Home » Life & Style » Sfânta Parascheva minuni. De ce se spune că e bine să te rogi la moaște

Sfânta Parascheva minuni. De ce se spune că e bine să te rogi la moaște

Bucur Ioana / 09.10.2020, 10:01

Sfânta Parascheva minuni trupești și sufletești. Vindecă boli, suferințe, ajută femeile să găsească dragostea adevărată. An de an, mii de oameni stau ore în șir la coadă, pe frig și ploaie, doar pentru a apuca să atingă și să se roage la moaștele Sfintei Parascheva. În 2020, prima oară când pelerinajul la Iași le- a fost interzis românilor, ne amintim de cele mai mari minuni înfăptuite de Sfânta Parascheva.

Sfânta Parascheva minuni. Focul de la Biserica Trei Ierarhi nu i-a atins moaștele

Sfânta Prascheva minuni sau povești create de speculanți? Adevărul este că se știu mai multe despre moaștele Sfintei Parascheva decât despre viața ei. Se crede că s-a născut în satul Epivat, în Turcia, în prima jumătate a secolului al XI-lea, într-o familie înstărită. De copilă, i-a iubit pe cei sărmani, oferindu-le mâncarea și hainele ei. După ce i-au murit părinții, Sfânta Parascheva a renunțat la toată averea pe care o moștenise, și-a abandonat casa și s-a alăturat măicuțelor de la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. După o vreme, a plecat spre Ierusalim. Până la 25 de ani, ar fi stat într-o mănăstire de maici. S-a întors în satul natal. Doi ani, Sfânta Parascheva a trăit în post și rugăciune.

Moaștele ei au fost găsite din întâmplare. Există și acum voci care susțin că întreaga ei viață a fost, pur și simplu, o „poveste” fabricată de cei care și-au dorit să profite de apariție unei noi sfinte făcătoare de minuni, la care oamenii să se roage și să aducă daruri și donații. Aproape două secole, moaștele Sfintei Parascheva au stat într-o biserică din Epivat. Apoi, a ajuns la Târnovo, în Bulgaria, ajungând, în cele din urmă, în Constantinopol. În 1641, voievodul Vasile Lupu reușește să le cumpere și să le aducă în România. Au fost păstrate în Biserica Trei Ierarhi, până în 1888. Incendiul care a cuprins biserica a devastat tot ce i-a ieșit în cale. Singurul obiect neatins de flăcări au fost moaștele Sfintei Parascheva. Racla a fost mutată la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sunt și astăzi.

Sfânta Parascheva minuni. De ce se spune că e bine să te rogi la moaște
Sfânta Parascheva minuni. De ce se spune că e bine să te rogi la moaște

Sfânta Parascheva minuni. O mireasă părăsită înainte de nuntă și-a găsit alesul, după ce s-a rugat la moaște

Sfânta Parascheva minuni după moarte. Mărturiile celor care au primit vindecare sau alinare după ce s-au rugat la moaște sunt emoționante. O femeie a povestit cum fața soțului ei, acoperită de ulcerații dureroase, ar fi fost vindecată după ce a și-a pus pe piele o batistă ce atinsese moaștele Sfintei Parascheva.

Sfânta Parascheva minuni pentru pruncii nenăscuți. O altă poveste înduioșătoare este a unei femei din Roman care a mers la moaștele Sfintei Parascheva după ce aceasta i s-ar fi arătat în somn. În vis, Sfânta Parascheva s-a ridicat din raclă și i-a dezvăluit că va rămâne însărcinată. Dacă va decide să renunțe la copil, va avea o viață plină de suferință. La scurt timp, tânăra a aflat că, într-adevăr, urma să devină mamă. Soțul și familia au încercat să o convingă să facă avort, însă a refuzat, gândindu-se la avertismentul dat de Sfânta Parascheva. S-ar fi întâmplat acum 40 de ani. Astăzi, bebelușul a devenit o femeie de succes, medic, care își dedică viața actelor de milostenie.

Sfânta Parascheva minuni pentru inimi frânte. Sfâtuită de preotul din satul natal din Ardeal, o tânără s-a dus să se roage la moaștele Sfintei Parascheva. Se pregătea de nuntă, însă a fost părăsită de logodnic pentru o altă femeie. La doar o lună după ce s-a rugat la Sfânta Parascheva și a dat un pomelnic, tânără era căsătorită!

Sfânta Parascheva minuni pentru copiii bolnavi: „Fetița mea era în pericol de moarte”

Sfânta Parascheva a făcut minuni și pentru copilașii bolnavi. O femeie din Iași povestește cum fiica ei, care fusese diagnosticată cu o malformație arterio-venoasă pe creier, ce nu putea fi operată, a fost vindecată.

„Preotul din Catedrală a citit rugăciuni pe hăinuţele fetiţei mele bolnave, le-a stropit cu sfânta aghiazmă şi m-a sfătuit să citesc 40 de zile Acatistul şi Paraclisul Sfintei Parascheva. Aşa am făcut. Şi mare mi-a fost mirarea când, venind la spital, nu mi-am mai aflat fiica la Terapie Intensivă, conectată ca o legumă la aparate, ci venind singură în întâmpinarea mea.  După câteva zile a fost externată. Acum are 14 ani, merge la şcoală şi îşi doreşte să urmeze cursurile unui liceu de muzică”, a povestit Anişoara din laşi, mama fetiţei Alexandra-Alina.