Home » Când, unde, cum » Cum faci diferența între o icoană catolică și una ortodoxă. Aceste 6 detalii fac deosebirea

Cum faci diferența între o icoană catolică și una ortodoxă. Aceste 6 detalii fac deosebirea

Manolică Anca / 23.06.2021, 11:29
Cum faci diferența între o icoană catolică și una ortodoxă. Aceste 6 detalii fac deosebirea

Creștinismul are trei mari ramuri: catolicism, ortodoxism și protestantism. Fie că vorbim despre creștini ortodocși sau despre catolici, ambele categorii se închină la icoane. Cu toate acestea, nu mulți știu să deosebească o icoană de origine catolică de una de origine ortodoxă. Iată cum faci diferența între o icoană catolică și una ortodoxă.

Cum faci diferența între o icoană catolică și una ortodoxă

Considerată „o veritabilă fereastră prin care omul şi Dumnezeu se pot privi faţă în faţă”, icoana este regăsită atât la creştinii ortodocşi, cât şi la catolici. Și pentru că se fac mari confuzii între acestea, este important de știut că de la primul pas al facerii și până la ultimul, ele sunt diferite. Hai să vedem cum faci diferența între o icoană catolică și una ortodoxă.

Icoanele se deosebesc prin felul în care sunt aranjate personajele, prin construcția și fizionomia acestora, prin culorile folosite, prin peisaje, prin tot .. Iar primul detaliu, și poate cel mai important, care ajută la identificarea corectă a unei icoane este fizionomia personajelor. Cu cât imaginea acestora este mai apropiată de realitate, iar chipurile arată mai uman, atunci icoana este cataolică. La ortodocşi, icoana transmite ideea de spiritualitate şi ascetism, personajele având chipul prelung şi trist.

Icoană ortodoxă vs. icoana catolică
Icoană ortodoxă vs. icoana catolică

Detaliile clare care fac diferența

După cum am menționat anterior, nu mulţi sunt cei care ştiu să deosebească o icoană ortodoxă de una catolică, deşi elementele de diferențiere sunt cât se poate de evidente. Iată cum faci diferența între o icoană catolică și una ortodoxă prin șase detalii clare:

  1. Obrajii lipiți – Una dintre principalele diferențe o reprezintă poziția personajelor principale. În cazul icoanelor ortodoxe, care o înfățisează pe Fecioara Maria cu Pruncul, cele două personaje au obrajii lipiți.
  2. Părul – Părul Maicii Domnului nu este niciodată vizibil în cazul icoanelor ortodoxe, ci doar în cele catolice.
  3. Personajele – Cu cât personajele arată mai aproape de realitate, sunt mai umane, iar imaginea în sine se apropie de realitate, icoana este, cu siguranță, catolică. În icoanele ortodoxe, se imortalizează ideea spiritualității și a ascetismului, personajele fiind mai slabe, mai trase la față, suferinde.
  4. Semnele – O altă modalitate prin care să își dai seama de diferența între o icoană catolică și cea ortodoxă are legătură cu detaliile de pe veșminte. În cazul icoanelor ortodoxe, Maica Domnului are, de obicei, pe umeri și pe frunte câte o steluță. Aceste trei stele simbolizează fecioria Maria înainte de naştere, în naştere şi după naştere. În cele catolice nu este reprezentată astfel.
  5. Culorile – În cazul icoanelor ortodoxe, veşmântul Maicii Domnului este ilustrat în trei culori principale: auriu, roşu şi albastru.
  6. Pruncul Iisus – Când vine vorba de icoanele ortodoxe, Maica Domnului apare foarte rar fără pruncul Iisus. Iar atunci când apare singură, ea este văzută ca Maică a durerii sub cruce, cu mâinile încrucișate și capul plecat, uneori cu săbiile simbolice îndreptate spre inima Ei. De cele mai multe ori, icoanele fac referire la momentul răstignirii Fiului.