Home » Life & Style » Biserica pictată de Arsenie Boca, din București. Unde se află. Amănunte mai puțin cunoscute

Biserica pictată de Arsenie Boca, din București. Unde se află. Amănunte mai puțin cunoscute

Manolică Anca / 17.03.2021, 16:53
Biserica pictată de Arsenie Boca, din București. Unde se află. Amănunte mai puțin cunoscute

Despre fenomenul și viața lui Arsenie Boca s-au scris zeci de cărți, articole, s-au inventat legende, i s-au atribuit miracole și s-au organizat sute de pelerinaje la mormântul său. Nu mulți știu însă că acesta a pictat un lăcaș de cult din București. Iată un de află, mai exact, biserica pictată de Arsenie Boca.

Unde se află biserica pictată de Arsenie Boca, din București

Părintele Arsenie Boca și-a dedicat întreaga viață lui Dumnezeu și religiei ortodoxe, sperând mereu în mântuirea oamenilor. A lasat drept moștenire credința sa de neclintit, bunătatea sa rămânând întipărită în sufletele multora. Iubitor de singurătate, în vremea petrecută la Sâmbăta de Sus, părintele a început săparea unei chilii în piatră, pe Valea Sâmbetei, la o altitudine de 1700 de m. Acest lucru a atras atenția Serviciului Secret al Jandarmeriei, care a început o urmărire informativă asupra lui.

Era bănuit că ar ascunde legionari, ostili regimului politic condus, la acea vreme, de Mareșalul Ion Antonescu. De aceeași bănuială nefondată a fost acuzat și în regimul comunist nou instalat, fiind urmărit toată viața. A fost anchetat și arestat în nenumărate rânduri, deși nu a fost implicat deloc în politică. Se știa orice pas făcea si era mereu cenzurat. Zeci de securisti plătiți lucrau în ture pentru a ține pasul cu traseul zilnic al lui. Au notat cu ce tramvai mergea, cum se îmbrăca, ce ochelari de soare purta, unde era angajat, cu cine se întâlnea, ce picta, ce mânca, absolu tot. „Fachir și mistic cu mare putere de convingere” l-a numit un agentul de urmărire cu vigilență sporită.

Biserica de care mai nimeni nu știe

În 1959, starețul Arsenie Boca este alungat de la Mănăstirea Prislop și ajunge la București. Între 1959-1961 el pictează altarul bisericii Sfântul Elefterie Nou din București. Statele de plată descoperite în arhiva acestei biserici demonstrează faptul că alături de alt ucenic al profesorului Costin Petrescu, Vasile Rudeanu, Arsenie Boca a lucrat la fresca din altar care o înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul. Aceasta a fost realizată după un model adus de Patriarhul Justinian de la Kiev. Biserica se află în cartierul Cotroceni din București, pe Strada Sf. Elefterie Nr. 1, sectorul 5.

Altarul Bisericii Sfântul Elefterie din Bucuresti a fost pictat de Părintele Arsenie Boca
Altarul Bisericii Sfântul Elefterie din Bucuresti a fost pictat de Părintele Arsenie Boca

„Patriarhul Justinian a dorit ca frescă această să fie la fel ca cea la Ateneul Român, pictură în tehnica al fresco. Consilierii de atunci ai bisericii l-au contactat pe marele pictor Costin Petrescu, cel care a realizat Ateneul Român. Nu a putut să vină el să picteze, era bolnav, în 1954 a si murit. Dar au venit cei mai buni elevi ai săi, ucenicii lui care erau Vasile Rudeanu și Zian Boca, adică Părintele Arsenie Boca. Patriarhul Justinian este ctitorul principal al acestei biserici, el a donat și catapeteasma din lemn de cireș care a devenit unicat în lume prin sculptura și frumusețea ei. Catapeteasma a fost făcută după un model dintr-o biserică din Skopie, Macedonia de Nord. Vasile Rudeanu și Părintele Arsenie au lucrat timp de doi ani la Altar.”, a declarat preotul paroh al bisericii Sfântul Elefterie, Valer Ulican, într-un reportaj făcut de b365.ro

Maica Domnului cu Fiul in zeghe, pictura al fresco, Arsenie Boca
Maica Domnului cu Fiul in zeghe, pictura al fresco, Arsenie Boca

Însă, aceasta nu este singura lucrare a lui. Din 1961 acesta devinge angajat al Patriarhiei Române la Atelierele din incinta Schitului Maicilor din București ca pictor, atelierele care aveau să fie demolate de Ceauseșcu în 1982, iar biserica mutată prin translare. După pensionare, în 1967, el a pictat timp de 15 ani la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Drăgănescu, judeţul Giurgiu. Aici, există o schița a frescei de la Sfântul Elefterie, un șablon în mărime naturală, proiect al lui.