Home » Știri » Cele mai frumoase păduri din lume pe cale de dispariție. 6 păduri de pe Terra, în pericol

Cele mai frumoase păduri din lume pe cale de dispariție. 6 păduri de pe Terra, în pericol

Ileana Mladinoiu / 27.10.2020, 12:00
Cele mai frumoase păduri din lume pe cale de dispariție. 6 păduri de pe Terra, în pericol

Pădurile și copacii sunt elemente esențiale pentru mijloacele de trai ale oamenilor și animalelor din regiunile aride. Pot asigura într-adevăr multe dintre nevoile de bază ale comunităților, oferind hrană, medicamente, lemne și furaje pentru animale.

Cele mai frumoase păduri de pe Terra, în pericol

Prin găzduirea a 80% din biodiversitatea terestră sau prin producerea de oxigen, fiind astfel comparate cu aparate de aer condiționat natural (doar un copac ar produce efect de răcire similar cu cel al unui aparat de aer condiționat din două gospodării medii)), pădurile au un rol și mai mare, încetinesc încălzirea globală.

De asemenea, ele pot ajuta la purificarea solurilor poluate. Rădăcinile copacilor aduc substanțe nutritive din adâncul solului la suprafață. Frunzele moarte hrănesc pământul, iar viața care crește acolo curăță nu numai solul, ci și apa și aerul.

Pădurile au apărut  înaintea noastră și urmau să rămână mult timp după noi. Din nefericire, în ultimii ani și cele mai frumoase păduri de pe Terra sunt în pericol.

Pădurea din Birmania

Țara a pierdut între 1990 și 2010 aproape 20% din ceea ce rămâne una dintre cele mai importante păduri tropicale din Asia, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Motivele devastării sunt cultivarea orezului, construirea de baraje, pescuitul intensiv, dar și exportul mare de lemn, circa 84%, în China, declarat ilegal, conform ONG-urilor locale.

Un raport recent bazat pe documente birmaneze și cifre comerciale internaționale concluzionează că Birmania a exportat între 2000 și 2014 de până la 3,5 ori mai mult lemn decât volumele înregistrate oficial, în pofida interdicțiilor de export.

Pădurea din Noua Caledonie

Împarte podiumul pentru cea mai devastată pădure, pentru că doar 5% dintre copacii săi au rămas în picioare. Istoria particulară geologică și geochimică explică o mare parte a biodiversității excepționale a insulei. Dar este și cauza uneia dintre cele mai mari amenințări  din Noua Caledonie: mineritul.

Pădurea din Sundaland, în pericol
Pădurea din Sundaland, în pericol

Pădurea din Sundaland

Străbătând Malaezia și Indonezia, regiunea Sundaland a fost masiv distrusă prin exploatare forestieră, lăsând doar 7% din suprafață să fie casă pentru o mulțime de animale și plante impresionante. O defrișare ce pune Indonezia în fruntea țărilor care emit gaze cu efect de seră.

Pădurea Atlantică

Găzduiește un ecosistem unic. Totuși, doar o mică parte din aria inițială rămâne. În Paraguay, 90% din păduri au fost distruse începând din anii 1970, parțial pentru producția de soia.

 În Paraguay, 90% din păduri au fost distruse
În Paraguay, 90% din păduri au fost distruse

Pădurile muntoase din sud-vestul Chinei

Numite pădurile din Yangtze de sus au o gazdă binecunoscută: panda uriaș, care se află într-o stare proastă de sănătate, din moment ce își vede habitatul redus. Deoarece această zonă forestieră include mai multe ecoregiuni, cum ar fi pădurile de foioase din Munții Qinling, pădurile veșnic verzi din munții Daba și pădurile de foioase veșnic verzi din bazinul Sichuan, nu poate fi decât o tragedie dispariția lor.

Pădurile de coastă din Africa de Est

Doar 10% din suprafața pădurilor supraviețuiește destul de slab, chiar dacă din totalitatea speciilor pe care aceste păduri le adăpostesc, 15% sunt endemice, adică există doar în această regiune și că distrugerea ei amenință în același timp specii strălucitoare.

Aflând cu toții despre situația pădurilor de pe Terra, este timpul unei mobilizări generale  pentru a ne păstra frumoasa noastră natură.