Home » Life & Style » Rețeta de gutui murate pentru iarnă, la oțet sau la saramură. Trucuri de la gospodine

Rețeta de gutui murate pentru iarnă, la oțet sau la saramură. Trucuri de la gospodine

Manolică Anca / 12.10.2020, 10:43
Rețeta de gutui murate pentru iarnă, la oțet sau la saramură. Trucuri de la gospodine

Suntem în plin sezon tomnatic. Gospodinele au început deja să pună legumele la murat. Tu ai încercat până acum gutuile murate? Îți prezentăm cea mai simplă rețetă. Trucul care face diferența.

Rețeta de gutui murate pentru iarnă. Ingrediente

Pentru că se apropie sezonul rece, gospodinele s-au pus deja pe treabă. Pe lângă obișnuitele murături ce se regăsesc în casele tuturor, venim și cu o altfel de rețetă, ce sigur te va convinge să o încerci.

Rețeta este pentru 12 porții, iar timpul de preparare este de peste 2 ore.

  • 2 kg de Gutui
  • Cca. 8 linguri de sare pentru murături
  • 2 L de Apă
  • 500 ml de Oțet din vin de 9 grade
  • Boabe de piper
  • Foi de dafin
  • Semințe de muștar cca. 2 lingurițe
  • Boabe de ienupăr, 1 pentru fiecare borcan
  • Cuișoare, 2 pentru fiecare borcan.
Rețeta de gutui murate pentru iarnă, la oțet sau la saramură. Trucuri de la gospodine
Rețeta de gutui murate pentru iarnă, la oțet sau la saramură. Trucuri de la gospodine

Rețeta de gutui murate pentru iarnă. Mod de preparare

Începem prin a spăla foarte bine gutuile și a le tăia în patru. După ce le-am curățat de semințe și de coajă, se feliază cât se poate de subțire. Se așază într-un vas mai înalt, se presară cantitatea corectă de sare de murături, se amestecă și se lasă până a doua zi, acoperite.

A doua zi este necesar să se scurgă toată saramura, iar mai apoi se presează bine în borcane. Între timp, apa, oțetul și mirodeniile se vor pune la fiert și, după ce zeama a dat în clocot, se toarnă peste gutuile din borcan. Sigilăm borcanele și le ținem la cald până în ziua următoare. Depozitarea ulterioară este de preferat să se facă într-un loc răcoros, cum ar fi cămara, beciul, subsolul, etc.

Spor la preparare și poftă bună!

 

Rețeta de gutui murate pentru iarnă, la oțet sau la saramură. Trucuri de la gospodine
Rețeta de gutui murate pentru iarnă, la oțet sau la saramură. Trucuri de la gospodine

Cum mai poți pune gutuile la murat

Dacă ți se pare prea complicat, iată o nouă rețetă pe care o poți încerca:

● 3 kg de Gutui

● 4 l de Apă

● 8 linguri de sare grunjoasă – neiodată

● 2 L apă

● 10 linguri de zahăr

● 200 ml Oţet de 9 grade

● câte 2 foi dafin în fiecare borcan

● câte 4 cuişoare în fiecare borcan

● câte 1 linguriţă piper boabe în fiecare borcan

● câte 1 vârf de cuţit salicil în fiecare borcan

● câte 1 vârf de cuţit borken în fiecare borcan

Se curăță gutuile de semințe și de coajă și se feliază în bucăţi potrivite. În cei 4 litri de apă rece se pun cele 8 lingurițe de sare neiodată (grunjoasă), la care se adaugă feliile de gutui ce vor rămâne la saramură pentru aproximativ 12 ore.

A doua zi, le scoatem din saramură și le așezăm în borcane. În fiecare dintre acestea se adaugă câte 4 cuișoare, 2 frunze de dafin, 1 linguriță de piper boabe, 1 vârf de cuţit salicil şi, în cazul în care avem, și 1 vârf cuţit borken.

Într-un alt vas adăugăm restul de 2 L de la apă, care, împreună cu cei 200 de ml de oțet și 10 linguri de zahăr se vor pune la fiert. Când zeama de murat este gata, o turnăm fierbinte în borcanele cu gutui. Sigilăm foarte bine borcanele și le lăsăm la cald până a doua zi. De acum, nu ne rămâne decât să le depozităm în cămară și să așteptăm aproximativ 3 săptămâni să se mureze. Musafirii tăi vor fi foarte încântați de această rețetă și, cu siguranță, anul viitor vei dori să o faci din nou.

Spor în bucătărie și poftă bună!