Home » Știri » Știri sociale » De ce să mergi la Arsenie Boca și ce poți să mai faci in Prislop și în împrejurimi

De ce să mergi la Arsenie Boca și ce poți să mai faci in Prislop și în împrejurimi

Redactia Știri / 16.10.2020, 15:57

S-au scurs 31 de ani de la moartea sa și în ciuda timpului care a trecut părintele Arsenie Boca continuă să fie în sufletul creștinilor români, care vin în număr mare să se roage la mormândul lui de la Mănăstirea Prislop. Oamenii care l-au cunoscut aduc numai vorbe de laudă la adresa părintelui, considerat unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei, iar cei care au mers la mormântul lui și s-au rugat povestesc uluiți de minunile de care au avut parte în viața lor.

Pe scurt despre Arsenie Boca

Numele lui Arsenie Boca are o rezonanță puternică pentru credincioșii români, acesta fiind fără îndoială unul dintre cei mari sfinți ai neamului românesc. Părinte ieromonah, teolog și artist plastic, el s-a născut la Vata de Sus, în Hunedoara în 1910, sub numele de Zian Boca.

E cunoscut faptul că încă din copilărie era atras de chestiunile de orgin religios, iar ideea de singurătate nu-l speria, din contră. Colegii din liceu obișnuiau să-i spună sfântul.

Ca și studii, acesta a urmat Liceul Național Ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929, după care s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu.

La Teologie, își impune o disciplină austeră. Învață să își controleze actele și reflexele prin voință. „Toate preocupările mele erau și sunt până astăzi interioare și nu exterioare”, obișnuia să spună părintele Arsenie Boca.

După ce a absolvit Teologia, în 1933, se înscrie la cursurile Institutului de Arte Frumoase din București și în paralel urmează cursurile de la Facutatea de Medicină.

De-a lungul timpului, cei care au avut ocazia să-l întâlnească pe părintele Arsenie Boca au mărturisit despre acesta că reușea să citească frământările omului dinainte ca cineva să îi spună cu ce probleme se confruntă.  O altfel de mărturisire îi aparține părintelui Serafim Bădilă (Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Cășiel – județul Cluj), care a relatat despre experiența trăită.

Arsenie Boca, părinte ieromonah, teolog și artist plastic
Arsenie Boca, părinte ieromonah, teolog și artist plastic

„Nu trebuia fiecare om să spună caseta lui, cu poveștile lui, pentru că părintele îi spunea fiecărui om câteva cuvinte, esența care era nevoie pentru el.

Și așa că atunci când am ajuns și eu în fața părintelui, mi-a spus un păcat de care nu eram conștient. Și noi să știți că avem multe păcate de care nu suntem conștienți de ele”, a povestit  părintele Serafim Bădilă într-un material pentru TVR 1.

În timpul vieții, părintele Arsenie Boca îi îndruma pe oameni să se roage la Dumnezeu, să se iubească și să ducă o viață curată. Acesta încerca să le insufle credincioșilor unele dintre marile valori ale lumii.

“Doamne dă-ne sănătate, dă-ne liniște sufleteasca, Doamne dă-ne pace în casă. Mă, dacă aveți aceste 3 virtuți, aveți multe lucruri în casa voastră. Astea le mai țin minte din gura părintelui Arsenie”, așa sună o mărturisire făcută de unul dintre pelerinii care mergeau să-l asculte pe Arsenie Boca, conform stirileprotv.ro.

Părintele Arsenie Boca s-a stins din viață, la 79 de ani, la Sinaia, acolo unde din 1969 și-a avut chilia și atelierul de pictură, loc unde s-a retras după 1984. Conform dorinței sale, acesta a fost îngropat la Mănăstirea Prislop, prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.

De ce e bine să mergi la Arsenie Boca

Mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop reprezintă unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din România. Aici au ajuns sute de mii de credincioși, iar mulți dintre ei au povestit despre minunile care au avut parte ulterior. Viața li s-a schimbat total după ce s-au rugat la mormântul părintelui Arsenie, iar cele mai arzătoare dorințe le-au fost îndeplinite.

Credincioșii vin încărcați cu tot felul de griji și probleme, ce țin de sănătate, de partea materială sau de cea sentimentală, și rămân uluiți apoi când văd ce transformare se petrece în viața lor.

Ruga le este ascultată. Un pelerin a povestit despre minunea la care a asistat la Mănăstirea Prislop, acolo unde se află și mormântul părintelui Arsenie Boca.

Mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din România
Mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din România

De la mormânt, am mers la izvorul cu apă vindecătoare şi am umplut câteva sticluţe. Voiam ca mama să bea în fiecare zi din apa miraculoasă. Când veneam de la izvor, am auzit un strigăt de bucurie.

Lumea s-a strâns în jurul unui copil cam de 12-13 ani , orb din naştere, care striga şi spunea că vede, că-l vede pe tatălui lui pentru prima dată. În rugăciunile lui, copilul îl rugase pe părintele Arsenie să vadă şi el şi să fie sănătos ca şi ceilalţi copii de vârsta lui. Am aflat că familia care venise cu copiul nevăzător din Piatra Neamţ, a treia oară, a trăit clipe de emoţie copleşitoare.

Când lumea s-a mai îndepărtat, am putut să -l văd şi eu pe băiat; el încă îşi turna apă în palme şi îşi spăla ochii, rostind mereu cât este de fericit că-l vede pe tatăl lui„, a povestit pelerinul, uluit de cele trăite, conform click.ro.

Mormântul lui Arsenie Boca, locul în care credincioșii caută alinare și ajutor
Mormântul lui Arsenie Boca, locul în care credincioșii caută alinare și ajutor

Despre ajutorul primit din partea părintelui Arsenie Boca a vorbit și prezentatorul ZuTV, Daniel Buzdugan, în 2015, prin intermediul unei postări pe Facebook. Experiența trăită a avut loc la scurt timp de când Buzdugan a mers la mormântul acestuia.

„Se făcuse ora 01.00 şi m-am dus să fac un duş. N-am apucat să intru în cadă pentru că am alunecat pe gresia care era udă. Am căzut din picioare la pământ într-o fracţiune de secundă. În cădere m-am izbit cu capul de cadă şi apoi de gresie. Am ameţit şi am început să văd negru în faţa ochilor, am realizat că ăsta poate fi finalul… Simţeam cum mă lasă puterile. Mă luase frica. Frica de moarte, şi pentru că nu eram pregătit pentru ce va urma.

Am început să mă rog încontinuu: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul, robul tău Daniel», şi «Sfinte Părinte Arsenie Boca, roagă-te pentru mine», pânâ mi-am revenit cât de cât. Nu-mi venea să cred ce mi se întâmplase şi mai ales cât de rapid a fost totul, fulgerător”, a relatat el, mărturisind că perioada ce a urmat a fost una benefică sufletului lui.

„M-am întors la Dumnezeu, am fost mai aproape de El”, spunea atunci Daniel Buzdugan.

Mănăstirea Prislop
Mănăstirea Prislop

Ce poți face prin împrejurimi

Dacă ajungi la Mănăstirea Prislop, te poți bucura în voie de o plimbare pe ulițele presărate cu flori multicolore din curtea mănăstirii și poți admira peisajul încântător.

Mai sunt și alte locuri minunate pe care poți să le vizitezi în împrejurimi. O atracție turistică îl reprezintă Castelul Corvinilor din Hunedoara. Castelul arată exact ca în imaginile din povești, este impunător, are o mulțime de turnuri, iar dacă îți dorești mai multe informații poți apela la ajutorul unui ghid pentru a-i afla povestea. Se percepe o taxă de intrare pentru vizitarea acestui loc.

Castelul Corvinilor, un castel desprins parcă din povești
Castelul Corvinilor, un castel desprins parcă din povești

Un alt obiectiv pe care merită să-l vezi și care te va fascina cu frumusețea sa este Cetatea Devei. Considerată a fi una dintre cele mai importante fortificații medievale transilvănene, cetatea este cocoțată în vârful muntelui și poți să ajungi la ea cu ajutorul telecabinei.

Un alt loc deosebit din împrejurimi este Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, un lăcaș despre care se spune că a fost ridicat pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii.

Geoparcul Dinozaurilor, Muzeul Satului Hațegan Peșteana, Măgura Uroiului, Parcul Natural Grădiștea Muncelului sunt alte locuri pe care merită să le treci pe listă și să le oferi atenția ta, dacă te afli în călătorie în această parte a țării.