Home » Știri » Știri externe » Țările care riscă să dispară de pe hartă. Apel disperat. Ce spun experții ONU

Țările care riscă să dispară de pe hartă. Apel disperat. Ce spun experții ONU

Manolică Anca / 11.08.2021, 13:05
Țările care riscă să dispară de pe hartă. Apel disperat. Ce spun experții ONU

Efectele crizei climatice încep să își facă tot mai simțită prezența, iar țările care riscă să dispară de pe hartă fac apeluri disperate. Aproape 50 de state sunt în această situație, iar situația cea mai gravă este în Maldive, unde impactul crizei climatice este descris ca „absolut catastrofal”. Ce spun experții ONU.

Apel disperat de la țările care riscă să dispară de pe hartă

Schimbările climatice afectează toate părțile lumii. Calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este într-o continuă creștere. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai dese, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme.

„Plătim cu viața noastră pentru emisiile de dioxid de carbon ale altora”, spune cu disperare Mohamed Nasheed, fost președinte al Maldive. Semnalul de alarmă tras de acesta este o voce unanimă a tuturor celor aproape 50 de țări vulnerabile la schimbările climatice. Acestea sunt țările care, în viitorul apropiat, riscă să dispară de pe hartă.

Aproape 50 de țări sunt amenințate de criza climatică catastrofală

Reacția acestuia vine după ce a fost publicat cel mai amplu raport din istorie care analizează schimbările climatice, catalogat drept „Cod roșu pentru umanitate”. Experţii ONU responsabili cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) în domeniul climei spun că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, omenirea urmând a asista la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

În raport este atrasă atenția că dacă nu se iau măsuri, până la sfârșitul secolului, nivelul apei ar putea crește cu cel puțin o jumătate de metru și poate chiar cu doi metri. Iar Insulele Maldive sunt cel mai amenințate de creșterea nivelului apei. Asemănător este și cazul Republicii Kiribati, țară insulară din Oceanul Pacific, care ar putea dispărea, de asemenea, de pe harta lumii, dacă apele vor continua să crească.

Insulele Maldire riscă să dispară de pe hartă
Insulele Maldire riscă să dispară de pe hartă

De asemenea, pe listă se înscriu și Yemen (Orientul Mijlociu), Lagos (Nigeria) și Manila (Filipine), unde fenomenele meteorologice extreme din ultimii ani sunt din ce în ce mai frecvente.

Raport ONU: Omenirea va trece prin evenimente meteo extreme fără precedent

Experții ONU atrag atenția că inundațiile, incendiile și vremea extremă, fenomene tot mai des observate în întreaga lume în ultimele luni, sunt doar o mică parte din ce ar putea să se întâmple constant în viitorul apropiat, ca urmare a încălzirii globale.

Catalogând raportul drept „Cod roșu pentru umanitate”, secretarul general al ONU, António Guterres, solicită încetarea utilizării cărbunelui și a altor combustibili fosili foarte poluanți. Nivelurile de gaze cu efect de seră prezente în atmosferă sunt cu mult ridicate, clima urmând a fi afectată multe decenii de acum încolo, dacă nu chiar secole.

Iată cele mai importante prevederi ale raportului IPCC:

  • Temperatura globală a crescut cu 1,09 grade Celsius în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900
  • Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850
  • Rata de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat în comparație cu 1901-1971
  • Influența umană este „foarte probabil”, în proporție de 90%, motorul principal al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice
  • Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, sunt mai frecvete și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.
Țările care riscă să dispară de pe hartă
Țările care riscă să dispară de pe hartă

Implicațiile viitoare ale schimbărilor climatice:

  • Se preconizează că până în 2040, temperatura medie globală va crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900
  • În toate scenariile luate în calcul, Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050
  • Creștea apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”
  • Evenimentele extreme ale nivelului mării care se întâmplau o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100
  • Incendiile se vor înmulți în tot mai multe zone ale lumii.