Home » Auto » Cele mai sigure mașini din lume. Ce modele au note mari la testele Euro NCAP

Cele mai sigure mașini din lume. Ce modele au note mari la testele Euro NCAP

Pană Emanuela / 21.10.2020, 09:09

Siguranța în trafic este unul dintre cele mai importante criterii după care ar trebui să ne ghidăm atunci când intenționăm să ne cumpărăm o mașină. Cu toate că automobilele au devenit o componentă importantă a vieții noastre, mulți dintre noi nu știu care sunt cele mai sigure mașini de pe piața auto. Parcurgând acest material vei afla ce modele au obținut punctajul maxim de cinci stele, precum și top 9 mașini în care nu a murit nimeni.

Cele mai sigure mașini din lume

Pe fiecare continent există cel puțin o organizație care se ocupă cu testarea mașinilor noi, pentru a stabili care sunt cele care ne oferă cea mai mare siguranță în trafic și, implicit, în caz de accidente. În Europa avem Euro NCAP, iar în Statele Unite ale Americii (SUA) există National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) și Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

An de an, specialiștii acestor organizații fac teste serioase pentru a stabili care sunt cele mai sigure automobile, acestea fiind bazate pe date reale ale accidentelor. Astfel, mașinile trebuie să treacă testele de impact, fiind evaluate în funcție de protecția oferită atât șoferului, cât și pasagerilor și pietonilor. Un alt criteriu de evaluare în stabilirea celor mai sigure mașini din lume este și echipamentul de asistență în caz de urgență.

În continuare vă vom prezenta topul actualizat pentru anul 2020 al celor mai sigure mașini din lume, potrivit testelor efectuate de Euro NCAP. Printre cele mai sigure automobile se numără: Volkswagen Golf, Audi, Ford, Tesla, Porsche, Skoda Octavia, Mazda, BMW și Mercedes-Benz. Bineînțeles că din top nu putea să lipsească Volvo.

Citește și: Afacere cu mașini din Germania – în ce trebuie să investești și la ce profit te poți aștepta

Modelele cu cele mai mari note la testele Euro NCAP

1. VW Golf – a opta generație a modelului Volkswagen Golf nu dezamăgește nici anul acesta, la fel cum generațiile trecute au făcut față cu succes testelor de siguranță efectuate de Euro NCAP. Așa se face că noul hatchback a obținut 5 stele pentru siguranța pe care o oferă. Mai mult, Golf este primul model Volkswagen care foloseste tehnologia V2X (vehicle to vehicle, vehicle to infrastructure), ce permite mașinii să primească alerte legate de posibile accidente.

Topul celor mai sigure mașini din lume
Topul celor mai sigure mașini din lume

2. Audi Q7 și Q8 – ambele modele marca Audi au făcut față cu brio testelor de siguranță, primind fiecare câte 5 stele, potrivit celor de la Euro NCAP.

3. Ford Puma – în topul celor mai sigure mașine din lume intră și Ford Puma, un model construit în România. Despre el, Euro NCAP spune că nu dezamăgește și că merită numărul maxim de stele la capitolul siguranță – 5.

4. Tesla Model X – inginerii de la Euro NCAP au fost impresionați de modelul electric Tesla Model X, care a obținut un rating de 94% în ceea ce privește siguranța. Pentru pasagerii adulți, Model X oferă o protecție de 98%, ceea ce îl face unul dintre cele mai sigure modele care au trecut de testele Euro NCAP.

5. Porsche Taycan – noua stea germană este marea surpriză a anului 2020. Pe lângă faptul că are un design impresionant, prima mașină electrică a brandului Porsche a primit și cele 5 stele pentru siguranță la testele Euro NCAP.

6. Skoda Octavia – modelul producătorului din Cehia nu a dezamăgit nici el la capitolul de siguranță, încheind sesiunea de teste cu 5 stele. De asemenea, Skoda Octavia a primit de la inginerii de la Euro NCAP un calificativ de 92% pentru protecția adulților și 88% pentru protecția copiilor.

7. Volvo XC90 Facelift – din topul celor mai sigure mașini din lume nu putea fi exclus brandul Volvo. Noul model XC90 Facelift nu a fost încă testat de cei de la Euro NCAP, dar ținând cont de faptul că versiunea fără facelift a impresionat, ne vine greu să credem că acest model va dezamăgi.

8. BMW X5 (G05) – SUV-ul celor de la BMW este pur și simplu „blindat“ cu toate sistemele de siguranță menite să-i protejeze pe pasageri și petoni. Modelul nemțesc i-a impresionat pe inginerii de la Euro NCAP, iar calificativul a fost, bineînțeles, pe măsură – 5 stele pentru siguranță. Totuși, aceștia au criticat airbagul pentru genunchi al șoferului, deoarece acesta nu a funcționat cum ar fi trebuit în toate scenariile.

9. Mazda CX-30 – și Mazda intră în topul celor mai sigure mașini din lume, după testele efectuate de Euro NCAP. Mazda CX-30 este noul crossover subcompact introdus între modelele CX-3 și CX-5, de către niponi. Acest model aproape că a atins perfecțiunea, obținând un calificativ de 99% pentru protecția adulților.

10. Mercedes-Benz GLB – ultimul dar nu cel din urmă, noul GLB nu a dezamăgit și a plecat de la testele de siguranță realizate de Euro NCAP cu 5 stele. Potrivit comunicatului de presa, micul crossover a primit un calificativ maximum, notează cars.ro.