Home » Auto » Ce înseamnă DOT la anvelope. Totul despre semnificația și importanța acestui cod

Ce înseamnă DOT la anvelope. Totul despre semnificația și importanța acestui cod

Alexandru Cazacu / 05.03.2022, 16:52
Ce înseamnă DOT la anvelope. Totul despre semnificația și importanța acestui cod

Cel mai probabil, nu există șofer care să nu fi observat inscripția „DOT” de pe anvelopele mașinilor pe care le conduc. Dar ce înseamnă DOT la anvelope și de ce este important acest cod? Ei bine, aceste lucruri le vei afla în continuarea articolului curent. În caz că nu știați, codul DOT ne dă informații foarte importante despre cauciucuri.

Ce înseamnă DOT la anvelope. Totul ce trebuie să știi despre semnificația și importanța acestui cod

În lunile de iarnă se discută mult pe tema anvelopelor, mai ales că în perioada sezonului rece și în unele condiții nefavorabile, toți conducătorii de autovehicule sunt obligați să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă.

De multe ori și din diferite motive, unii șoferi aleg să achiziționeze anvelope la mâna a doua, așa se face că în ultima perioadă le putem găsit la tot pasul. Bineînțeles, toată lumea caută prețul perfect, însă nu mulți știu cum să aleagă o anvelopă corespunzătoare. Ei bine, codul D.O.T îți poate oferi toate informațiile necesare pentru a alege un pneu bun.

Acest cod alfanumeric se găsește pe peretele lateral al fiecărei anvelope și conține informații despre producătorul anvelopei respective, țara în care a fost fabricată, dar și despre data fabricației.

Ce înseamnă DOT la anvelope
Ce înseamnă DOT la anvelope. Totul despre semnificația și importanța acestui cod

Cum se citește codul DOT de pe anvelope

Codul DOT s-a schimbat în ultimii ani, astfel încât să fie mai ușor de citit atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți. Actualul sistem de codificare a fost pus în aplicare în anul 2000. În prezent, după litere DOT urmează două simboluri alfanumerice care reprezintă țara de fabricație și numele producătorului. În continuare, ultimele două caractere ale primului grup de patru reprezintă dimensiunea anvelopei.

Apoi, urmează un alt grup de patru (uneori trei) caractere care reprezintă lotul și tipul pneului în codul intern. Ultimul grup este format doar din cifre, iar aici se arată data fabricației. Primele două cifre sunt indică săptămâna din an, iar ultimele două reprezintă anul în care pneul a fost fabricat.

De ce este important codul DOT

Poate cel mai important lucru cu privire la acest cod este verificarea lui în scopuri de siguranță. De exemplu, companiile de anvelope vor cunoaște foarte bine codurile oferite fiecărui model de anvelopă, făcând mai ușoară inspectarea unei linii de anvelope.

Codul DOT este totodată foarte util și pentru clienți. Cu o simplă verificare a codului DOT în garaj sau pe alee, șoferii pot evalua rapid dacă penuriile nu sunt foarte vechi. După o anumită perioadă, chiar dacă sunt încă bune, cauciucurile trebuie schimbate, deoarece pot pune în pericol siguranța autovehiculului.

De exemplu, dacă aveți o anvelopă nouă, însă aceasta a fost ținută în garaj vreme 5 ani  de zile, am putea spune că e bună. Cu toate acestea, procesul natural de îmbătrânire al cauciucului are loc și atunci când acesta este depozitat.

Așadar, atunci când puneți anvelopele spre păstrare, puteți minimiza deteriorarea cauciucului evitând lumina directă a soarelui. De asemenea, anvelopele trebuie să fie puse în poziție verticală, iar temperatura camerei trebuie să fie constantă.