atât de complicat să o prepare acasă, respectând cu strictețe rețetele mai vechi împărtășite de pasionați într-ale gătitului, ca să nu modifice gustul preparatului. Pot interveni la condimentare, în funcție de gustul fiecăruia care este hotărâtor.

Umplutura pentru tobă se pune în burduf sau bășică, depinde de cât de mare va fi făcută, se fierbe 2- 3 ore și se presează.

Rețeta de tobă cu aspic și castraveți murați

Pentru acest fel de tobă, pentru fiecare kilogram se iau 500 g carne de la cap (porc), 150 g limbă și 300 g aspic sau gelatină.

Gustul tobei din comerț a ajuns să nu mai satisfacă pe nimeni
Gustul tobei din comerț a ajuns să nu mai satisfacă pe nimeni

Cum se prepară aspicul

Aspicul este de fapt o supă de carne concentrată care se face din șoric, morcov, ceapă, sare, boabe de piper. Pentru a obține 300 g de aspic, cam aceasta este cantitatea necesară pentru 1 kg de tobă, se fierbe 200 g de șoric curățat în 0,4- 0,5 l de apă, împreună cu un morcov mic, puțină ceapă, 15 g sare și câteva boabe de piper. Separat, se fierbe în puțină apă și o țelină, iar zeama rezultată se strecoară și se adaugă la aspic.

Șoricul bine spălat se introduce în apa clocotită și se lasă 8- 10 minute. Se aruncă această apă și se repetă operația de încă două ori. Numai după aceasta se pune la fiert împreună cu zarzavatul și condimentele. Zarzavatul și condimentele se pun într-un săculeț de pânză sau de tifon și așa se întroduc în zeamă. Șoricul fiert se macină și poate fi adăugat în tobă.

Prepararea tobei cu aspic și castraveți murați

Capul și limba curățate se țin în saramură slabă 3- 4 zile. Apoi, se spală în apă călduță și se fierb în apă la 80 de grade Celsius până se desprinde carnea de pe oase. Cărnurile se taie cubulețe cu latura de 2 cm, se opăresc și se strecoară. Se amestecă cu 1 g piper pisat, 0,3 g enibahar și 80 g castraveți murați tăiați bucățele.

Compoziția se introduce în burduf (bășică) în așa fel ca să se pună un polonic din compoziție, un polonic de aspic, până ce se umple burduful. Se leagă burduful cu sfoară și se fierbe toba în apă la 75- 80 de grade C. După fierbere, toba se pune la loc răcoros 10 minute și numai după aceea se presează. Presarea se poate face folosind două funduri de lemn peste care se pune o greutate (o piatră mare).

Toba se ține la rece 1- 2 zile, se înțeapă cu acul pentru eliminarea aerului, până ce aspicul prinde cheag. Produsul acesta nu intră în categoria preparatelor care se pot păstra mult timp. Dacă vă gândiți să o puneți în congelator, veți observa că nu mai are acel gust proaspăt pe care vi-l doriți.

Ileana Mlădinoiu