Home » Știri » Ce înseamnă numele Ion. Semnificația nebănuită a celui mai popular nume de persoană din România

Ce înseamnă numele Ion. Semnificația nebănuită a celui mai popular nume de persoană din România

Bucur Ioana / 20.10.2020, 16:00

În fiecare an, pe 7 ianuarie, peste două milioande de români își sărbătoresc ziua de nume. Ceea ce puțin știu este că cel mai popular nume de persoană de la noi din țară are o semnificație nebănuită. Află ce înseamnă numele Ion și ce trăsături au în comun cei care îl poartă. Atenție! Vorbim și despre derivate: Ioana, Ioan, Ionuț, Oana, Ionică, Ioanichie, Ionel, Ionela, Nelu, Nela, Ianos, Janina, Gianina etc.

Ce înseamnă numele Ion. Semnificația nebănuită a celui mai popular nume

Două milioane de români, un singur nume. Cel mai popular nume de la noi din țară, dar și variațiile sale întâlnite în rândul altor popoare creștine, își are originele tocmai în limba ebraică. În traducere, înseamnă „Dumnezeu a avut milă” sau „Binecuvântarea lui Dumnezeu”. Era, de fapt, o formă de a mulțumi divinității imediat după ce se năștea un copil. Femeile care au primit numele Ioana sunt, în general, persoane practice și conștiincioase. Sunt lideri înăscuți, organizate și au calități analitice. Mai mult, sunt optimiste și foarte spontane. În cazul bărbaților, cei botezați „Ion” sunt responsabili, sinceri și iubesc stabilitatea, fiind părinți înțelegători și corecți.

Două milioande de oameni de rând, peste o sută de sfinți Ioan sau Ioana

Se pare că numele este la fel de popular și în rândul sfinților, Biserica Orodoxă cinstind peste o sută de sfinți Ioan și Ioana. Dintre ei, „cel mai important” este Sfântul Ioan Botezătorul, cel care propovăduia venirea Mântuitorului și care l-a botezat pe Iisus Hristos în râul Iordan. În cele din urmă, a fost întemnițat și, la ordinul Regelui Irod, a fost executat prin decapitare. A devenit un simbol al cinstei și smereniei, alegând să își trăiască viața modest, refuzând orice avere. Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit pe 7 ianuarie, 24 iunie și 29 august.

Ce înseamnă numele Ion. Semnificația nebănuită a celui mai popular nume de persoană
Ce înseamnă numele Ion. Semnificația nebănuită a celui mai popular nume de persoană

Un alt sfânt care purta numele de Ioan este Sfântul Ioan Hrisostom, cunoscut și ca Ioan Gură de Aur. El era cunoscut pentru predicile extraordinar de frumoase, ce parcă îi hipnotizau pe cei care le ascultau. A devenit un simbol al lecțiilor pe care creștinismul vrea să le insufle credincioșilor. Sfântul Ioan Gură de Aur și-a dedicat viața ajutorării celor nevoiași și este sărbătorit pe 13 noiembrie. Alți sfinți cu numele Ioan sunt: Sfântul Ioan Evanghelistul, cel mai tânăr dintre cei 12 Apostoli (26 septembrie); Sfântul Ioan Damaschin ( 4 dec.); Sfântul Ioan Iacob Hozevitul ( 5 aug.) , Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava ( 2 si 24 iunie ) si mulți, mulți alții.

Ce trăsături au în comun cei pe care îi cheamă Ion sau Ioana

Numele Ion sau Ioana influențează, cât de puțin, și personalitatea celor care îl poartă. Sunt oameni pasionali, colerici, secretoși și inhibați. De cele mai multe ori, duc lipsă de tact și au probleme în ceea ce privește abilitățile de comunicare. Pot fi egocentriști, fiind convinși că ar trebui luați ca etalon de moralitate și virtute. Sunt excentrici dar, în relație, sunt pasionali și generoși. Din nefericire, pot fi și foarte geloși, mai ales în momentele în care nu li se face pe plac sau nu primesc atenția pe care și-o doresc.