Home » Auto » Afacere cu mașini din Germania – în ce trebuie să investești și la ce profit te poți aștepta

Afacere cu mașini din Germania – în ce trebuie să investești și la ce profit te poți aștepta

Bucur Ioana / 16.10.2020, 10:28

Am aflat de la un specialist tot ce trebuie să știm dacă hotărâm să începem o afacere cu mașini din Germania. În ce trebuie să investești și la ce profit te poți aștepta.

Afacere cu mașini din Germania. În ce trebuie să investești înainte de a pleca la drum

Primul pas, poate chiar cel mai important, trebuie stabilit bugetul: suma de care dispuneți și suma pe care sunteți pregătiți să o cheltuiți pe drum. În general, o deplasare în Germania costă între 200 de euro și 1000-2000 de euro, în funcție de cazarea aleasă și modul de transport. Înainte de a pleca, căutați pe site-urile de specialitate mașinile pe care vi le-ați dori și care se încadrează în bugetul ales. Notați adresele dealerilor, și creați un plan de călătorie. Este posibil ca autoturismele dorite să fie în localități diferite din Germania. Tot înainte de a pleca din România, comunicați cu dealerii aleși și cereți seria de șasiu au autoturismelor pe care urmează să le cumpărați. Verificați-le apoi la reprezentanțele auto din România, pentru a vedea istoricul mașinilor.

Pentru cei care își doresc să înceapă o afacere cu mașini din Germania, este recomandat ca, înainte de a pleca din România, să își închirieze un automobil, preferabil din aeroport, care să le înlesnească deplasarea. Dacă sunt rezervate din timp, costul zilnic ar putea fi în jururl valorii de 20-30 de euro, plus combustibilul.

Cum pot obține numere de înmatriculare cei care vor să facă afaceri cu mașini din Germania

Cel mai probabil, mașinile din parcurile auto din Germania nu vor avea numere valabile, ceea ce înseamnă că nu veți putea merge cu ele pe drumurile publice. Trebuie ținut cont de faptul că instituția germană ce se ocupă de eliberarea de numere de înmatriculare are program de funcționare pâna la 12-13, indiferent de localitate. Prcedura nu durează mai mult de o oră. În plus, ca numerele să poată fi emise, mașina trebuie să aibă inspecția tehnică valabilă.

„În toată povestea asta, cele mai importante sunt actele mașinii. Verificați-le cu atenție, verificați dacă seriile corespund cu cele de pe mașină. Fiecare model are seriile afișate în cel puțin două locuri la vedere și într-un al treilea loc, cunoscut doar de producător și de cei care se ocupă de inspecția tehnică”, a explicat Mihai Popescu, consultant auto.

Dacă, înainte de a pleca spre România, doriți să o duceți într-un service auto pentru a-i face o verificare, un preț minim de plecare este de 100 de euro, în funcție de marcă și de model. Nu vă așteptați ca mecanicii germani să fie la fel de pricepuți cum sunt cei in țara noastră. Din punctul lor de vedere, dacă autoturismul are inspecția tehnică valabilă, este în stare perfectă.

Afacere cu mașini din Germania - în ce trebuie să învestești și la ce profit te poți aștepta
Afacere cu mașini din Germania – în ce trebuie să învestești și la ce profit te poți aștepta

Ce acte îți trebuie pentru a aduce o mașină din Germania în România

În cazul mașinilor aduse din Germania, pentru dosarele de înmatriculare se respectă, în mare parte, aceleași condiții ca pentru maşinile de aici. Diferențele apar în funcţie de factori, precum: provenienţa maşinii, vechimea, modul în care a fost achiziţionată, personalitatea (fizică sau juridică) a solicitantului înmatricularii etc.

  • Fişa de înmatriculare
  • Cererea de înmatriculare
  • Asigurarea Obligatorie (RCA)
  • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare
  • Dovada plăţii taxei de înmatriculare
  • Decizia privind calculul timbrului de mediu, însoţită de dovada achitării acestei taxe
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original şi copie
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie
  • Actul de identitate al solicitantului, în original şi copie
  • Certificatul de autenticitate al vehiculului, în original
  • Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP), în original
  • Certificat privind atestarea plăţii TVA-ului, în cazul achiziţiei intracomunitare a unui vehicul nou sau Certificat din care rezultă că nu se datorează plata TVA-ului în România, dacă mijlocul de transport nu este nou
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original
  • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare din ţara de provenienţă

La ce profit te poți aștepta dacă vei cumpăra sau vinde o mașină adusă din Germania? Capcanele de evitat

„În domeniul auto nu există pomeni. Nimeni nu vinde la un preţ foarte bun o maşină foarte bună. Principii simple, precum răbdarea şi atenţia, îi poate salva pe cumpărători din a transforma achiziţia unei maşini din bucurie într-un coşmar”, a afirmat Mihai Cune, fondator şi director general al InspectorAuto.ro, citat de Digi24.

Potrivit InspectorAuto.ro, creearea unei „maşini noi” din două sau trei grav avariate, structura de siguranţă a maşinii şi aliniamentul caroseriei fiind compromise este una dintre cele mai frecvente capcane folosite de samsari.

„Au fost cumpărate la preţuri derizorii, ca epave, reparate şi scoase la vânzare. Pentru că unele au doar mii de kilometri la bord, samsarii dau kilometrajul înainte deoarece vânzarea unei maşini cu atât de puţini kilometri ar părea dubioasă”, punctează reprezentanţii platformei.