Home » Film & Seriale » Cele mai bune filme psihologice – Top 5 producții istorice, cu actori de renume

Cele mai bune filme psihologice – Top 5 producții istorice, cu actori de renume

Ileana Mladinoiu / 12.11.2020, 14:50

Sunteți în căutarea unui film deosebit, cu scenarii menite să vă lase fără grai la final, iar actori celebri să interpreteze roluri de personaje a căror radicalitate pune totul în discuție.

Găsiți aici un top 5 al celor mai bune filme psihologice și o invitație să călătoriți într-o lume fantastică, de neuitat a triller-ului psihologic, unde halucinațiile, paranoia, psihopații constituie ingrediente care se pot juca cu nervii eroilor, in acelasi timp cu ai spectatorului.

Cele mai bune filme psihologice – 1. Fight Club

Filmul american realizat în 1999 de către David Fincher este povestea unui om obișnuit, Tyler Durden, jucat de Brad Pitt, care într-o zi se întâlnește cu un individ ciudat într-un avion (întruchipat de actorul Edward Norton). O întâlnire ce va schimba total ceea ce credea că știe Tyler despre lume, societate și despre sine. Pentru scenele de luptă din film, regizorul a folosit lumină fluorescentă, însă a avut grijă ca ele să fie suficient de întunecate spre a nu se vedea ochii, ci numai leziunile personajelor.

Majoritatea filmărilor au avut loc noaptea, iar scenele de zi au fost făcute in locuri umbroase. Pentru celebra scenă din subsolul tavernei lui Lou, regizorul a utilizat lămpi de muncă ieftine, cu scopul de a crea acea lumină difuză (sursa Wikipedia).

Pentru o generație întreagă înstrăinată de preceptele societății de consum, Fight Club este o chemare la lupta împotriva propriei condescendențe.

2. Rebecca

Rebecca
Rebecca

Este un thriller psihologic în regia lui Alfred Hitchcock. Premiera a avut loc în 1940. Un tânăr lord englez își duce soția, o femeie de condiție modestă, la conacul său, unde planează amintirea primei sale soții, Rebecca. Reprezintă un mare succes care i-a adus producătorului Selznick premiul Oscar pentru cel mai bun film. Din distribuție se remarcă celebrii actori Laurence Olivier și Join Fontaine.

3. Shutter Island

Regizat de Martin Scorsese, filmul Shutter Island (2010) îl are ca protagonist pe  fabulosul Leonardo DiCaprio. El îl interpretează pe Edward “Teddy” Daniels, un șerif trimis la Shutter Island (o insulă de pe coasta Bostonului), unde există un spital de psihiatrie care reunește pe cei mai sângeroși criminali din Statele Unite. Împreună cu colegul său, Chuck Aule (interpretat de Mark Ruffalo), Teddy începe o anchetă pe cât de misterioasă, pe atât de tulburătoare. Shutter Island este un thriller psihologic care, în opinia cinefililor, vă va lăsa în memorie urme de neînțelegere și îndoială până la final.

Cele mai bune filme psihologice – 4. A History of Violence (2005)

A history of violence
A history of violence

Reprezintă un thriller de o calitate rară. Este atunci când acțiunea și cinematograful de mare anvergură servesc un scenariu zdrobitor, iar personajele sunt de o radicalitate ce pune totul în discuție. Regia îi aparține lui David Cronenberg. Cu Ed Harris, Viggo Mortensen, Mario Bello în rolurile principale.

5. Black Swan

Black Swan regizat de Darren Aronofsky este o melodramă plină de plictiseală, povestită însă  cu intensitate pasională, absurdă. Se concentrează pe un spectacol realizat de celebra Natalie Portman, ce reflectă conflictul binelui și răului din baletul „Lacul lebedelor” al lui Ceaikovski. Forma de artă este una a gestului măreț, a iluziei triumfului asupra realității și chiar a forței gravitației. Cu toate acestea, solicită interpreților săi ani de perfecționism riguros, genul de formare fizică și mentală care necesită ascendență asupra vieții normale.