Home » Life & Style » Timp liber » Ce sunt mumiile egiptene. Cel mai mare secret al Lumii Antice a fost descoperit

Ce sunt mumiile egiptene. Cel mai mare secret al Lumii Antice a fost descoperit

Manolică Anca / 11.11.2020, 12:48

Sigur te-ai întrebat măcar o dată ce sunt mumiile egiptene și cum au apărut ele. Iată ce secrete au descoperit cercetătorii care, de-a lungul anilor, au făcut numeroase studii în domeniu.

Ce sunt mumiile egiptene

În vremurile de demult, egiptenii credeau că există viață după moarte numai dacă trupul este conservat într-o formă pe care spiritele, precum ba – personalitatea și ka – forța vieții, o puteau recunoaște, pentru a se putea reunifica și accede la viața de apoi.

Astfel, mumificarea artificială era modalitatea prin care egiptenii încercau să păstreze corpul uman intact pentru totdeauna. Deși nu au fost singurii care au încercat această conservare artificială, egiptenii erau singurul popor care o făceau din motive religioase. Studiile recentea arată că aceste practici sunt extrem de vechi, datând chiar din mileniul V î.Hr.

S-a descoperit că mumiile egiptele sufereau de probleme de sănătate ca în zilele noastre
S-a descoperit că mumiile egiptele sufereau de probleme de sănătate ca în zilele noastre

Ce secrete au fost descoperite

Deși s-ar credea că aceste mumii sunt niște simple exponate din muzeu, ei bine, acestea au fost oameni cândva și au avut boli și suferințe exact ca oamenii de rând.

În urma unor testări amănunțite, cu tomograful, a opt mumii egiptene, rezultatele au arătat că egiptenii sufereau de aceleaşi boli ca şi noi: aveau o dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi şi colesterol. Mai mult, la unii s-au descoperit și grave probleme dentare şi numeroase abcese bucale, care pot conduce duce în final la inflamarea gâtului şi chiar la moarte, în lipsa administrării unui tratament adecvat.

În urma analizei resturilor din stomac, reiese că egiptenii aveau o dietă destul de bogată: mâncau peşte, carne, pâine, fructe dulci şi beau bere.

Testele au mai arătat că doi dintre bărbați aveau anemie, cel mai tânăr având și grave probleme dentare, cel mai probabil, din cauza pâinii pe care o consuma. Aceasta era plină de nisip din cauza felului în care aceștia măcinau grâul, pietricelele distrugând smalțul.

„Vrem să aratăm tuturor că ei erau oameni, la fel ca noi, nu obiecte”, a declarat John Taylor, curator la British Museum.

Mumiile analizate la Londra provin din diferite sfere sociale, de la membri ai familiei regale, până la oameni obișnuiți. Cea mai veche dintre acestea are 5.500 de ani, iar cea mai recentă doar 1.300 de ani.

Cel mai interesant detaliu este reprezetat de un tatuaj ce a fost descoperit pe copasa dreaptă a unei femei tinere, ce avea aproximativ 30 de ani. Acesta trăise în jurul anului 700 e.n. și avea pe coapsa interioară tatuată o monogramă cu numele Mihail, scris în greaca veche. Mumia acesteia a fost găsită în Sudan, în anul 2005,

Curatorul expoziției, Daniel Antoine, este de părere că simbolul tatuat îl reprezintă pe Arhanghelului Mihail și a fost făcut pentru a îi oferi posesoarei „protecţie divină”.

O mumie egipteană supusă unui tomograf
O mumie egipteană supusă unui tomograf

Egipenii doreau să aibă un aspect atrăgător și după moarte

Multe istorisiri spun că la procesul de mumificare le erau scoase organele interne, îmbălsămate și păstrate separat. Singurul organ care era păstrat fiind inima, pentru că egipenii considerau că acesta este organul gândirii, nu creierul. Asfel, aceasta se păstra în corp pentru a sta drepca în viața de apoi să poată să stea drept mărturie pentru bunătatea celui decedat

Pe lângă acestea, egiptenii erau foarte interesați de aspectul lor fizic, dorind să fie atrăgători chiar și după moarte. Astfel, aceștia alegeau uneori să înlocuiască ochii cafavrelor cu pietre decorate, astfel încât privitorii să aibă impresia că sunt priviți la rândul lor sau alegeau să picteze sicriele cu chipul defunctului.