Home » Life & Style » Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Imagini uimitoare

Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Imagini uimitoare

Alexandru Cazacu / 14.03.2021, 15:56
Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Imagini uimitoare

Poate nu multă lume știe acest lucru, însă, în lume exista mai multe lacuri care au culori deosebite, ce pot lua mințile admiratorilor. Printre acestea se află și Lacul Albastru din România.

Lacul din România care își schimbă culoarea

Mai exact, lacul despre care vorbim este situat în apropierea orașului Baia Sprie și are o culoare mai puțin obișnuită (turcoaz în perioada verii). Lacul situat în Maramureș este unic pe bătrânul continent, prin formarea sa, dar și din cauza proprietăților sale, care își schimbă culoarea în funcție de poziția soarelui sau temperatura apei.

Lacul Albastru s-a format în 1920, în urma prăbușirii  unei vechi galerii de mină. Acesta are o culoare deosebită, din cauza apei cu un conținut bogat de fier și melanterit, provenită din vechea mină din apropierea lacului. Potrivit unor studii, ”Lacul Albastru” are o concentrație chimică destul de puternică, acidul sulfuric fiind prezent într-o concentrație de 7.8 g la litru.

De ce își schimbă lacul culoarea

De obicei, primăvara, lacul de culoare albastru deschis și albastru închis, vara, când este mai cald, are culoarea verde închis și uneori cu reflexe de smarald. Cu toate acestea, toamna, culoarea lacului devine verde închis sau chiar uneori maro. Se spune că aceste schimbări se datorează atât temperaturii apei, cât și poziției soarelui.

Legătura cu Marea Neagră

Printre locuitorii din Baia Sprie circulă un zvon potrivit căruia, ar exista o legătură subterană între Lacul Albastru și Marea Neagră. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, aceste zvonuri nu sunt decât povești, deoarece distanța de la acest lac și până la Marea Neagră este de cel puțin 800 de kilometri.

Lacul unic în Europa

Lacul de la poalele Munților Gutâi, este unic în Europa datorită felului în care s-a format și proprietății sale de a-şi schimba culoarea în funcție de anotimp. Mai exact, primăvara, acesta are culoarea albastru deschis şi albastru închis, vara are culoarea verde închis şi uneori cu reflexe de smarald, iar toamna culoarea acestuia devine verde închis şi uneori maro. Nu există încă o explicaţie ştiinţifică pentru aceste schimbări.

Potrivit legilor din România, lacul a fost declarat zonă protejată și ocupă o suprafață de 0,50 hectare. Lacul Albastru înseamnă de fapt o întindere de apă de formă eliptică, cu o adâncime a apei de până la 4 metri. Ca să ajungi aici, în zona lacului, trebuie să pleci din centrul orașului Baia Sprie, prin faţa bisericii catolice, pe strada care duce în direcția nordică până la liziera pădurii, iar apoi se urcă pe o potecă până la lac, aproximativ 45 de minute, potrivit descoperă.ro.

Această zonă fost declarată arie protejată, prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, şi ocupă o suprafață de 0,50 hectare. Lacul Albastru înseamnă de fapt o întindere de apă de formă eliptică, cu o adâncime a apei de până la 4 metri, potrivit romani-buni.info. Ei bine, dacă ai câteva zile libere la dispoziție, poți vizita acest loc minunat din Munții Carpați, cu peisaje extraordinare.