Home » Când, unde, cum » Specii de arbori din lume care sunt pe cale de dispariție. Arțarul, abanosul sau magnolia, printre cele menționate pe listă

Specii de arbori din lume care sunt pe cale de dispariție. Arțarul, abanosul sau magnolia, printre cele menționate pe listă

Manolică Anca / 01.09.2021, 15:16
Specii de arbori din lume care sunt pe cale de dispariție. Arțarul, abanosul sau magnolia, printre cele menționate pe listă

Specialiștii trag un semnal de alarmă la nivel mondial. Peste o treime de specii de arbori din lumea întreagă sunt pe cale de dispariție, dar cei mai predispuși pericolului sunt copacii de pe insule. Lista include abanosul, arțarul sau magnolia.

Multe specii de arbori din întreaga lume sunt pe cale de dispariție

Potrivit raportului unui studiu publicat recent de Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International – BGCI), peste 30% dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt în pericol de dispariție. Raportul cuprinde rezultatele unor studii făcute timp de cinci ani și, conform acestora, cel mai mare risc vizează copacii de pe insule.

Printre speciile de arbori cu cel mai mare risc de dispariţie se numără magnolii şi cele din genul Dipterocarpus, care cresc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. De asemenea, vizați de această amenințare mai sunt stejarul, arţarul şi abanosul.

Peste 180 de specii sunt direct amenințate de creșterea nivelului apelor

Raportul privind situaţia arborilor la nivelul întregii lumi(„State of the World’s Trees”), arată că 17.500 de specii de copaci, circa o treime din totalul lor, sunt în pericol de dispariţie. Totodată, 440 de specii de arbori au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural.

Magnolia este o specie de arbore pe cale de dispariție
Magnolia este o specie de arbore pe cale de dispariție

De asemenea, cel puţin 180 de specii de arbori sunt vizate de pericol din cauza creșterii nivelului apelor şi de fenomenele meteorologice extreme, mai ales cele de pe insule, precum varietăţile de magnolie din Caraibe. Deși speciile de arbori din statele cu cea mai mare diversitate sunt și cele mai expuse riscului de dispariţie, varietăţile de copaci de pe insule au cel mai mare risc proporţional.

„Acest lucru este deosebit de îngrijorător deoarece multe insule au specii de copaci care nu se găsesc nicăieri altundeva”, se subliniază în raport, potrivit The Guardian.

Este un semnal de alarmă tras la nivel mondial

De altfel, numărul speciilor de arbori care sunt pe cale de dispariție a ajuns să fie dublu în comparaţie cu numărul total al mamiferelor, păsărilor, reptilelor și amfibienilor care se află într-o situație similară. Copacii sunt extrem de importanți în susținerea ecosistemului natural şi sunt vitali în combaterea încălzirii globale şi a schimbărilor de climă. Prin urmare, dispariţia unei singure specii de arbori aduce după sine pierderea multor altora.

„Acest raport este un apel de trezire pentru toată lumea, la nivel mondial, că arborii au nevoie de ajutor (…) Fiecare specie de arbore contează – pentru milioane de alte specii care depind de copaci şi pentru oamenii din întreaga lum”, a declarat Paul Smith, secretarul general al BGCI.

Potrivit concluziilor raportului citat, mii de varietăţi de copaci din primele şase state care au cea mai mare diversitate de specii de arbori sunt expuse riscului de dispariţie. În top este Brazilia, unde 1.788 de specii sunt expuse acestui pericol. Următoarele pe listă sunt Indonezia, Malaezia, China, Columbia şi Venezuela.

Specii de arbori pe cale de dispariție. Amenințările cele mai mari

Primele trei ameninţări cu care se confruntă aceste specii de arbori sunt defrişările pentru dezvoltarea culturilor agricole, pentru utilizarea lemnului şi pentru creşterea animalelor. De asemenea, factori decisivi de amenințare sunt și schimbările climatice şi fenomenele meteorologice extreme, care au o frecvenţă în creştere.

În raport se recomandă extinderea ariilor protejate pentru speciile amenințate, creșterea numărului de campanii de plantare, punându-se preț mai mare pe speciile cu cel mai mare risc, colaborare globală mai strânsă, finanțare mai mare pentru eforturile de conservare și eforturi mai mari pentru a sprijini speciile din grădinile botanice.