Home » Life & Style » Timp liber » Râul subacvatic din Marea Neagră. Descoperirea impresionantă, făcută de oamenii de știință

Râul subacvatic din Marea Neagră. Descoperirea impresionantă, făcută de oamenii de știință

Alexandru Cazacu / 03.06.2021, 12:34
Râul subacvatic din Marea Neagră. Descoperirea impresionantă, făcută de oamenii de știință

În 2010, cercetătorii de la Universitatea din Leeds au descoperit pe fundul Mării Negre un râu subacvatic. Acesta seamănă foarte mult cu râurile de la suprafața Terrei și, potrivit specialiștilor, dacă acesta ar fi fost la suprafață, ar fi al șaselea din lume ca debit de apă.

Râul subacvatic din Marea Neagră. Descoperirea impresionantă, făcută de cercetători

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au măsurat râul submarin din Marea Neagră și au constatat că acesta are o adâncime de 35 de metri și 60 de kilometri lungime și o lățime de 1 km. Se pare că acest râu este un curent de apă extrem de sărată care provine din Marea Mediterană, trece prin strâmtoarea Bosfor și curge de-a lungul unui canal natural de pe fundul Mării Negre, unde apa este mai puțin sărată.

”Apa din aceste canale este mai densă decât restul apei mării, deoarece are o salinitate mult mai mare şi transportă foarte multe sedimente”, a spus unul dintre cercetători, dr. Dan Parsons.

Potrivit cercetătorilor, deși lungimea sa este relativ mică, debitul râului are un volum colosal de 22.000 de metri cubi de apă pe secundă (de zece ori mai mare decât cel al Rinului). Mai mult de atât, s-a descoperit faptul că acest râu submarin are mai multe trăsături tipice celor de la suprafață, având maluri clar conturate, luncă, cascade și repezișuri.

Dan Parsons susținea la vremea respectivă că cercetarea poate aduce date foarte importante pentru companiile petroliere care vor fora în zone traversate de acest râu. Zona prin care curge râul se află în largul coastei Turciei, iar cursul a fost studiat de echipa de cercetători cu ajutorul unui robot subacvatic lung de 7 metri.

Râul submarin din Marea Neagră
Râul submarin din Marea Neagră

Secrete neștiute ale Mării Negre

În lume există nenumărate mistere, o parte din ele fiind create de oameni, iar altele fiind rezultatul naturii. De asemenea, nici Marea Neagră nu este lipsită de astfel de mistere. Mai departe vă vom spune trei secrete din acest loc, pe care nu mulți le știu.

Hidrogenul din Marea Neagră

După cum spuneam, nu mulți oameni știu că după câteva sute de metri adâncime, apa este înlocuită cu un un strat foarte dens de hidrogen sulfurat care acoperă fundul mării. Potrivit unor pescari și marinari, dacă un obiect metalic este scufundat la peste 100-150 de metri în apele Mării Negre, acesta devine negru datorită hidrogenului. Cu toate acestea, rămâne un mister cum a ajuns hidrogenul sulfurat pe fundul mării.

Relieful subacvatic

Dacă ne uităm la formele reliefului de pe fundul Mării Negre, avem impresia că aici este un lac foarte mare care s-a format pe fundul unei cariere antice. Bineînțeles, totul a fost creat de natură și nicidecum de civilizații extraterestre cum susțin unele teorii ale conspirației, potrivit cărora în timpuri străvechi aici ar fi existat o carieră din care extratereștrii extrageau diverse minerale.

Corăbii antice scufundate în Marea Neagră

De asemenea, nu multă lume știe că cele mai vechi resturi de corăbii scufundate în Marea Neagră datează încă din secolul al III-lea Î.Hr. Ba chiar mai mult de atât, la aproximativ 40 de metri adâncime se află una dintre cele mai mari epave. Este vorba despre distrugătorul sovietic din al Doilea Război Mondial, Moskva, care a fost descoperit de scafandri în 2011.