Home » Auto » Ce dezvăluie culoarea mașinii despre tine și ce e bine să știi înainte de a face această alegere. Cum te influențează de fapt acest detaliu în trafic

Ce dezvăluie culoarea mașinii despre tine și ce e bine să știi înainte de a face această alegere. Cum te influențează de fapt acest detaliu în trafic

Manolică Anca / 03.10.2021, 17:13
Ce dezvăluie culoarea mașinii despre tine și ce e bine să știi înainte de a face această alegere. Cum te influențează de fapt acest detaliu în trafic

Felul în care vorbești, mergi sau gesticulezi spune ceva despre tine. Modul în care îți alegi prietenii, hainele și accesoriile dezvăluie secrete ale personalităţii tale. La fel și culoarea mașinii mașinii le dezvăluie celorlalți detalii importante despre persoana ta.

Ce dezvăluie culoarea mașinii despre tine

Atunci când îți cumperi o mașină ești atent la toate detaliile, pornind de la marcă și model, până la dotări, confort și siguranță, și, nu în ultimul rând culoare. Alegerea celei din urmă este uneori o misiune foarte grea, ținând cont de gama variată de culori pe care o oferă în prezent majoritatea constructorilor.

Unii șoferi mai conservatori țin neapărat ca noua mașină să aibă aceeași culoare cu precedenta, alții mai superstițioși iau în calcul numai anumite nuanțe, iar o altă categorie îi cuprinde pe cei care consideră că stilul lor se reflectă în culoarea mașinii pe care o dețin. Așadar, hai să află ce dezvăluie culoarea mașinii despre tine

  • Roșu – dinamism și energie. Proprietarul acestei mașini are o fire puternică, romantică și foarte pasională. Atitudinea directă îl face să spună lucrurilor pe nume de fiecare dată, urăște minciuna și bârfa, susținându-și necondiționat prietenii.
  • Alb – persoane extrovertite, indecise, care nu ştiu ce altă nuanţă îi reprezintă. Totodată, poate arăta şi seriozitate sau simplitate.
  • Albastru – firi schimbătoare, care trec foarte rapid de la o stare de calmitate la una vulcanică, cu numeroase ie­şiri nervoase.
  • Negru – acești șoferi caută să im­pună respect în tot ceea ce fac. Sunt firi puternice și destul de dificile în relaţiile cu prietenii. Caută mereu să conducă și să avanseze în carieră.
  • Verde – firi prietenoase şi deschise, în care te poți încrede. Au un tempera­ment obişnuit, echilibrat şi dau mereu dovadă de maturitate, in orice situaţie. Le place să fie ascul­tate, să îşi spună punctul de vedere.
  • Gri – firi serioase, mature în gândire şi calme. Ştiu să se com­porte în societate, le place să poarte discuții și să își facă multe cunoștințe.
Ce dezvăluie culoarea mașinii despre tine
Ce dezvăluie culoarea mașinii despre tine

Care este culoarea potrivită pentru tine și mașina ta

Însă, dincolo de orice preferință personală de culoare, atunci când cumperi mașina trebuie să iei în calcul și alți factori. Iar unul dintre cei mai importanți este siguranța în trafic. Sigur, culoarea unei mașini și siguranța în trafic nu sunt în toate cazurile într-o strânsă legătură.

Însă, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia, a evidențiat o asociere clară între culoarea unei mașini și riscul producerii de accidentelor. Potrivit rezultatelor, anumite culori sunt mai susceptibile de a fi implicate în accidente rutiere decât altele. În rândurile de mai jos venim cu o listă a culorilor care sunt de evitat și o listă cu cele care ar putea garanta o siguranță mai mare în trafic.

  • Cele mai periculoase culori pentru mașina ta

Mașină neagră – cea mai mare rată de accidente. Cercetătorii australieni spun că riscul producerii unui accident cu o mașină neagră este cu 12% mai mare comparativ cu cele albe fiindcă sunt mai puțin vizibile pe șosea, mai ales în timpul nopții sau în condiții meteo nefavorabile.

Mașină gri / argintie –  sunt cele mai periculoase pentru că sunt greu de observat de la distanță, mai ales atunci când este ceață. Totodată, s-a constatat că griul şi argintiul sunt periculoase pentru că reflectă razele soarelui şi creează efectul de oglindă pe timp de zi, un aspect care poate fi periculos pentru ceilalți șoferi din tarfic.

Mașină albastră –  risc mai mic de producere de accidente comparativ cu mașinile negre, gri și argintii, dar cu 7% mai mari decât cele albe. Totodată, o nuanță deschisă de albastru se poate confunda foarte ușor de la distanță cu albastrul cerului pe timp de zi, în timp ce o mașină vopsită într-o nuanță închisă de albastru poate părea neagră în condiții de lumină slabă.

Mașină roșie – culoarea care se detectează cel mai greu în trafic din cauza reflexiilor care afectează vederea periferică. Acestea au un risc mai mare de a fi implicate într-un accident, mai ales în timpul nopții, atunci când această culoare este percepută ca negru.

Mașină verde – la fel ca roșul, este o culoare strălucitoare și vibrantă. Studiul a arătat că verdele nu este atât de sigur deoarece se poate pierde cu ușurință în peisaj, mai alespe drumurile în curbe împrejmuite de păduri.

Mașinile albe și galbene sunt cele mai sigure
Mașinile albe și galbene sunt cele mai sigure
  • Cele mai sigure culori pentru mașina ta

Mașină albăcea mai sigură culoare și, totodată, una dintre cele mai populare din lume. Mașina albă se vede foarte bine indiferent de condițiile meteo și de drum, atât ziua cât și noaptea, în oraș sau pe autostradă. Studiul efectuata arătat că riscul producerii unui accident în cazul unei mașini de culoarea albă este mai mic cu 10% decât în cazul oricărei alte culori.

Mașină galbenă – asemenea albului și aceasta este o culoare strălucitoare, care se evidențiază cu ușurință în diferite condiții de drum. Nu degeaba, în unele țări, vehiculele de transport în comun sau cele de transport al elevilor sunt vopsite în galben. Auriu, bej, portocaliu sunt alte câteva culori sigure pentru mașina ta.