Home » Știri » Ce nu știai despre Nostradamus. Cartea pe care a scris-o, dar puțini o citesc

Ce nu știai despre Nostradamus. Cartea pe care a scris-o, dar puțini o citesc

Radulescu Valentin / 06.10.2020, 09:09
Ce nu știai despre Nostradamus. Cartea pe care a scris-o, dar puțini o citesc

Aproape toată lumea a auzit de Nostradamus, unul dintre cei mai mari medici, profeți și astrologi. Mulți nu știu însă adevărata lui poveste și cum a ajuns până aici. Cert este însă, că abilitățile și talentele lui au fost aspru criticate de contemporani, iar prima lui operă a fost, de fapt, o carte de bucate. Cu toate acestea, a încercat din greu să studieze medicina, făcând cercetări aprofundate o bună bucată de timp asupra plantelor.

Prima carte scrisă de Nostradamus

Deși este cunoscut drept un profet, prima operă a lui Nostradamus a fost o carte de bucate. Acesta era însă pasionat la acea vreme de cercetări aprofundate asupra remediilor din plante, lucru care l-a făcut să scrie o carte mai ciudată, atunci când vine vorba de rețete.

Prima operă a marelui astrolog a fost publicată în anul 1555, sub numele de ”Tratat despre cosmetice și conserve”. Aceasta oferea în mare parte informații despre prepararea vopselelor de păr, laxative, dar și pastă de dinți. Totodată, acestea aveau rețete mai puțin obișnuite pentru vremea noastră, deoarece pe atunci se folosea sepie pisată, cochilii de melc de mare și lut albastru.

Totodată, prima carte a lui Nostradamus conținea și rețete pentru mâncăruri, precum pastă de marțipan, coajă de portocală confiată, marmeladă, gem de cireșe și jeleu de gutui. De asemenea, exista și o rețetă specială pentru ”gemul iubirii”, cel care aprindea o dorință arzătoare pentru persoana pe care o sărutai, scrie profetul.

În mare parte cartea se bazează pe cunoștințele acumulate de Nostradamus înainte să fi studiat medicina la Montpellier, fiind la acea vreme un farmacist ambulant. De astfel, cartea era și una medicală, conținând rețetele altora.

Cum erau realizate profețiile lui Nostradamus?

În vremea sa de glorie, astrologul mărturisea că profețiile erau bazate pe prevederea anumitor evenimente din viitor, dar și prin calcule referitoare la planete și corpuri cerești în legătură cu pământul. Multe surse din care acesta își forma profețiile, proveneau de la istorici clasici, precum Plutarh, dar și cronicari medievali.

În general, Nostradamus credea că istoria se va tot repeta. De asemena, mulți scriitori erau de părere că parafraza profeții antice din Biblie, iar printr-o interpretare astrologică, le punea în viitor. Acest lucru s-a întâmplat mai ales cu profeția în care se vorbește despre sfârșitul lumii.

Potrivit multor cărturari, profetul folosea o tehnica care se folosea încă din vremurile biblice, cunoscută și sub numele de ”bibliomanție”. Prin aceasta, Nostradamus extrăgea la întâmplare pasaje din surse mult mai vechi, iar mai apoi folosea calcule astrologice pentru a le expune în viitor.

Mai mult, potrivit lingvistului Peter Lemesurieri, traducător profesionist din cadrul Cambridge, spune despre Nostradamus că nu era nici astrolog, dar nici vizionar. Acesta a scris cel puțin zece cărți în care îi dezbate viziunile.

Ce nu știai despre Nostradamus. Cartea pe care a scris-o, dar puțini o citesc
Ce nu știai despre Nostradamus. Cartea pe care a scris-o, dar puțini o citesc

Exmatriculat de la facultatea de medicină

La doar 14 ani, Nostradamus s-a înscris la Universitatea din Avignon, pentru a studia medicina. Din păcate însă, studiile lui au luat sfârșit după ce a izbucnit o epidemie de ciumă bubonică. În anul 1522, acesta s-a dus la Universitatea din Montpellier pentru a obține diploma de medic. În timpul cursurilor, acesta își exprima deseori dezacordul față de învățăturile preoților catolici, iar ulterior, a fost exmatriculat.

Nu se știe însă dacă a reușit sau nu să își obțină diploma, deoarece nu există dovezi. Documentul de exmatriculare se poate găsi și acum în biblioteca universității.