Home » Life & Style » Timp liber » Top 5 țări din lume care nu mai există. Motivul pentru care au dispărut de pe hartă

Top 5 țări din lume care nu mai există. Motivul pentru care au dispărut de pe hartă

Alexandru Cazacu / 03.07.2021, 14:58
Top 5 țări din lume care nu mai există. Motivul pentru care au dispărut de pe hartă

Nu mulți știu acest lucru, însă au existat unele țări ale căror nume apar în diferite scrieri sau de care am auzit în filme, dar care nu mai există în zilele noastre. Haideți să vedem care este motivul pentru care aceste țări au dispărut de pe hartă.

Țări din lume care nu mai există

Cel mai probabil, mulți dintre noi am auzit de țările din lista pe care o vom prezenta mai jos. Toate aceste țări au jucat roluri foarte importante în istoria lumii, însă din cauza mai multor factori, au ajuns să fie destrămate.

Imperiul Otoman

Ei bine, cu o durată de mai bine de șase secole, între 1300 și 1922, Imperiul Otoman a fost unul dintre cele mai vaste imperii ale lumii. Acesta a controlat mai multe părți din Orientul Mijlociu, Europa de Est și chiar și din Africa de Nord. Cu toate acestea, marele imperiu a dispărut odată cu Renașterea și Revoluția industrială, fiind desființat în cele din urmă prin Tratatul de la Sevres.

Sfântul Imperiu Roman

Acesta a durat mai bine de un mileniu, începând din anul 800 d.Hr. cu încoronarea lui Carol cel Mare ca prim împărat al Sfântului Imperiu Roman, de către Papa Leon al III-lea, și încheindu-se în anul 1806. Acest imperiu era răspândit în vestul și centrul Europei. Din cauză că era vast ca mărime și, prin urmare, descentralizat, oferind regiunilor sale multă autonomie, în timp ce apăra Europa de invazia musulmană și oferă trupe pentru cruciade. În cele din urmă, imperiul a fost distrus de Napoleon și francezii lui.

U.R.S.S

Cu siguranță, toți am auzit despre fosta U.R.S.S. Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste a luat naștere în 1922, în nordul Eurasiei, și se întindea de la Marea Baltică și Marea Neagră până la Pacific. Spre sfârșitul acesteia, din punct de vedere geografic, U.R.S.S era cea mai mare țară de pe glob, cuprinzând nu mai puțin de 15 republici eurasiatice, cu peste 100 de naționalități distincte. Cu toate acestea, în 1991, Uniunea Sovietică s-a destrămat, iar multe dintre republici și-au declarat independența.

Țări din lume care nu mai există. Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
Țări din lume care nu mai există. Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste

Iugoslavia

Țara Slavilor de Sud, cum mai era numită, Iugoslavia a fost situată în Peninsula Balcanică de vest-centru și a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Această țară a fost înființată pentru prima oară în anul 1918, însă se numea Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor. Ulterior, în 1929, aceasta a devenit Regatul Iugoslaviei.

Cu toate acestea, după cel de-Al Doilea Război Mondial, Iugoslavia a devenit comunistă sub conducerea lui Josip Tito. Însă după moartea acestuia, în anul 1980, țara a cedat tensiunilor etnice și unui război civil brutal. Așadar, la mijlocul anilor 1990, Iugoslavia s-a separat în nu mai puțin de șapte state: Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Serbia și Slovenia.

Rhodesia

Situată în regiunea cunoscută acum sub numele de Zimbabwe și Zambia, în sudul Africii centrale, în anul 1965, Rhodesia a devenit o țară autodeclarată dar nerecunoscută. Aceasta a fost administrată de Compania Britanică din Africa de Sud care căuta aur, cupru și cărbune, până când țara și-a câștigat independența în anul 1979, după războiul de 14 ani al Rhodesian Bush,  potrivit playtech.ro.