Home » Life & Style » Cum și cât timp se fierb, de fapt, corect ouăle. Secretul nebănuit pentru ouă moi sau ouă tari

Cum și cât timp se fierb, de fapt, corect ouăle. Secretul nebănuit pentru ouă moi sau ouă tari

Bucur Ioana / 06.10.2020, 17:27

Cât timp se fierb, de fapt, Ouăle moi, tari sau cleioase? O multitudine de rețete gustoase așteaptă să fie preparate, imediat după ce afli secretul preparării celor mai delicioase ouă!

Cum se prepară, corect, ouăle fierte? Cât timp trebuie lăsate la fiert, dacă vrem să obținem ouă moi sau ouă tari?

Cât de greu poate fi să fierbi un ou? Ei bine, prea simplu nu este, mai ales dacă nu știi câte minute trebuie lăsate pe foc, în funcție de rezultatul pe îl dorești. Pentru a obține ouăle fierte perfecte, nu au nevoie de niciun ingredient special, ci de atenție, răbdare și…un ceas. Mai jos, îți explicăm, pas cu pas, câte minute trebuie să fiarbă ouăle moi, ouăle tari și ouăle cleioase.

Lauți un vas suficient de mare și puneți ouăle pe care vreți să le preparți înăuntru. Turnați apă pănă când acestea sunt acoperite. Vasul se pune pe aragaz și se lasă la foc potrivit. Când apa începe să clocotească, porniți cronomentrul. Pentru a obține ouă moi, acestea trebuie să fiarbă patru minute. După șase minute la fiert, ouăle devin cleioase. În cazul în care vreți să preparați ouă fierte tari, se lasă pe foc 10 minute.

Cum și cât timp se fierb, de fapt, corect ouăle. Secretul nebănuit pentru ouă moi sau ouă tari
Cum și cât timp se fierb, de fapt, corect ouăle. Secretul nebănuit pentru ouă moi sau ouă tari

Cum poți curăța ușor ouăle fierte

După ce au fost luate de pe foc, ouăle dau noi bătăi de cap gospodinelor. Pe cât sunt de sănătoase și ușor de gătit, chiar și cele mai iscusite bucătărese evită uneori mâncărurile pe bază de ouă fierte dintr-o singură cauză: curățatul cojii. De acum, poți spune adio bătăilor de cap! Am ales trei trucuri simple ce te vor învăța cum să le îndepărtezi coaja fără probleme.

Dacă ai ales să prepari ouă fierte tari, se recomandă ca în apa în care urmează să le pregătești să pui și o linguriță de praf de copt. După ce au fiert 10 minute, se iau de pe foc și sa lasă la răcit într-un vas cu apă și gheață. Apoi, îndepărtați o bucată de coajă din vârful și de la bază și suflați.  Oul se va desprinde imediat de coajă! Un alt truc pentru a curăța ușor coaja de pe ouăle fierte recomandă ca, după ce sunt luate de pe foc, acestea să fie puse într-un vas mic. Peste ele, se adaugă apă rece, de la robinet. Acoperiți vasul cu un capac sau o farfurie și agitați bine câteva secunde. Îndepărtați capacul și veți descoperi că oul s-a separat perfect de coajă.

Cum se prepară ouăle poșate? Rețeta unui mic dejun inedit

Pentru a prepara ou poșate, spargeți oul și turnați-l într-un vas mic sau un pahar. Apoi, luați o oală cu apă și punți-o la fiert. Când apa ajunge la temperatura de 90 de grade – sau când încep să se formeze bule mici pe fundul vasului ce se ridică spre suprafață -, luați un tel și începeți în apă până creați un vârtej. Oul trebuie turnat cu grijă chiar în centrul vârtejului. Când albușul este gata, oul se va ridica la suprafața apei.