Home » Știri » Știri sociale » Pâine sănătoasă făcută în casă – rețete adunate de prin țară

Pâine sănătoasă făcută în casă – rețete adunate de prin țară

Pană Emanuela / 29.12.2020, 20:48

Pâinea face parte din categoria alimentelor de bază, fiind considerată hrană indispensabilă de zeci de mii de ani. Nu este o surpriză că pâinea este și unul dintre cele mai vândute alimente din România. Pe vremuri, mirosul de pâine caldă, proaspătă și crocantă, care îți lăsa gura apă, era la ordinea zilei, nu doar de sărbători sau la anumite ocazii mai speciale. Tot anul. Astăzi, a ajuns să ni se pară greu să facem pâine, astfel că dăm fuga să o cumpărăm. Totuși, există și rețete rapide, deloc complicate, care merită încercate.

Pâine sănătoasă făcută în casă

Niciun produs făinos nu este mai gustos, mai consistent, mai sănătos și mai cu tradiție decât o pâine bună făcută în casă. Textura ei crocantă și pufoasă în același timp, aroma și mirosul care învăluie întreaga bucătărie fac din pâinea gătită de gospodine un deliciu mai satisfăcător decât multe delicatese. Chiar dacă poate părea dificil la început, a frământa și a coace o pâine se va dovedi un proces simplu și satisfăcător, dacă ai curajul să încerci. Să nu uităm că pâinea de casă nu se compară cu nicio alta de la magazin.

În continuare vă vom prezenta o rețetă ieftină, simplă și gustoasă, din ingrediente puține, pe care cu siguranță le ai în casă. O poți servi alături de un bol de supă, cu creme tartinabile, pateuri și câte și mai câte. Cel mai des, pâinea este făcută din făină de grâu, dar există și alte variante de pâine: din porumb, din orz, din fulgi de cartofi, dar și alte ingrediente mai puțin convenționale.

Așadar, dacă vrei să întreprinzi o activitate care să-ți amintească intens de vremurile copilăriei la țară, pune ingredientele din lista de mai jos pe masă și apucă-te de treabă.

Pâine sănătoasă făcută în casă. Ingrediente:

  • 700 de grame de făină integrală de grâu;
  • 150 de grame de făină albă calitate superioară;
  • 20 de grame de drojdie proaspătă;
  • un cub de drojdie;
  • 600 de mililitri de apă caldă, la temperatura camerei;
  • o lingură de sare.

Citește și: Câte calorii are o felie de pâine – ce diferențe sunt între pâinea albă, cea intemediară și cea neagră

Rețetă pas cu pas

Pune un pahar cu apă, un cubuleț de drojdie și trei linguri de făină albă într-un bol și amestecă bine cu telul, după care lasă între 10 și 15 minute. Adaugă sare, restul de apă și de făină, iar în timp ce amesteci pune făina integrală. După ce ai obținut un aluat consistent, pune-l pe masa de lucru și frământă-l ușor până se uniformizează.

Rețetă de pâine sănătoasă făcută în casă
Rețetă de pâine sănătoasă făcută în casă

Acoperă aluatul cu o folie alimentară și lasă-l la dospit aproximativ o oră, până ce acesta își dublează volumul. Ulterior, scoate-l din bol și frământă-l din nou, pentru uniformizare. Mai așteaptă 10 minute, după care împarte aluatul în două, formând, astfel, două pâini. Adaugă-le în tăvi pentru cozonac, unse cu uţin ulei şi tapetate cu hârtie de copt și lasă-le la crescut.

Pune pâinile la cuptor pentru 45-60 de minute, la o temperatură de 180-200 de grade, până se coc și se rumenesc așa cum trebuie. După ce scoți tăvile din cuptor, lasă pâinile încă 10 minute înainte de a le răsturna și acoperă-le cu un prosop până ce se răcesc complet.

Pentru a se tăia frumos după coacere, trebuie să mai aștepți în jur de 5 ore. Poftă bună!