Home » Life & Style » Cine a fost Baba Vanga. Povestea incredibilă a clarvăzătoarei din Bulgaria

Cine a fost Baba Vanga. Povestea incredibilă a clarvăzătoarei din Bulgaria

Bucur Ioana / 12.10.2020, 10:28

Bebeluș născut prematur, firavă și bolnavă, părinții au refuzat să o boteze. Un străin oprit în fața casei i-a dat numele. Baba Vanga a devenit una dintre cele mai frumoase și inteligente copile din satul ei. O furtună a smuls-o de pe pământ și i-a luat vederea, dar i-a dat un dar bizar în schimb. Cercetătorii au analizat sute de preziceri ale clarvăzătoarei din Bulgaria și au ajuns la aceeași concluzie șocantă.

Povestea incredibilă a clarvăzătoarei din Bulgaria. O furtună a orbit-o pe Baba Vanga

Baba Vanga s-a născut pe 31 ianuarie 1911, când sarcina mamei sale era departe de pragul de nouă luni. Bebelușul prematur era firav și bolnăvicios. Părinții ei, respectând tradiția locală, nu i-au dat niciun nume, crezând că nu va supraviețui mai mult de câteva zile. După primul „urlet” al copilului, o moașă a ieșit în fața casei și l-a oprit pe primul bărbat ce i-a ieșit în cale, cerându-i un nume pentru fetița care a vrut să trăiască. „Vanghelia”! Primii ani din viața celei care a devenit Baba Vanga au fost marcați de tragedie, suferință și sărăcie. A rămas orfană de mamă de mică, iar tatăl ei a fost trimis pe front, în timpul Primului Război Mondial. Baba Vanga a ajuns să fie crescută de vecini. Avea părul blond, ochi albaștri, era deosebit de inteligentă. Adora să se joace „de-a vindecarea”. Le prescria prietenilor transformați în pacienți plante miraculoase.

Momentul în care Baba Vanga a orbit rămâne și astăzi învăluit în mister. Potrivit legendei, o furtună puternică a smuls-o de pe pământ și a aruncat-o într-un câmp. Când a fost găsită, copila era în stare de șoc, iar ochii erau plini de praf și de pământ. Era paralizată de durere. Niciun leac băbesc nu a putut să-i aline agonia și să-i vindece ochii. Oameni săraci, familia nu a avut bani să o ducă la spital imediat. Când a fost văzută, în cele din urmă, de un medic, era prea târziu. Copila orbise complet. A fost trimisă de tatăl ei și mama sa vitregă în orașul Zemun, la o școală pentru nevăzători. Acolo a învățat să citească în Braille, să cânte la pian și să îngrijească o casă. După moartea mamei vitrege, s-a întors în satul natal pentru a avea grijă de tatăl și de frații mai mici.

Cine a fost Baba Vanga. Povestea incredibilă a clarvăzătoarei din Bulgaria
Cine a fost Baba Vanga. Povestea incredibilă a clarvăzătoarei din Bulgaria

Baba Vanga a fost la un pas de moarte. Medicii, uimiți de „vindecarea miraculoasă”

Cu toate că nu avusese niciodată probleme  la plămâni, Baba Vanga a făcut, brusc, pleurezie. Medicii erau convinși că tânăra de 28 de ani nu va supraviețui. Cu toate astea, în câteva zile, Baba Vanga era vindecată. Întoarsă acasă, a devenit o rază de speranță pentru familiile care aveau rude pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii veneau la ea întrebând dacă cei dragi mai erau în viață sau, dacă răspunsul era nu, unde și cum și-au găsit sfârșitul. În aprilie 1942, Baba Vanga a fost vizitată chiar de țarul Bulgariei, Boris al III-lea.

Dimitar Gușterov voia să știe cine erau criminalii fratelui său. I-a cerut ajutorul, dar și-a primit răspunsurile abia după ce Baba Vanga l-a rugat să jure că nu îi va răzbuna moartea. În mai 1942, Dimitar și Baba Vanga s-au căsătorit. Nu a fost un mariaj fericit. Bărbatul a fost luat de armata bulgară la luptă, când țara a anexat Grecia de Nord. S-a întors un om schimbat. Căzut în patima alcoolului, fiecare zi era un chin pentru cei doi. În tot acest timp, însă, Baba Vanga devenea din ce în ce mai cunoscută.

Baba Vanga era analfabetă, iar vorbele ei erau aproape imposibil de înțeles

Se spune că Baba Vanga a prevestit destrămarea Uniunii Sovietice, tragedia de la Cernobîl, data morții lui Stalin, scufundarea submarinului rus Kursk și chiar și atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Ea susținea că putea vedea întreaga viață a unui om, de la naștere până la moarte, exact ca un film. Sursa acestor puteri ar fi fost, spunea ea, unele „creaturi invizibile” despre care nu știa nimic. Cu toate că, astăzi, piața este plină de cărți despre viața și prezicerile ei, Baba Vanga era analfabetă. Mai mult, clarvăzătoarea din Bulgaria vorbea cu un accent aproape imposibil de descifrat. Aparițiile ei TV din ultimii ani de viață au fost acompaniate de subtitrări pentru public.

Baba Vanga este un personaj criticat dur de Biserica Ortodoxă Bulgară. Visarion, un călugăr de la Muntele Athos a susținut despre clarvăzătoare că „este o femeie nefericită, torturată de forțele întunericului”.

Prezicerile făcute de Baba Vanga au fost analizate în detaliu și de specialiști. Gheorgi Lozanov, directorul Institue of Suggestion and Parapsychology din Sofia, a studiat predicțiile făcute de ea. Acesta a ajuns la concluzia că au avut o exactitate de aproape 80%. Un procent uriaș! Cercetătorul a verificat peste 700 de cazuri.

Cine a fost Baba Vanga. Povestea incredibilă a clarvăzătoarei din Bulgaria
Mormântul Babei Vanga. Povestea incredibilă a clarvăzătoarei din Bulgaria

Mesajul înregistrat de Baba Vanga înainte de moarte. Ce a spus clarvăzătoarea despre România

„Eu sunt foarte mică pentru ca el să vină la mine, aşa că eu transmit această veste, care mi-a venit de Sus. Să fie despachetată în luna ianuarie, ziua 24, anul 2005 şi, în cel mult o lună de zile, să fie dusă celui la care voi face referire. Dacă nu se va putea ajunge la el, să fie dată celor din preajma sa. În bucuria acestei lumi, în România va veni cel promis lumii. Se va bucura întregul Pământ de naşterea lui. Dumnezeu îl va ocroti într-un loc, departe de locul unde se odihnesc străbunii lui, până când va veni ceasul său. Cu puterea de Sus va fi dăruit. Pământul, Apa, Focul îi vor veni în ajutor.

 Odată cu venirea lui în această lume, tot ceea ce este construit pe minciună se va nărui. Toate acestea se vor petrece în anul 2005. El va fi piatra de temelie pentru omenire. Primii care îl vor recunoaşte vor fi cei din poporul său, poporul din care el a ieşit. Drept răsplată, el va aduce acest popor pe cea mai înaltă culme a desăvârşirii, din întreaga lume. Acest popor va deveni o adevărată pildă pentru toate popoarele pământului. El nu va veni cu un cal viu, ci cu un cal din fier, pe care singur îl va mânui.”

În 1996, cu puțin înainte să moară, Baba Vanga ar fi înregistrat aceste cuvinte pe o bandă de magnetofon, ajutată de  nepoată. Clarvăzătoarea i-ar fi spus acesteia să transmită mesajul unei anumite persoane, în anul 2005.