Home » Auto » Ce se întâmplă iarna cu mașina când alimentezi cu puțin carburant. Șoferii trebuie să știe asta

Ce se întâmplă iarna cu mașina când alimentezi cu puțin carburant. Șoferii trebuie să știe asta

Alexandru Cazacu / 22.01.2022, 11:06
Ce se întâmplă iarna cu mașina când alimentezi cu puțin carburant. Șoferii trebuie să știe asta

În ultima vreme, prețurile la carburanți au crescut, iar mulți dintre șoferii români încearcă să facă economie și să își alimenteze autoturismele cu mai puțin carburant. Ei bine, se pare că nu procedează corect din acest punct de vedere, mai ales că ne aflăm în perioada sezonului rece. Hai să vedem ce se întâmplă iarna cu mașina, atunci când alimentezi cu puțin carburant.

Ce se întâmplă iarna cu mașina când alimentezi cu puțin carburant

Se pare că în ultima perioadă mulți dintre conducătorii auto aleg să își alimenteze mașina cu carburant în valoare de până la 100 de lei. Cu toate acestea, unii mecanici susțin că acest lucru poate fi foarte dăunător pentru buna funcționare pe termen lung a unui autoturism.

Conform specialiștilor în domeniul auto, motorul mașinii este afectat pe termen lung când autovehiculul respectiv este alimentat cu puțin carburant, indiferent dacă vorbim despre motorină sau benzină. Ba chiar mai mult de atât, după cum susțin unii mecanici auto, când rezervorul este aproape gol, mașina consumă mai mult carburant.

De ce nu este bine să alimentăm cu puțin carburant

Se pare că atunci când în rezervorul mașinii este puțin carburant, pompa de benzină sau motorină poate să prindă aer. Așadar, motorul nu va primi constant combustibilul de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător.

Ei bine, de cele mai multe ori, asta duce la rateuri de aprindere a motorului. În această situație, conducătorii autovehiculelor respective vor simți cum motorul pierde din putere sau prezintă ezitări ori vibrații. Experții în domeniul auto spun că este mai bine să alimentăm mai rar și să punem mai mult combustibil atunci când suntem la pompă, decât invers, mai ales în perioada iernii.

Ce poate păți mașina care este alimentată cu puțin carburant
Ce poate păți mașina care este alimentată cu puțin carburant

Circulația cu rezervorul aproape gol poate duce la defectarea pompei de combustibil

Este important să menționăm că multe autovehicule au pompa de carburant montată direct în rezervor. Aceasta este cufundată în benzină sau motorină, în funcție de mașină. Așadar, în cazul în care rezervorul este aproape gol, iar conducătorul mașinii respective pune puțin carburant, pompa de combustibil rămâne suspendată în vapori și nu mai este răcită corespunzător.

De asemenea, dacă pe timp de iarnă autoturismul are carburant mai puțin, riscul ca pompa să înghețe este mult mai ridicat, asta deoarece nu este cufundată în carburant. Tocmai din această cauză, mecanicii ne sfătuiesc să menținem întotdeauna rezervorul mașinii noastre cu cât mai mult combustibil în el, potrivit shtiu.ro.

Lucruri interesante despre combustibili

Aproximativ 85% din energia utilizată de oameni provine din combustibilii fosili. Americanii folosesc zilnic 18 milioane de barili de petrol. Tot americanii consumă anual 44% din totalul benzinei la nivel global.

Țara cu cea mai mare rezervă de petrol din lume este Venezuela. Însă, această țară este situată pe locul al cincilea la nivel mondial, în ceea ce privește producția de petrol și gaze naturale.

Cele mai multe stații de carburant din România sunt deținute de compania Petrom, iar pe locul al doilea din acest punct de vedere este Rompetrol.  În caz că nu știați deja acest lucru, România a fost prima țară din lumea care a exportat benzină.