Home » Film & Seriale » Cele mai bune filme SF din toate timpurile – Top 7 de neratat

Cele mai bune filme SF din toate timpurile – Top 7 de neratat

Pană Emanuela / 05.11.2020, 20:14
Cele mai bune filme SF din toate timpurile – Top 7 de neratat

Filmele științifico-fantastice au avut mereu mare priză la public, însă în ultimul deceniu s-au bucurat de o atenție tot mai mare. Aducând în prim-plan cele mai noi descoperiri în materie de efecte speciale și nenumărate scenarii ale unui posibil viitor SF-urile reușesc mereu să suscite interes. Unde mai punem faptul că de ceva freme în distribuții au început să se regăsească actori celebri. În continuare îți vom prezenta șapte filme pe care trebuie neapărat să le vezi, mai ales dacă ești iubitor al acestui gen.

Cele mai bune SF-uri din toate timpurile

Cândva, aceste creații îndrăzneau să viseze la tennologii fantastice, pe care noi le folosim astăzi și prezentau, ca și acum, imagini ale unor întâlniri cu alte civilizații din Univers, hrănind, astfel, imaginația publicului.

De-a lungul timpului au fost realizate sute de producții SF, unele reușind să exindă limitele tehnologiei, în timp ce altele au folosit ca inspirație pentru creatorii următoarelor generații de filme science fiction. De asemenea, nu puține au reușit să ridice teme etice de dezbatere, obținând, așadar, un loc binemeritat în galeria filmelor clasice.

Timpul trece, iar cei din industria cinematografică găsesc tot mai multe modalități prin care să revoluționeze filmele, fie că vorbim despre scenarii, plot-uri sau efecte speciale.

Citește și: Cele mai bune filme istorice de pe Netflix. 14 alegeri cu note mari

Top 7 filme pe care e musai să le vezi

Dacă ești fanul acestui gen de filme, atunci trebuie să arunci un ochi pe lista de mai jos.

1. The Matrix, 1999

The Matrix este, după părerea multora, unul dintre cele mai bune filme SF din toate timpurile. A fost un film fenomen în anul în care a apărut, impresionând cu efectele sale vizuale, pentru care a primit Oscarul. Acesta pornește de la ideea că oamenii trăiesc într-o realitate virtuală  creată de inteligență artificială, în urma unui război dintre oameni și mașini. Totuși, simbolistica este mult mai complexă, deoarece în acest film se fac referințe la subcultura hacker și cyberpunk, precum și la ideologii filosofice și religioase.

2. District 9, 2009

Acest film l-a pus pe harta marilor cineaști ai lumii pe regizorul Neill Blomkamp și nu este de mirare de ce. Metafora pentru intoleranța rasială este cât se poate de clară, pentru că filmul prezintă cât de urâtă este viața în districte, pentru vizitatorii extratereștri. Sharlto Copley, actorul care interpretează rolul principal, este un agent de inspecție a cărui prejudecată este testată după ce ale loc o întâlnire ce se încheie cu niște mutații extraterestre. Filmul este un „pseudo-documentar“, având la bază o serie de filmări „găsite“.

3. Inception, 2011

Inception ar putea ocupa fără niciun fel de probleme locul 1 în topul celor mai bune filme SF din toate timpurile, potrivit clasamentului de pe IMDB, în funcție de rating/metascore, fiind de-a dreptul o capodoperă. Acest film, care îl are în centru pe nimeni altul decât celebrul și talentatul actor Leonardo di Caprio, face parte din acea categorie de filme la care ămâi cu gândul și a doua zi după ce l-ai văzut și nu te-ar deranja să îl mai vezi o dată. Este un SF captivant în care di Caprio joacă rolul unui hoț profesionist, care se infiltrează în mintea oamenilor și fură informații.

4. Alien, 1979

Este un clasic al filmelor SF, pe care îl recomandăm tuturor fanilor acestui gen. „În spațiu, nimeni nu te poate auzi cum țipi“, această frază simplă introduce una dintre cele mai înfricoșătoare ființe extraterestre care a fost vreodată creată. Partea bună este că veți face cunoștință și cu una dintre cele mai tari eroine din toate timpurile – Ellen Ripley, interpretată de Sigourney Weaver. Am putea spune că Alien este, în egală măsură, și un film SF, dar și unul horror.

5. Children of Men, 2006

O problemă medicală afectează întreaga lume, astfel că umanitatea își pierde capacitatea de a se reproduce. Ce anume provoacă acest fenomen nu este niciodată abordat în film, iar acesta este unul dintre plusurile sale. Filmul este regizat de Alfonso Cuaron și prezintă ideea unei lumi fără bebeluși, care nu o duce prea bine, desigur. Nu contează de ce oamenii nu se mai pot reproduce, căci Children of Men urmărește interacțiunea personajelor într-o societate dintr-un viitor foarte posibil.

6. 2001: A Space Odyssey, 1968

Din top cele mai bune filme SF din toate timpurile cu siguranță că nu poate lipsi „2001: A Space Odyssey“, regizat și produs de Stanley Kubrick. E acel gen de film cu „de toate“: dramă, momente de groază, scene impresionante în spațiu, provocate de un computer defect. Pe scurt, imaginație, originalitate și simbolism profund. Dacă o să-l vezi cu siguranță vei cădea pe gânduri, încercând să îi descoperi tainele și misterul.

7. Star Wars: The empire strikes back, 1980

Star Wars a dat naștere unuia dintre cele mai complexe și extinse universuri narative din cinematografie: televiziune, jocuri, romane, benzi desenate, etc. Acest film este considerat a fi cel mai bun din trilogia originală și asta nu doar pentru efectele speciale net superioare celor din primul film, ci și datorită poveștii și a dezvăluirilor legate de Darth Vader și Luke. Filmul pornește de la un scenariu scris de către Leigh Brackett și Lawrence Kasdan, care continuă povestea inițială a lui George Lucas. Acesta este cel de-al doilea film lansat în franciza Star Wars și al cincilea în ordine narativă.

Alte asemenea sunt: Mad Max: Fury Road (2015), Star Wars: The Last Jedi (2017), Arrival (2016), Gravity (2013), Blade runner 2049 (2017), The Martian (2015), Her (2013), Ex Machina (2015), Annihilation (2018) și, nu în ultimul rând, Interstellar (2014).