Home » Știri » Arsenie Boca, despre cuvintele interzise. Ce nu e bine să spui sub nici o formă. Vorbele care fac mult rău

Arsenie Boca, despre cuvintele interzise. Ce nu e bine să spui sub nici o formă. Vorbele care fac mult rău

Redactia Știri / 21.10.2020, 18:46
Arsenie Boca, despre cuvintele interzise. Ce nu e bine să spui sub nici o formă. Vorbele care fac mult rău

Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei, a fost iubit și apreciat de creștini, iar vorbele sale înțelepte dăinuiesc și astăzi. Persoane care l-au întâlnit sau care au mers la mormântul său, de la Mănăstirea Prislop, vorbesc despre minunile de care au avut parte. Prin intermediul lucrărilor care s-au scris de-a lungul timpului despre el, creștinii continuă să învețe de la cunoscutul părinte despre lucrurile mărețe din viață. Arsenie Boca le-a vorbit creștinilor despre cuvintele interzise. Ele sunt menționate în cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”.

Cuvintele interzise, în viziunea lui Arsenie Boca

S-au scurs 31 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, dar cu toate astea el continuă să rămână în inimile credincioșilor. Considerat un duhvnic înțelept, Arsenie Boca reușea să se apropie de oameni și să le câștige încrederea prin intermediul predicilor sale.

Cei care l-au cunoscut au numai cuvinte de laudă despre acesta, iar cei care ajung la mormântul lui de la Mănăstirea Prislop ajung să se minuneze de schimbările care au loc ulterior în viața lor. Se întâmplă o minune, văd lucrurile mai clar, primesc un semn divin. Sunt mărturile celor care au trecut printr-o astfel de experiență.

Învățături ale părintelui Arsenie Boca
Învățături ale părintelui Arsenie Boca

Chiar dacă a trecut în neființă, Arsenie Boca a lăsat în urma sa cuvinte de duh care pot servi adevărate lecții de viață pentru credincioși. În cartea intitulată „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, se abordează inclusiv problema cuvintelor interzice, căci în viziunea părintelui anumite cuvinte nu ar trebui rostite sub nici o formă folosite. Efectul acestor vorbe ar putea lăsă răni adânci asupra aproapelui nostru.

Cuvântul nebun, vorbele care jignesc, sunt trecute pe lista cuvintelor interzise de către cunoscutul părinte. Despre acest lucru, Arsenie Boca le-a vorbit enoriașilor săi la una din predicile sale de la Mănăstirea Prislop. Problema cuvintelor interzise a fost dezbătută și în lucrarea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”.

Efectul nebănuit al cuvintelor interzise

În viziunea lui Arsenie Boca, cuvântul nebun ar avea urmări negative asupra celui care este îndreptat. „Cuvântul „nebun” e un cuvânt interzis. Cine zice fratelui său „nebunule” se pedepseşte cu matca focului. De ce? Fiindcă şi numai simpla aruncare a acestui cuvânt în obrazul unui om e în stare să-i desfigureze fizionomia minţii.„, se arată în cartea menționată mai sus.

Cuvintele care jignesc pot provoca mult rău asupra celui care sunt folosite. Pot știrbi încrederea în sine, pot descuraja, pot intimida. Un exemplu concret în acest sens este cel în care părinții obișnuiesc să-i vorbească urât copilului. În multe cazuri s-a observat faptul că acel copil ajunge un copil cu probleme, iar la maturitate strânge un bagaj emoțional negativ, cu frustări și neîncredere în forțele proprii.

„Cuvintele interzise orientează greşit sau dezorientează. Deci, trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor: să nu te atingă nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise.

Şi fiindcă sunt fiinţe vii, viaţă din viaţă, pe cel care le-a creat ele-l însoţesc până la judecata de apoi, ca nişte copii ai lui, cu toate consecinţele lor. Mărturisirea lor cu pocăinţă mai poate schimba situaţia.

Taina pocăinţei este o judecată milostivă. Aici, ce opreşte aceasta nu mai ajunge la cealaltă. „Zece porunci are înţelepciunea: de 10 ori să taci şi o dată să vorbeşti şi atunci puţin”, se arată în cartea care cuprinde învățături ale părintelui Arsenie Boca.

Chiar dacă ni se întâmplă să trecem prin această experiență, să fim jigniți sau să ni se vorbească cu răutate, nu trebuie să urmăm la rândul nostru acest tip de comportament. „Celor ne spun vorbe rele, nu trebuie să le răspundem la fel, ci doar să le zâmbim”, îndemna părintele.

Pe de altă parte, cuvintele cu blândețe pot muta și munții din loc. Dau încredere, încurajează, aduc zâmbetul pe chipul unui om, și sunt plină de speranță.