Home » Life & Style » Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. Top 10 din toate timpurile

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. Top 10 din toate timpurile

Manolică Anca / 24.11.2020, 16:17

Având în vedere relevanța istorică și impactul mare al acestui eveniment, mulți regizori s-au folosit de acest război pentru a stabili decorul și subiectele multor filme. Iată o listă cu top 10 cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial pe care trebuie neapărat să le vezi, pentru o informare cât mai coerentă.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. Sands Of Iwo Jima (1949)

Sergentul John Stryker (John Wayne) este disprețuit de proprii săi oameni pentru atitudinea sa dură și regimul de antrenament obositor. Pe măsură ce războiul din Pacific progresează, totuși, aceștia încep să respecte perspectivele dure ale lui Stryker asupra războiului și metodelor sale brutale de antrenament, deoarece i-au ajutat să se pregătească pentru realitățile dure ale câmpului de luptă. Vor avea nevoie de toate tacticile de luptă ale lui Stryker dacă vor să supraviețuiască, ceea ce va ajunge să fie unul dintre cele mai sângeroase angajamente ale războiului: Bătălia de la Iwo Jima.

To Hell And Back (1955)

To Hell And Back
To Hell And Back
Tatăl tânărului Audie Murphy (care se joacă singur) își abandonează familia numeroasă, iar Audie devine principalul susținător. Când izbucnește Al Doilea Război Mondial, Murphy vrea să se înroleze, dar pare prea tânăr și mic pentru a face un luptător bun. Cu toate acestea admis ca infanterist de armată, Murphy se dovedește un soldat curajos. Filmul, bazat pe viața lui Murphy, reconstituie numeroasele sale bătălii, inclusiv faza supremă care i-a adus o Medalie de Onoare a Congresului: întoarcerea singură a unui atac german.

Ivans Childhood (1962)

Lungmetrajul de debut al marelui Andrei Tarkovsky, este o călătorie poetică prin cioburile și umbrele tinereții devastate de război a unui băiat. Trecând înainte și înapoi între realitățile traumatice ale celui de-al Doilea Război Mondial și momentele senine ale vieții de familie înainte de începerea conflictului, filmul lui Tarkovsky rămâne una dintre cele mai zdruncinate și de neuitat reprezentări ale impactului războiului asupra copiilor.

Filmul lui Andrei Tarkovsky ilustrează un copil orfan ce scapă dintr-un lagăr de prizonieri. Chiar dacă este mic de vârstă și de statură, își dorește cu disperare să ajute în eforturile războiului pentru a-și răzbuna familia.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. Come And See (1985)

Invazia unui sat din Bielorusia prin forțele germane îl trimite pe tânăra Florya (Aleksey Kravchenko) în pădure pentru a se alătura obositorilor rezistenți, împotriva dorințelor familiei sale. Acolo întâlnește o fată, Glasha (Olga Mironova), care îl însoțește înapoi în satul său. La întoarcerea acasă, Florya își găsește familia și colegii țărani masacrați. Supraviețuirea sa continuă în mijlocul resturilor brutale ale războiului devine din ce în ce mai coșmar, o bătălie între disperare și speranță.

Schindler’s List (1993)

Omul de afaceri Oskar Schindler (Liam Neeson) ajunge la Cracovia în 1939, gata să-și facă avere din cel de-al Doilea Război Mondial, care tocmai începuse. După ce s-a alăturat partidului nazist în primul rând din motive de oportunitate politică, el își angajează fabrica cu muncitori evrei din motive la fel de pragmatice. Când SS începe să extermine evreii din ghetoul din Cracovia, Schindler aranjează ca muncitorii săi să fie protejați pentru a-și menține fabrica în funcțiune, dar în curând își dă seama că, făcând acest lucru, salvează peste o mie de vieți inocente.

Acest mic act de decență în timpul acelei perioade infernale din istoria Poloniei, a făcut ca acest film să aibă un impact extraordinar la public. Iadul prin care au trecut evreii deportați în lagărele de concentrare este inimaginabil pentru noi și este important ca povestea să fie cât mai bine spusă.

Schindler’s List
Schindler’s List

Saving Private Ryan (1998)

Căpitanul John Miller (Tom Hanks) își duce oamenii în spatele liniilor inamice pentru a-l găsi pe soldatul James Ryan, ai cărui trei frați au fost uciși în luptă. Înconjurat de realitățile brutale ale războiului, în timp ce îl caută pe Ryan, fiecare om se angajează într-o călătorie personală și își descoperă propriile forțe pentru a triumfa asupra unui viitor incert, cu onoare, decență și curaj.

Scena de deschidere a filmului care înfățișează invazia de la Omaha Beach a fost atât de realistă încât a stârnit multor veterani de război sindromul stresului post traumatic. Niciun alt film hollywoodian nu a descris cu atâta onestitate și fără restricții scenele de război, filmul lui Steven Spielberg reușind să scoată în evidență perfect brutalitatea războiului.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. The Pianist (2002)

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, filmul ilustreazp povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreieşti a fost forţat ca pe timpul ocupaţiei naziste a Poloniei să ducă o viaţă de fugar, pentru a scăpa de deportare.

Szpilmann reuşeşte să fugă din ghetoul din Varşovia şi își petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele oraşului. Salvarea lui este un ofiţer german, care îl va ajuta să supravieţuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare şi de neînchipuit a iadului nazist. Drama personajelor, suferinţele la care sunt supuşi oamenii simpli, decorurile răvăşite de cruzimea naziştilor arată o imagine copleşitoare a realității secolului al XX-lea

Filmul este o capodoperă a cinematografiei ce a rămas întipărit în mintea și sufletele oamenilor prin secvenţele încărcate de emoţii, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum şi prin chinurile la care au fost supuşi evreii din cauza regimului nazist.

Der Untergang/Ultimele zile ale lui Hitler (2004)

Filmul regizat de Oliver Hirschbiegel prezintă o serie de evenimente ce au loc înainte de înainte de căderea regimului nazist condus de Adolf Hitler. În mijlocul unei nopţi de noiembrie, în 1942, mai multe tinere sunt escortate de ofiţeri SS prin pădure către „Vizuina Lupului“, cartierul general al lui Hitler din estul Prusiei. Tinerele sunt candidatele pentru postul de secretară personală a Fuhrer-ului. Printre ele se află şi Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), o tânără de 22 de ani, care este aleasă pe postul mult visat.

Berlin, 20 aprilie 1945: Hitler se retrage într-un sistem de buncăre construit sub Cancelaria Germaniei. Armata rusă înconjoară Berlinul într-un cerc tot mai strâns. Numai o mână de soldaţi mai continuă luptele în stradă, susţinuţi de trupele de miliţie Volkssturm (Furtuna Poporului) şi copiii din rândul Tinerilor Hitlerişti.

Pentru o ultimă dată, liderii regimului se adună să bea şampanie la o recepţie, cu ocazia celei de-a 56-a aniversări a Fuhrer-ului. Printre ei se numără şi Ministrul Afacerilor Interne, Heinrich Himmler, care îl imploră pe Hitler să se refugieze din Berlin într-un loc mai sigur, însă acesta refuză. Nu a mai părăsit niciodată oraşul.

Captură din filmul Ultimele zile ale lui Hitler
Captură din filmul Ultimele zile ale lui Hitler

Inglourious Basterds (2009)

Este primul an de ocupare a Franței de către Germania. Ofițerul aliat Lt. Aldo Raine (Brad Pitt) reunește o echipă de soldați evrei pentru a comite acte violente de răzbunare împotriva naziștilor, inclusiv luarea scalpurilor. El și oamenii săi își unesc forțele cu Bridget von Hammersmark, o actriță germană și agent sub acoperire, pentru a-i doborî pe liderii celui de-al Treilea Reich. Soartele lor converg cu proprietara teatrului Shosanna Dreyfus, care încearcă să răzbune execuția naziștilor a familiei sale.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. Son Of Saul (2015)

Son Of Saul este un film unguresc ce descrie încercarea unui prizonier dintr-un lagăr de concentrare de a-i oferi unui băiat – ce insistă că ar fi fiul său- o înmormântare evreiască. Saul, personajul principal, face parte din Sonderkommando, un mic grup de prizonieri care au fost forțați să curețe camerele de gazare după execuțiile în masă și să ardă rămășițele omenești de după genocid.