Home » Auto » Ce poți să faci dacă ai băgat motorină în loc de benzină și viceversa. Există câteva soluții care te pot scoate din încurcătură

Ce poți să faci dacă ai băgat motorină în loc de benzină și viceversa. Există câteva soluții care te pot scoate din încurcătură

Voicu Costin / 30.03.2022, 16:05
Ce poți să faci dacă ai băgat motorină în loc de benzină și viceversa. Există câteva soluții care te pot scoate din încurcătură

Din grabă se întâmplă ca la pompă de alimentare să nu fii atent cum alimentezi. Astfel, este posibil să alimentezi greșit. Cea mai gravă problemă este când pui motorină în loc de benzină și viceversa. Este o greșeală destul de stupidă să le inversezi, dar se poate întâmpla. Cum procedăm în această situaţie?

Ce facem atunci când inversăm combustibilul?

Cel mai important lucru pe care poți să-l faci este să nu pornești motorul. În cazul în care ti-ai dat seama de eroare în timp util, problema poate fi rezolvată mult mai repede. În caz contrar, în ceva timp, mașina ta va da semne că s-a produs o problemă majoră. Motorul va fi primul care va resimți greșeala de inversare a combustibililor și nu va mai funcționa normal, iar într-un final, acesta se va opri.

Dacă îți dai seama că ai alimentat greșit, înainte să pornești motorul, împinge mașina până la cel mai apropiat spațiu liber unde o poţi lăsa fără să încurci circulaţia. Cel mai important lucru este să nu te panichezi. Poți rezolva problema în doi pași.

  1. Suni la o firmă de tractare și duci mașina într-un service autorizat. Acolo se va ocupa un mecanic competent pentru a rezolva problema cât mai ușor, mai sigur și rapid.
  2. Începi să scoți combustibilul din rezervor până nu va mai rămâne nimic în el. Pentru acest lucru vei avea nevoie de o canistră goală și de un furtun special. Cel mai sigur este să chemi un specialist, dacă nu poți să tractezi mașina la un service apropiat.

Dacă se întâmplă totuși să pleci din benzinărie și apoi să îți dai seama de faptul deja consumat, cel mai indicat este să tragi mașina pe dreapta, cât mai repede. Dacă situația este depistată în timp util, nu vor fi repercursiuni atât de grave, iar problema se va rezolva, fără o cheltuiala prea mare de bani.

Probleme mai grave la motorul diesel

Chiar dacă motorul va aspira o cantitate mică de combustibil nepotrivit, în cantităţi mici, nu vor fi probleme atât de mari. Situația devine complicată atunci când un motor diesel este alimentat cu benzină.

La mașinile diesel, motorina acționează și ca un lubrifiant, în timp ce la motoarele pe benzină, aceasta acționează ca un solvent. De asemenea, benzina poate afecta în mod iremediabil întreaga rețea de combustie. Fără un carburant care să asigure lubrifiere, circulația benzinei cauzează frecare, afectând injectoarele de presiune.

De reținut că la un amestec de 5% benzină și 95% motorină, este puțin probabil să se defecteze părți componente ale mașinii pentru că primul combustibil se va pierde în marea masă a celui de-al doilea.

În cel mai rău scenariu posibil, se poate ajunge până la distrugerea motorului diesel, dacă ai alimentat cu benzină, mai ales când problema nu a fost depistată din timp și urmați pașii de mai sus. În cazul motorului pe benzină alimentat cu motorină, problema nu este atât de gravă. Pașii de urmat sunt aceeași, iar problema poate fi rezolvată cu calm și sfaturi de la specialiști.

Dacă te afli în aceste situații, încearcă să nu rezolvi lucrurile de unul singur, pentru că este posibil să agravezi și mai mult problema deja existentă.