Home » Când, unde, cum » Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi, supranumită Îmblânzirea Inimilor Împietrite. De ce este deosebită

Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi, supranumită Îmblânzirea Inimilor Împietrite. De ce este deosebită

Manolică Anca / 04.06.2021, 14:00
Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi, supranumită Îmblânzirea Inimilor Împietrite. De ce este deosebită

Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi ocupă un loc special în inimile credincioşilor ortodocşi. Supranumită și Îmblânzirea Inimilor Împietrite, aceasta se cinstește în trei zile diferite: Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie, la Duminica Tuturor Sfinţilor şi în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 13 august. Unde a fost descoperită și ce minuni s-au petrecut.

Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi

Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi este una dintre puținele în care Fecioara Maria apare singură.

Inima Sa este străpunsă cu șapte săgeți, acest număr însemnând plinătatea, în acest caz plinătatea necazului, a durerii și a suferinței. Așezarea săgeților poate să difere: patru pe partea stângă și trei pe partea dreaptă ori invers sau câte trei în fiecare parte și una în partea de jos, pe verticală.

Originile Icoanei sunt în Biserica Romano-Catolică, și multe voci spun că a fost adusă în Rusia de către iconografii polonezi. În concordanță cu tradiția răsăriteană, spre deosebire de cea occidentală care se închină inimii Maicii Domnului, în această icoană inima Fecioarei Maria este ascunsă, nefiind văzută prin hainele Sale.

Fundamentul scripturistic pentru această Icoană îl găsim în profeţia dreptului Simeon (mai există o altă Icoană a Maicii Domnului numită „prorocia lui Simeon”), care a ieșit în întâmpinarea Domnului după ce a fost dus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și Iosif, la 40 de zile după Nașterea Sa. Atunci, Dreptul Simeon i-a zis: „Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi” (Luca 2, 34-35).

Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi
Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi

Unde a fost descoperită icoana făcătoare de minuni

Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi a fost descoperită de către un credincios care se afla în suferință.

Șchiop și cuprins de slăbiciune, el a auzit în vis o voce care îl îndemna să meargă la Biserica „Sfântul Ioan Teologul” de lângă Vologda, o localitate din Rusia europeană, să găsească icoana Maicii Domnului în turnul clopotniţei. La început, nu a fost lăsat să urce în turn, dar văzându-i dorința, responsabilii l-au lăsat în cele din urmă să intre.

Acolo, a dat peste icoană care era cu faţa în jos. Ea era folosită pe post de scândură pe care clopotarii călcau pentru a ajunge la clopot. Ulterior, aceasta a fost curăţată şi s-a săvârşit o slujbă în faţa ei, slujbă la care bolnavul s-a vindecat miraculos. În anul 1830, pe când orașul era bântuit de o epidemie de holeră, ea a fost scoasă în procesiune, epidemia stingându-se foarte repede.

Suferinţa Maicii Domnului din această reprezintă pentru creştinul ortodox necazurile vieţii: suferința, pierderea, moartea celor dragi, disperarea adică, în general, chinurile prin care trecem în timpul vieții pământești.

Unele mărturii care spun că icoana a lăcrimat pe 12 august 2000 în momentul dezastrului submarinului Kursk, dar şi pe 9 septembrie 2001 la prăbușirea celor două turnuri Word Trade Center din New York.

Credincioşii care se închină la Icoana Maicii Domnului cu 7 săgeţi, supranumită și Îmblânzirea Inimilor Împietrite chiar îşi vor simţi inima îmblânzită. Dacă te vei ruga pentru cei ce duşmănesc în faţa acestei icoanei, gândurile lor rele se vor îndepărta de la ei, iar mila şi îndurarea le va lua locul.