Home » Știri » Ardei umpluți cu varză – rețeta ungurească de murături. Iată pașii și trucurile gospodinelor

Ardei umpluți cu varză – rețeta ungurească de murături. Iată pașii și trucurile gospodinelor

Manolică Anca / 26.10.2020, 11:56
Ardei umpluți cu varză – rețeta ungurească de murături. Iată pașii și trucurile gospodinelor

Mai este puțin și vine iarna, iar tu nu ai pus nicio murătură anul acesta în cămară? Venim noi cu o idee care, sigur, îți va face cu ochiul: ardei umpluți cu varză – rețeta ungurească de murături. Iată care sunt pașii și trucurile gospodinelor.

Ardei umpluți cu varză

Iată o rețetă foarte gustoasă de ardei umpluți cu varză, exact ca în Ardeal. Puteți folosi ardei grași, ardei capia, cât și gogoșari, în funcție de preferințe. La fel de bine se poate folosi și varza roșie, în locul celei albe.

Ardei umpluti cu varza
Reteta de ardei umpluti cu varza

Ingrediente:

  • 14-15 ardei
  • 1 kg de varză tocată fideluță
  • 1 morcov ras
  • 2-3 frunze de țelină, tocate
  • sare grunjoasă, neiodată, pentru murături
  • câteva ramuri de cimbru și mărar uscat
  • ardei iuți
  • felii de hrean

Pentru saramură:

  • 3 L de apă
  • 3 linguri de sare neiodată
  • 3 linguri de oțet alimentar de 9 grade

Mod de preparare ardei umpluți cu varză:

Primul pas este tăierea verzei fideluță și datul morcovului prin răzătoarea mare. Peste acestea se presară puțină sare, frunzulițele de cimbru și 2-3 frunze de țelină tocate și se frământă ușor, până se înmoaie. Apoi, se lasă 10 minute deoparte.

Ardeii se spală sub jet de apă rece, se îndepărtează cotoarele și semințele. Se va tăia câte un căpăcel circular în jurul codiței.

După ce ardeii sunt bine curățați, se umple fiecare dintre ei cu amestecul de varză și morcov. Aveți grijă la ardei, să nu se spargă.

Restul de rămurele de cimbru uscat și mărar se va pune pe fundul borcanelor. Peste acestea se pun, pe straturi, ardeii umpluți. În funcție de borcanele folosite, alegeți dacă îi puneți în picioare sau culcați.

După ce ați terminat de umplut borcanele cu acești ardei umpluți cu varză, se adaugă câte un ardei iute și fâșii de hrean printre ei. Pentru a îi ține bine presați, la final, se pot adăuga alte rămurele uscate de mărar și cimbru.

 

Ardei umpluti cu varza
Reteta de ardei umpluti cu varza

Mod de preparare saramură:

Se pun la fiert cei trei litri de apă, peste care se presară trei linguri de sare mare pentru murături. După ce a clocotit aproximativ cinci minute, se oprește focul și se lasă, alte cinci minute, la răcit.

În timp ce se toarnă saramura în borcane, acestea trebuie, neapărat, să stea pe o tavă de inox. Acest procedeu duce la evitarea crăpării borcanelor din cauza apei clocotite.

După ce ați umplut borcanele, se vor lăsa fără capace, timp de 24 de ori. A doua zi. se adaugă, în fiecare borcan, o lingură-două de oțet așimentar de 9 grade, după care se înfiletează foarte bine capacele borcanelor.

Atunci când veți vedea că saramura începe să se tulbure, înseamnă că a început procesul de fermentație. În două-trei săptămâni, saramura se va limpezi, iar în aproximativ două luni ardei umpluți cu varză vor fi murați.

Se vor păstra crocanți și extrem de gustoși toată iarna. Pot ține chiar și doi-trei ani de zile dacă sunt depozitați corespunzător.

Dacă cumva saramura se va „băloși”, va fi nevoie să pitrociți sau să vânturați aceste murături. Asta se va face cu ajutorul unui furtun introdus în borcan sau va trebui să scurgeți moarea într-un castron și să o adăugați la loc în borcan.

Spor în bucătărie și poftă bună!