Home » Știri » Știri sociale » Fenomenul Arsenie Boca. Între adevăr și mit. Ce îi atrage, de fapt, pe români la mormântul duhovnicului de la Mănăstirea Prislop

Fenomenul Arsenie Boca. Între adevăr și mit. Ce îi atrage, de fapt, pe români la mormântul duhovnicului de la Mănăstirea Prislop

Toader Mihai / 19.02.2021, 15:28
Fenomenul Arsenie Boca. Între adevăr și mit. Ce îi atrage, de fapt, pe români la mormântul duhovnicului de la Mănăstirea Prislop

Arsenie Boca, fenomenul care a cuprins toată România. Puţine figuri din ortodoxismul contemporan au încins spiritele, speranţele dar şi imaginaţia precum Arsenie Boca. Unii îl numesc deja sfânt, în timp ce alţii aşteaptă canonizarea oficială. Unii dintre români îl adoră, în timp ce alții îl consideră eretic. Cu toate acestea, la mormântul lui are loc cel mai mare pelerinaj din toată Ortodoxia. Cât este mit și cât este adevăr?

Fenomenul Arsenie Boca. Ce îi atrage, de fapt, pe români la mormântul duhovnicului de la Mănăstirea Prislop

Departe de ceea ce a fost viața lui Arsenie Boca, ostilitatea i-a creat mai multe chipuri. În jurul numelui său s-au țesut istorii, legende, povești și s-au născut scadaluri mediatice și afaceri, de pe urma cărora s-au câștigat bani mulți.  Nu există credincios care să nu fi auzit vorbindu-se despre fenomentul Arsenie Boca și minunile pe care le face. Este numit fenomen. prin prisma pelerinajelor, faptelor şi mărturiilor dedicate, dar şi prin interesul mediatic sporit, devenind o expresie socială specială în societatea românească.

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca

Mormântul parintelui, de la Mănăstirea Prislop, constituie astăzi unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară. Săptămânal, zeci de mii de oamenii ajung aici și stau la cozi imense, interminabile, în căutarea unui miracol, în căutarea liniștii sau din pură curiozitate. Fenomenul Arsenie Boca a atins cote maxime în urmă cu câţiva ani, atunci când s-a dus vestea, din vorbă în vorbă, că cei care vizitează mormântul de la Prislop primesc rezolvare la diferite necazuri. Întrebați de ce vin aici, oamenii spun povești dintre cele mai diverse. Că părintele Arsenie făcea minuni, că aduce sănătate, că putea face ca lupii să apară, că a fost închis și apoi a disparut. Pe de altă parte, mulți preoţi au povestit că părintele Arsenie spunea adesea că „dupa ce o sa piară asta” şi arăta spre trupul lui, „voi ajuta pe mai mulţi”.

De ce vin românii la mormântul duhovnicului de la Mănăstirea Prislop. Părerile specialiștilor

Preotul Vlad Vasile care a studiat viața și opera părintelui Arsenie și urmărește îndeaproape ce se întâmplă la mormânt spune că „E un duh al liniștii”. Însă, afirmă el, mulți nu cunosc cine a fost într-adevăr părintele și doar iau ca atare vorbele auzite de la alții sau de la televizor. Dar, cu toate acestea, „cert este că se întâmplă ceva”, din moment ce oamenii se întorc.

„.. oamenii aleargă după dar și har. Dar faptul că se mișca atâta mulțime… Oamenii ăștia dacă nu ar pleca cu ceva de acolo nu s-ar mai întoarce. Majoritatea după ce vin o dată se întorc. Că dobândesc o liniște deosebită, ca binecuvântare duhovnicească, o minune în viața lor, asta fiecare poate să o spună. Cert este că se întâmplă ceva”, a declarat acesta în cadrul emisiunii „România, te iubesc”, de la PRO TV.

O altă părere vine din partea unui medic psihiatru. Gabriel Diaconu spune că oamenii nu sunt interesați de om, ci, mai degrabă, de poveste.

„Și povestile au personaje. Iar personajul în cazul de față este un erou care parcurge toate fazele psihologice ale eroului. Și prin asta nu diferă cu nimic de alți eroi. Nu diferă cu nimic de Hercule, prin genul de drum prin care transcende. Păi ce transcende? Trancedende natura umană. Către un mai bine. Ce înseamnă mai bine? Mai bine înseamnă că într-un fel sau altul ajunge să intermedieze relația omului de rând cu Dumnezeu. E un fel de vorbă bună la Dumnezeu. Și în momentul ala vei vedea că oamenii agregă în jurul eroului cu care se identifică.”, a declarat medicul, în cadrul aceleiași emisiuni.

Pelerinaj de zeci de mii de oameni la mormântul părintelui Arsenie Boca
Pelerinaj de zeci de mii de oameni la mormântul părintelui Arsenie Boca

Pe de altă parte, Dumitru Bortun, specialist în comunicare și relații publice, a analizat fenomenul Arsenie Boca și a ajuns la concluzia că mulți ajung la mormântul lui în cautarea unui confort psihologic. „El poate să ne ajute pe noi să credem că ne putem mântui dacă ne ducem la mormântul lui și ne rugam acolo sau dacă ne ducem cu niște lucruri de acasă, să ne rezolve niște probleme fără ca noi să ne regretăm păcatele, fără ca noi să ne schimbăm.”.

El continuă și spune că Arsenie Boca este văzut ca un sfânt căruia îi punem în „cârcă” schimbarea noastră la față și lepădarea pe care ar trebui să o facem pentru a ne putea apropia de Dumnezeu, fără ca noi să facem ceva în acest sens. Continuăm să trăim la fel ca până acum, fumăm, bem, mâncăm de toate, „ne prapadim viața în toate direcțiile, dar sfântul Arsenie Boca are grijă de noi și intermediază pentru noi “.

Conform unui studiu realizat în vara anului 2020, s-a dovedit că peste 90% dintre români au auzit de Arsenie Boca și 34% dintre repondenți îl consideră sfânt. Așadar, puțini dintre zecile de mii de oameni care ajung la mormântul lui știu într-adevăr cine a fost Arsenie Boca și ce a facut. Oamenii vin aici, atrași fiind de acest spațiu și de speranța că problemele lor își vor găsi rapid o rezolvare.

Minunile de la mormântul Părintelui Arsenie Boca

„Eu acum nu vă pot ajuta, dar dacă am să plec de aici să ştiţi că v-ajut, numai să veniţi la mine! Pentru cel ce varsă o lacrimă la mormântul meu, eu mă voi ruga la Dumnezeu!”, sunt cuvintele lăsate drept testament de părintele Arsenie.

Pentru a ajunge la mormântul lui, trebuie urcată o cărare de munte împrejmuită de brazi. Locul este mereu înconjurat de flori, iar iarba nu se ofilește niciodată, nici în iernile cele mai geroase. Majoritatea celor ce îngenunchează la mormânt spun că l-au simțit pe părinte în preajma lor. Au simțit că păcatele le sunt iertate, iar rugăciunile le sunt ascultate și chiar îndeplinite.

Mormântul părintelui Arsenie Boca
Mormântul părintelui Arsenie Boca

În cartea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”, părintele David Stoica vorbește despre o minune petrecută la mormântul acestuia. Este vorba despre o copilă paraliazată total, care a plecat de acolo pe propriile picioare.

„O copilă de patru ani, cu familia, venise la mormântul de la Prislop al părintelui Arsenie. Nu putea merge pe picioruşe. Era paralizată total. Stăteau cu toţii îngenunchiaţi în jurul mormântului cu frunţile lipite de pământ. Se rugau fierbinte, toţi, cu ochii închişi. Şi deodată văd copilaşul cum se ridică dintre ei, în picioare. Stătea aşa, cumva speriată, nevenindu-i să creadă că este adevărat. Pe urmă a început să sară într-un picior de parcă voia să se dezmorţească. Pe urmă a făcut câţiva paşi”, se arată scris în carte.

O altă minune petrecută la mormântul lui Arsenie Boca vorbește despre o femeie foarte bolnavă, căreia medicii i-au spus că 99.9% are cancer. „Şi atunci m-am gândit: Doamne, dacă-i aşa, zero şi ceva la sută poţi să-l rezolvi tu! Cu gândul asta, am venit aici, la mormântul părintelui Arsenie Boca şi l-am rugat să-mi vindece mama. Şi când mamei i-au venit rezultatele, în mod miraculos, chit că avea două formaţiuni tumorale, s-au dovedit a fi amândouă benigne. Scăpase mama… Şi povestea asta a fost uimitoare pentru medici, nu-şi puteau închipui cum de a fost real, cum de s-a petrecut cu adevărat una ca asta” a povestit femeia.

Despre Arsenie Boca s-au scris multe şi se vor mai scrie multe. Rămâne doar credinţa, speranţa şi viziunea fiecăruia în parte, atunci când se raportează la el.