Home » Life & Style » Povestea celebrei mumii Otzi din Alpi. Ce scop a avut Omul de gheață când s-a aventurat atât de sus, încât să fie victima unei crime

Povestea celebrei mumii Otzi din Alpi. Ce scop a avut Omul de gheață când s-a aventurat atât de sus, încât să fie victima unei crime

Ileana Mladinoiu / 27.01.2021, 14:17
Povestea celebrei mumii Otzi din Alpi. Ce scop a avut Omul de gheață când s-a aventurat atât de sus, încât să fie victima unei crime

Considerat primul om preistoric care a fost conservat intact (inclusiv îmbrăcămintea), Ötzi, al cărui nume oficial este Omul din Hauslabjoch, și-a petrecut ultimele zile cutreierând înălțimile Alpilor, înainte de a muri într-o luptă străpuns de săgeți adverse.

Cum a fost descoperit Otzi, mumia din Alpi

În septembrie 1991, doi alpiniști germani, Helmut și Erika Simon, în timpul unei călătorii  prin Alpii Ötztal, au descoperit la o altitudine de 3.210 m un corp înghețat, mumificat natural, ce aparținea unui bărbat. Lăsat la vedere, cadavrul nu prezenta ceva ieșit din comun, dar când pe corp a început să apară o ciupercă a fost dus la Universitatea din Innsburk și depus într-un congelator.

5.300 de ani mai târziu, arheologii încă încearcă să dezvăluie misterul din jurul execuției sale, iar o nouă analiză a rămășițelor de mușchi găsite la locul crimei ar putea oferi în curând mai multe detalii.

Cercetătorii au analizat corpul lui Ötzi din toate unghiurile, descoperind  că pielea lui era acoperită cu peste 60 de tatuaje. Se știe că oamenii primitivi își tatuau zonele dureroase ale corpului, cum ar fi articulațiile sau de-a lungul spatelui, dar le foloseau și în scop decorativ.

În plus, aceste tatuaje nu au fost realizate cu ajutorul unui ac, ci prin tăieturi fine în piele, frecate apoi cu cărbune. Este aspectul care i-a determinat pe cercetători să creadă că Otzi, prin acest fel de acupunctură, ar fi avut nevoie de mult tratament. Tatuajele lui Otzi sugerează că practica acupuncturii datează cu aproximativ 2000 de ani mai devreme decât se credea anterior.

Unde și cum ar fi murit Otzi

De asemenea, oamenii de știință au arătat că acest bărbat în vârstă de 45 de ani și 1,65 metri înălțime, a avut mai multe probleme de sănătate. Lista include articulații uzate, artere întărite, calculi biliari și o excrescență urâtă pe degetul mic (probabil cauzată de degerături).

Mai mult, intestinul lui Otzi conținea ouă de viermi paraziți (probabil avea boala Lyme) și niveluri alarmante de arsen în sistemul său determinate de faptul că lucra cu minereuri de metal și extracție de cupru. Ötzi ar fi avut nevoie de un dentist, fiindcă la un examen stomatologic aprofundat s-au găsit dovezi ale unei boli gingivale avansate și ale multor carii dentare.

La toate acestea se adaugă rana de la umăr produsă de o săgeată, cât și o lovitură bruscă la cap, care s-a dovedit fatală pentru Ötzi. Pe lângă afecțiunile sale fizice, Omul de Gheață, avea mai multe anomalii anatomice. Îi lipseau atât măseaua de minte, cât și a 12-a pereche de coaste.

Misterul mortii lui Otzi. Cum si-a găsit sfârșitul
Misterul mortii lui Otzi

Mesele finale ale acestui bărbat au constituit o “sărbătoare” de informații pentru cercetători. Stomacul lui Otzi conținea 30 de tipuri diferite de polen. Analiza polenului arată că Ötzi a murit primăvara sau la începutul verii și le-a permis cercetătorilor să-i urmărească mișcările prin diferite altitudini montane chiar înainte de a muri.

Ultima sa masă parțial digerată sugerează că a mâncat cu două ore înainte de sfârșitul său îngrozitor. Cuprindea cereale și carne de ibex, o specie de capră sălbatică alpină.

Probele prelevate din rectul Ötzi și partea inferioară a colonului său au furnizat informații despre cele mai vechi alimente digerate de corpul său. Conțineau urme de polen de pin și molid. Prin urmare, aceste indicii l-au plasat pe Ötzi într-o pădure de mare altitudine, aproape de vârful liniei arborelui la aproximativ 2.500 m deasupra nivelului mării, cu 33 de ore înainte de moartea sa.

Cu toate acestea, secțiunea mijlocie a colonului său conținea polen de carpen și alți copaci care cresc numai în pădurile de câmpie, ceea ce înseamnă că Ötzi trebuie să fi coborât.

Totuși, conform polenilor, Ötzi a luat ultima sa masă într-o pădure de conifere subalpină, înainte de a merge și mai sus până la pasul Tisenjoch, unde moartea l-a surprins. A rămas, totuși, o variantă necunoscută. Dacă Ötzi a coborât pentru ultima dată spre sud, spre Italia actuală sau spre nord, spre Austria.

Ce au aflat oamenii de știință

“A fost o situație destul de singulară să găsesc această persoană ucisă în Alpi, la o altitudine destul de mare”, spune antropologul din afara studiului Albert Zink, director de cercetare privindu-l pe Ötzi de la Istituto per lo studio delle mummie de la Eurac Research din Bolzano , Italia. „Nimeni nu putea explica cu adevărat ce făcea acolo sus”.

Într-un nou studiu, echipa internațională de oameni de știință condusă de Dickson s-a bazat pe înregistrările botanice extinse ale regiunii pentru a cartografia distribuția tuturor speciilor identificate de mușchi și ficat în sistemul digestiv Ötzi și în sedimentele care înconjurau corpul.

70% din speciile de briofite găsite în și în apropierea corpului mumificat al lui Ötzi nu cresc pe cel mai înalt stadiu al vegetației alpine cu o altitudine minimă de 3000 m pentru această regiune a Alpilor. Unii dintre acești intruți botanici ar fi putut fi transportați la locul crimei de către vânt sau animale, cum ar fi oi sau păsări.

În timpul coborârii sale, este posibil ca Ötzi să fi ajuns în punctul cel mai de jos al văii Venosta, la o altitudine de aproximativ 800 m, unde a adunat o specie de mușchi de turbă, Sphagnum affine. Dickson ajunge chiar să-și imagineze că Ötzi ar fi putut cunoaște virtuțile antiseptice ale acestor mușchi și că i-a folosit pentru a-și vindeca tăietura profundă de la mână.

Alte explicații despre moartea lui Otzi

În cartea sa “Dincolo de moarte”, preot Cornel Dragos, ni se alătură cu alte explicații. Otzi ar fi fost un cioban ce-și ducea turma de oi sau capre la venirea primăverii pe munte. S-a rătăcit în timpul unei furtuni de zăpadă și a murit de hipotermie. Acoperit de zăpadă, omul ghețarilor a scăpat de păsările de pradă, dar s-a mumificat și a înghețat.

Conform Cornel Dragoș, în 2001 la examinarea Rontgen, când s-a văzut vârful de săgeată pe spatele său, s-a constatat că Otzi a decedat în urma unei dispute sângeroase la care au participat cel puțin 4 prsoane. Analiza ADN a sângelui găsit pe armele și hainele lui confirmă cele de mai sus.

În orice caz, oamenii de știință continuă cercetările. După cele de la Innsbruck, din 1998, trupul conservat a ajuns la Muzeul de arheologie Torolu de sud din Bolzano, unde este păstrat într-un congelator, la o temperatură constantă de minus 6 grade Celsius și o umiditate de 99 %.

Dacă doriți să-l vedeți pe Otzi, Omul de Gheață, o puteți face doar prin geam.