Home » Auto » Ce amendă riști dacă nu ai anvelope de iarnă pe mașină. Cum trebuie să arate cauciucurile – informații de la Poliția Română

Ce amendă riști dacă nu ai anvelope de iarnă pe mașină. Cum trebuie să arate cauciucurile – informații de la Poliția Română

Alexandru Cazacu / 28.01.2022, 13:36
Ce amendă riști dacă nu ai anvelope de iarnă pe mașină. Cum trebuie să arate cauciucurile – informații de la Poliția Română

Toți conducătorii auto știu că, pentru a circula în siguranță, anvelopele de iarnă nu trebuie să lipsească de pe mașini în sezonul rece. Ba chiar mai mult de atât, cei care nu au autoturismele echipate cu cauciucuri corespunzătoare riscă să fie sancționați de oamenii legii. Află în continuare ce amendă riști dacă nu ai anvelope de iarnă pe mașină și cum trebuie să arate acestea.

Ce amendă riști dacă nu ai anvelope de iarnă pe mașină

Cu siguranță, majoritatea șoferilor știu că precipitațiile și condițiile meteo nefavorabile pot influență negativ funcționarea corespunzătoare a unui autovehicul, mai ales în perioada sezonului rece. Tocmai de aceea, folosirea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când circulăm cu mașina pe carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, conform Brigăzii Rutiere a Capitalei, la circulația pe astfel de drumuri, autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante omologate.

Ei bine, dacă nu se respectă aceste reguli rutiere, pe lângă amendă șoferilor li se poate reține și certificatul de înmatriculare ale autovehiculului, în schimbul căruia vor primi o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Conform legislației în vigoare, amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei).

Cum ne ajută anvelopele de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă sau polei

Spre deosebire de cele de vară, anvelopele de iarnă au un profil lamelar special. Acestea asigură aderență mai bună, pentru toate tipurile de drum, în condiții de iarnă, mai ales pentru carosabilul acoperit cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau polei.

În plus, chiar și la temperaturi foarte scăzute, cauciucul anvelopelor de iarnă rămâne moale și elastic, iar acest lucru duce la o aderență mai eficientă și distanțe de frânare mai scurte, când mașina circulă pe suprafețe alunecoase.

Pe lângă toate acestea, elementele pofilelor anvelopelor de iarnă sunt special concepute pentru a dispersa mai bine, mâzga și apa. Cauciucurile de iarnă prezintă șanțuri speciale și caneluri tridimensionale, acestea fiind adaptate carosabilelor umede, din timpul sezonului rece.

Cum trebuie să arate anvelopele de iarnă

Conform Directivei Europene 92/23/CE din 31 martie 1992 cu privire la anvelopele autovehiculelor și ale remorcilor acestora, pe cauciucurile de iarnă este prezent unul dintre simbolurile: „M+S”, „M/S”, „M-S” sau „M&S”. În caz că nu știați acest lucru, inițialele „M” și „S” vin de la cuvintele „mud” (noroi) și „snow” (zăpadă).

Este important să menționăm faptul că anvelopele mixte (all seasons) sunt considerate a fi conforme pentru circulația în sezonul rece doar dacă pe acestea sunt inscripționate simbolurile: „M+S”, „M/S”, „M-S” ori „M&S”.

Ce amendă poți primi dacă circuli cu mașina fără cauciucuri de iarnă
Ce amendă poți primi dacă circuli cu mașina fără anvelope de iarnă

Ce trebuie să facă șoferii la circulația în condiții de iarnă

Brigada Rutieră a Capitalei vine cu o serie de recomandări pentru un trafic rutier sigur în condiții de iarnă. Așadar, atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile, conducătorii auto trebuie aibă în vedere următoarele:

  • să își asigure o vizibilitate bună, adică să curețe parbrizul, geamurile laterale și luneta și să se asigure că sistemul de climatizare și ștergătoarele funcționează corespunzător;
  • să adapteze viteza la condițiile meteo și de trafic, circulând cu viteză redusă, păstrând distanța corespunzătoare față de celelalte autovehicule și să nu bruscheze comenzile mașinii;
  • să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, mai ales liniile tramvaielor;
  • să nu depășească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor și să nu pătrundă în intersecție, dacă nu o pot traversa din cauza aglomerației;
  • să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care vor să îl parcurgă și să își pregătească corespunzător autovehiculul înainte de a pleca la drum;
  • să conducă preventiv și să respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri.

În ceea ce îi privește pe pietonii, aceștia au obligația de a circula doar pe trotuare și să traverseze strada numai prin locurile marcate, când semaforul este verde și doar după ce s-au asigurat că intenția lor de a traversa a fost observată de conducătorii auto, iar aceștia au oprit mașinile, se mai arată în comunicatul Brigăzii rutiere.