Home » Când, unde, cum » 5 descoperiri incredibile! Ce s-a găsit în ghețarii care se topesc

5 descoperiri incredibile! Ce s-a găsit în ghețarii care se topesc

Manolică Anca / 07.07.2021, 10:11
5 descoperiri incredibile! Ce s-a găsit în ghețarii care se topesc

Încălzirea globală ia o tot mai mare amploare și, din păcate, cercetătorii sunt de părere că în cursul acestui secol s-ar putea topi toți ghețarii planetei. Dar, în timp ce aceștia dispar, ies la suprafață o mulțime de lucruri incredibile din trecut, care au stat bine ascunse sub gheață și au rămas aproape intacte. Iată câteva descoperiri incredibile de sub ghețari.

Descoperiri incredibile făcute în ghețarii care se topesc

Potrivit celor mai noi studii realizate, gheaţa de pe Pământ este într-un proces de topire mai rapid decât la jumătatea anilor 1990, având în vedere că schimbările climatice au dus la creșterea temperaturii globale. Se estimează că, începând cu jumătatea anilor 1990, 28.000 de miliarde de tone metrice de gheaţă s-au topit din gheţari, calote glaciare şi mările lumii. Rata de topire a devenit cu 57% mai rapidă decât în urmă cu trei decenii, iar oamenii de ştiinţă se arată foarte îngrijorați.

Dar, odată cu topirea acestora, ies la suprafață o mulțime de lucruri incredibile din trecut, care au stat bine ascunse sub gheață și au rămas aproape perfecte. Iată ce descoperiri incredibile s-au făcut în ghețarii care se topesc.

  • Mamutul lânos Yuka

În anul 1977, doi muncitori de pe buldozer au dezgropat din întâmplare un pui de mamut. Animalul fusese extrem de bine conservat vreme de 39.000 de ani în permafrostul siberian. Cercetătorii l-au numit Yuka și au reușit chiar să îi ia și probe de sânge. Mulțumită ADN-ului, oamenii de știință din Coreea de Sud își propun să cloneze mamutul și să „reinventeze” specia.

Mamutul lânos Yuka
Mamutul lânos Yuka
  • Descoperiri incredibile făcute în ghețarii care se topesc. Un mesaj într-o sticlă

În anul 1959, geologul american Paul Wlaker a îngropat în insula Ward Hunt, Canada, o sticlă în care pusese un mesaj prin care ruga persoana care avea să îl găsească să măsoare distanța de la locul sticlei până la marginea ghețarului. Dacă pe atunci distanța era de 51 de metri, în anul 2013, atunci când a fost descoperită sticla, aceasta crescute la 122 de metri.

  • Mumia Ötzi

În anul 1991, în Munții Alpi, doi soldați descopereau rămășițele unui bărbat despre care au crezut că murise recent. Însă, în urma cercetărilor s-a descoperit că trupul extrem de bine conservat aparținea a unui bărbat care decedase în urmă cu 5.300 de ani.

Acesta a fost numit Ötzi, oamenii de știință ajungând la concluzia că a fost victima unui atac cu săgeți. Stomacul lui conținea rămășite încă nedigerate, semn că a fost o moarte subită.

Descoperiri incredibile făcute în ghețarii care se topesc. Mumia Ötzi
Descoperiri incredibile făcute în ghețarii care se topesc. Mumia Ötzi
  • Rămășițe ale soldaților din Primul Război Mondial

În regiunea satului italian Peio, locuitorii găsesc adesea rămășițe ale soldaților care au pierit în Primul Război Mondial. Soldații Imperiului Austro-Ungar și trupele italiene au dus o luptă în aceast zonă, mulți decedând din cauza hipotermiei, înghețurile fiind severe, cu temperaturi de -22 de grade.

În urma avalanșelor, corpurile au fost acoperite și, după 100 de ani, zeci de trupuri au ieșit la suprafață. Temperaturile scăzute le-au conservat foarte bine, cercetătorii descoperind în buzunarele lor multe lucruri interesante, chiar și scrisori de la iubitele de acasă.

  • Descoperiri incredibile făcute în ghețarii care se topesc. Comoara din avion

În luna septembrie a anului 2013, un alpinist fracez a escaladat Mont Blanc și a descoperit o cutie de metal care ieșea din Ghețarul Bossons. Atunci când a deschis-o, a găsit mai multe pungi, unele însemnate cu „Made in India”, care avea circa 100 de pietre prețioase – smaralde, rubine și safire.

Imediat ce cutia a fost predată poliției, autoritățile au descoperit că aceasta fusese într-un avion al companii Air India care s-a prăbușit în anul 1966, în Mont Blanc, murind toți cei 117 pasageri de la bordul aeronavei.