Home » Auto » Ce se întâmplă când bagi benzină în loc de motorină. Șoferii trebuie să știe asta

Ce se întâmplă când bagi benzină în loc de motorină. Șoferii trebuie să știe asta

Alexandru Cazacu / 07.11.2021, 14:42
Ce se întâmplă când bagi benzină în loc de motorină. Șoferii trebuie să știe asta

Se poate întâmpla uneori, din greșeală sau din neatenție, să alimentăm cu benzină un autovehicul care este pe motorină. Ei bine, deși unii nu prea recunosc, această greșeală este frecvent întâlnită în cazul șoferilor începători. Cu toate acestea, hai să vedem ce se întâmplă atunci când bagi benzină în loc de motorină. Toți conducătorii auto trebuie să știe acest lucru.

Ce se întâmplă când alimentezi cu benzină în loc de motorină

De cele mai multe ori, atunci când se alimentează cu benzină în loc de motorină, șoferul nu își dă seama imediat de greșeala făcută. Ei bine, chiar dacă autovehiculul va porni, cel mai probabil, fără nicio problemă, după ce benzina ajunge în instalație pot apărea unele defecțiuni.

În caz că nu știați deja acest lucru, motorina are și rolul de lubrifiere a motorului, în timp ce benzina nu poate îndeplini această sarcină. Așadar, atunci când benzina ajunge în sistem, frecarea dintre piesele mobile ale motorului va fi mai ridicată, iar acest lucru poate duce la griparea lor. De asemenea, atunci când băgăm benzină în loc de motorină, pot apărea și defecțiuni ale pompei de injecție, ale injectoarelor și ale pompei de înaltă presiune. Evident, în toate aceste cazuri va trebui să înlocuim filtrul de combustibil, deoarece acesta va fi afectat de benzină.

Ce trebuie să faci dacă în loc de motorină ai pus benzină

În cazul în care ți-ai dat seama de greșeala făcută înainte să pornești motorul, trebuie să eviți pe cât posibil să faci acest lucru. După cum spuneam și mai sus, benzina nu trebuie să ajungă pe instalație. Așadar, dacă ai constatat problema din timp, mai întâi cere ajutorul cuiva să muți mașina din dreptul pompei, prin împingere.

Acum va fi necesar să cauți o platformă sau să suni o firmă de tractări, care să te ducă până la cel mai apropiat service, pentru că nu vei mai putea porni motorul până ce benzina din rezervor nu va fi eliminată. Chiar și în cazul în care cantitatea de benzină este mică, nu trebuie să riscăm și să umplem rezervorul cu motorină pentru a dilua combustibilul.

Ce se întâmplă dacă bagi benzină în loc de motorină
Ce se întâmplă dacă bagi benzină în loc de motorină

Cum se remediază această problemă

Așadar, odată ajuns la service-ul auto, mecanicii vor scoate toate resturile de benzină din rezervorul mașinii, înlocuind-o cu carburantul corespunzător. Dacă ești curios și vrei să afli ce presupune această operațiune, îți vom spune noi în următoarele rânduri.

Pentru început, rezervorul va trebui să fie golit complet, iar pentru acest lucru este necesară demontarea banchetei din spate și înlăturarea pompei de carburant. Cu toate acestea, la unele modele de autoturisme, capacul pompei nu este situat într-un loc accesibil. Ei bine, în acest caz. mecanicii pot opta chiar și pentru demontarea rezervorului. De asemenea, în unele cazuri poate fi necesară chiar și golirea instalației.

Ei bine, după ce se va elimina toată benzina din rezervor, va fi necesară schimbarea filtrului de combustibil și montarea tuturor componentelor la loc. După toate aceste operațiuni, în rezervor se va pune motorină, iar motorul ar trebui să pornească, deși ar putea fi nevoie de câteva încercări.